Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Tipy na vína zo slovenského vinárstva Golguz
Vinárstvo Golguz patrí do hlohoveckého terroiru, tvoriaceho významnú časť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Golguz obhospodaruje celkovú výmeru 230 ha vinohradov a patrí k najväčším vinohradníkom v rámci Slovenska.
Odpovedá Miloš Holík.
Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý?
"Medzi naše vlajkové lode patria odrody Rulandské biele, Rulandské šedé a Chardonnay. Týmto odrodám veľmi svedčí naša vápenatá pôda. Momentálne v predaji máme ako TOPku Rulandské biele, výber z hrozna, ročník 2019, suché. Toto víno pochádza z našej najstaršej vinice, ktorej výsadba bola realizovaná v roku 1974, víno nám bodovalo na domácich a zahraničných súťažiach."
Odporučte čitateľom víno, ktoré víno by mali určite ochutnať a prečo. Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a vášho vína?
"Na jeseň, keď začínajú oberačky, tak nesmie na stole chýbať pečená kačica, prípadne hus s lokšami. K tomuto jedlu by som odporučil z našej kolekcie Rulandské modré, bobuľový výber, ročník 2018."
Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?
"Čo sa týka najnovších úspechoch na súťažiach, tak za zmienku stojí veľká zlatá medaila na súťaži v Kyjove, kde sa hodnotili len Burgundské odrody a naše Chardonnay tam získalo veľkú zlatú medailu. Ďalšie významné ocenenie sme získali v Paríži, odkiaľ sme si priniesli zlatú medailu za Muškát moravský, zo súťaže SAKURA v Japonsku sme si priniesli zlatú medailu za Pálavu hrozienkový výber."
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.