Vianoce nám klopú pomaly na dvere. I počas adventu si môžete pripraviť recept od Lenky, pečeného lososa s bylinkovo orechovou krustou. K nemu vám odporúčam šumivé, ružové bublinky z vinárstva Perelada. Nechajte sa inšpirovať možno i na vianočnú štedrú večeru.

Tipy na vína zo slovenského vinárstva Šimák Zámok Pezinok
Vína Zámockého vinárstva sa rodia v takmer tajomných pivničných priestoroch Pezinského zámku. Víno sa vyrába z hrozna vlastných viníc z juhu Slovenska. Vysokú kvalitu dosahuje Cabernet Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Rizling Vlašský, Veltlinské zelené ale aj ďalšie odrody. Zámocké vinárstvo alias Šimák Zámok Pezinok ponúka pestrú paletu poctivých odrodových vín doplnenú odvážnymi asamblážami.
Na naše otázky odpovedá Rado Polák.
Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý? Odporučte čitateľom víno, ktoré by mali určite ochutnať a prečo.
V ponuke Zámockého vinárstva hrá prím Rizling rýnsky. Hovorí sa, že je to odroda tisícich tvárí, a môžete sa o tom presvedčiť napríklad na ochutnávke v našej vinotéke. Okrem toho, že je to srdcová záležitosť nášho hlavného vinára Romana Janouška, je aj mimoriadne obľúbené u našich zákazníkov. Rizling je teda našou nosnou odrodou, momentálne máme v ponuke ročníky od 2016 až po 2021. Zastúpený je najmä v suchej, ale aj polosuchej a polosladkej podobe. Vinohrady v Dubníku a Svodíne sú známe vynikajúcou kvalitou odrôd Rizling Rýnsky. Ak by sme mali vybrať jedno víno, bolo by to veľmi ťažké, ale v roku 2019 sme z jedného hrozna vyrobili 3 vína: Rizling rýnsky CLUB 1271, Rizling rýnsky 2019 bobuľový výber polosladké a Rizling rýnsky 2019 bobuľový výber polosuché. Všetky nám robia v tomto roku veľkú radosť na najprestížnejších vinárskych súťažiach, každé totiž získalo titul šampión na: Valtických vínnych trhoch, Vínnych trhoch Pezinok a súťaži vo Svätom Jure.
Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a Vášho vína?
Náš šéfkuchár Martin Novák odporúča na nadchádzajúcu jesennú sezónu kačaciu vykŕmenú pečeň, so žihľavou, sladko-kyslá cibuľa, granátové jablko. Ideálnym spoločníkom pre toto jedlo je náš Rizling rýnsky - ročník 2019 polosladký.
Ktoré Vaše víno je najobľúbenejšie a dá sa povedať, že sa na Slovensku najviac predáva?
Každoročne najpredávanejším víno je už spomínaný Rizling rýnsky – najmä suchý a z červených vín je mimoriadne úspešná Frankovka modrá – taktiež z našich viníc v Dubníku. Momentálne sa však ukazuje ako mimoriadne úspešné a perspektívne Veltlínske zelené, Rizling vlašský, či každoročne úspešný Pinot gris.
Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?
Našu kolekciu vín nedávno doplnilo víno z limitovanej edície ART IN GLASS v červenej podobe – Frankovka modrá Pinot noir. Ide o medziročníkovú kupáž dvoch odrôd, o ktorej ešte budeme veľa počuť.
V tomto roku sme prišli na trh s „moto edíciou“ – ide o štyri vína, na ktorých sú etikety doplnené o Jawa veterány. Ide o dve biele vína vyrobené metódou „sur lie“ a dve červené vína.
Našim najväčším ostatným úspechom bola medailová žatva na prestížnej medzinárodnej súťaži Oenoforum 2022, kde sme získali titul absolútneho šampióna s vínom Rizling rýnsky 2020 "moto edícia" .
Okrem toho náš Cabernet sauvignon 2017 CLUB 1271 získal Cenu Profesora V. Krausa za najlepší Cabernet sauvignon. Okrem toho sme získali 3 veľké zlaté a 8 zlatých medailí. Stále sa však tešíme aj z úspechov na Valtických a Pezinských vínnych trhoch a prvý z tohtoročných veľkých úspechov na súťaži Vinalies Internationales v Paríži.
Celkovo sme len v roku 2022 získali 12 titulov šampión. Čoskoro náš sortiment doplní kupáž odrôd Cabernet sauvignon a Merlot – ročník 2018. Táto kupáž dvoch červených vín dostala názov Pavon (po latinsky páv), keďže pávy sú našimi neodmysliteľnými zámockými symbolmi.
Ďalšie články

Ľadové víno je v mnohých ohľadoch dokonalým zimným vínom. Vplyvom globálneho otepľovania je však čoraz náročnejšie vyrobiť ľadové víno. Nie každý rok sú prírodné podmienky naklonené k jeho výrobe. Hrozno na ľadové víno sa musí zbierať zdravé a len vtedy, keď je prirodzene zamrznuté. Pri zbere musí teplota klesnúť pod -7 °C alebo nižšie.
Väčšina prírodných ľadových vín pochádza zo studených severných vinohradníckych oblastí. Kanada je najväčším svetovým producentom ľadových vín nasledované Nemeckom.

Pripúšťame, že robiť hlavné životné rozhodnutia výlučne na základe horoskopov môže byť nerozumné. Ale použiť ho pri výbere vína? Spoločnosť Cellarmasters sa zamerala na údaje o predaji, aby určila typ vín, ktoré každé znamenie uprednostňuje.
„Analýzou poznatkov našich zákazníkov a porovnaním s objednávkami za posledných 12 mesiacov sme boli schopní analyzovať, ako sa líšia preferencie vín medzi znameniami,“ hovorí Christine Rickets, riaditeľka Cellarmasters.

Najlepšie si ho vychutnáme na tradičných vianočných trhoch alebo po dni strávenom na zjazdovke. Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia. Pije sa už celé stáročia, no nikto nepozná jeho presný pôvod.
Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov. Prvý dodnes existujúci dokument o varenom víne - Glühwein pochádza z roku 1420.