Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Tipy na vína zo slovenského vinárstva Chateau Grand Bari](/www/thumbnails/blog-xs/bari-1440x550.2_500xf1qmt1663079543.jpg)
Tipy na vína zo slovenského vinárstva Chateau Grand Bari
Mladá, dynamická a rýchlo sa rozvíjajúca vinárska spoločnosť Chateau Grand Bari pôsobí v Tokajskej oblasti v obci Veľká Bara. Obhospodaruje približne 60 ha viníc. Víno vyrába výhradne z hrozna z vlastných vinohradov, aby bola zachovaná kontinuita terroir. Snahou je vyrábať špičkové vína z produkcie ekologického vinárstva pre najnáročnejších milovníkov vína.
Na naše otázky odpovedá Pavol Krištín.
Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý? Odporučte čitateľom víno, ktoré by mali určite ochutnať a prečo.
Odporúčal by som víno ROYAL CUVÉE, ktoré je našou vlajkovou loďou, na výrobu tohto vína bolo selektované najkrajšie hrozno z celého vinohradu. Kráľovské spojenie furmintu, lipoviny a muškátu žltého z Tokaja si Vás získa vôňou lúčnych kvetov, ktoré osviežila ranná rosa. V pohári plná chuť jabĺčka pečeného v mede, no s rafinovaným záverom kyselinky, ktorá tajomne zahaľuje vyšší zbytkový cukor. Toto umelecké dielo sme poslali na najprísnejšie hodnotenú medzinárodnú súťaž Víno Tirnavia. Naše ROYAL CUVÉE 2019 tam získalo s hodnotením 92,33 bodov veľkú zlatú medailu, šampíona kategórie a dokonca aj šampióna celej súťaže.
Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a Vášho vína?
Áno samozrejme. Napríklad rolované jahniace stehno plnené zeleninou pečené na zázvore, beluga šošovica s fazuľkovým strukom, zemiaky s rozmarínom. K tomuto jedlu by som odporučil víno ALFA. Tento furmint je špecialita pre náročného vinára, vyrobené metódou sur lie. Osloví hlavne milovníka vína, ktorý ho nevníma len na základe prvého dotyku, ale vie oceniť jeho vrstvy a rozmer. Víno s ktorým sa viete celý večer porozprávať, no musíte mu vedieť načúvať. Výborne sa hodí práve do gastronómie.
Ktoré Vaše víno je najobľúbenejšie a dá sa povedať, že sa na Slovensku najviac predáva?
Je to víno MÚZA, familiárne ho označujeme aj ako víno, čo chutí všetkým. MÚZA je výnimočná svojím netypickým zložením. Je vyrobená tzv. kupážou (teda sceľovaním) Muškátu žltého a Zéty. Práve zriedkavá tokajská odroda Zéta dodáva vínu jeho tropický charakter. Toto biele, akostné značkové víno s chráneným označením pôvodu je rozpoznateľné svojou sviežosťou a šťavnatosťou. Je to ideálny mix aromatických odrôd a správneho množstva zbytkového cukru, ktorý robí polosladkú MÚZU zaujímavou pre rozmanitú skupinu konzumentov – od fanúšikov šumivého vína, cez zarytého vyznávača suchých odrodových vín, až po milovníka tokajských putňákov.
Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?
Jedna z najväčších noviniek je, že sme uviedli na trh naozaj veľké víno. Furmint Reserva 2019 je limitovaná edícia v počte len 750 ks. Predstavujeme Vám naozaj veľký Furmint Reserva, ktorý vyzrieval v našich najlepších sudoch po samotoku. Do vína sa dostali len bobule hrozna po prísnej selekcii, v čase ich najväčšej slávy. Ohromí Vás mohutná aróma vanilky popretkávaná odrodovým charakterov Furmintu. Chuťové kanáliky Vám zaplní korenistý koktejl s krémou dochuťou.
Čo sa týka úspechov, rád by som spomenul medzinárodná súťaž vín BOGÁCS. Naša MÚZA získala zlatú medailu a TUF krásnu striebornú medailu.
Ďalšie články
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses