Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Talianske a slovenské Frizzante sú stále populárnejšie
V posledných rokoch sa s pojmom Frizzante stretávame aj na etiketách slovenských vín. Trend výroby a pitia Frizzante k nám prichádza najmä z Talianska, ale aj z Nemecka, Rakúska a Moravy. Tento typ vína oceňuje predovšetkým mladá generácia.
Označenie Frizzante pochádza z taliančiny a po slovensky znamená „jemne perlivé“. V Taliansku je Frizzante tradične prívlastkom Prosecca.
Talianske Frizzante
Prosecco s označením „Frizzante“ znamená jemne perlivé, zatiaľ čo Prosecco s označením „spumante“ je šumivé. Oba typy Prosecca sa vyrábajú metódou Charmat. Po ukončení primárnej fermentácie sa navodí sekundárne kvasenie pridaním tirážneho likéru základného vína.
V autoklávoch sa zachytáva CO2 vo vnútri (čo vytvára bubliny).Pri Frizzante trvá tento proces približne 30 dní a spumante približne 40 dní. Frizzante majú pod 2,5 barov atmosféry, zatiaľ čo spumante majú viac ako 3,5 barov, zvyčajne medzi 5 a 6 barmi.
Prosecco Frizzante je na každodenné pitie. Hodí sa k rôznym jedlám vrátane šalátov a morských plodov. Často sa používa tradičné uzatvorenie fľaše pomocou korku a špagátu. Iba Prosecco Frizzante možno takto uzavrieť, kvôli nižšej hladine CO2.
TIP na víno: SERENA 1881 Prosecco Frizzante semi seco, SERENA 1881 Prosecco Frizzante NV suché
Slovenské Frizzante
Slovenské vína s označením Frizzante sa odlišujú od tých talianskych. V prvom rade sa líšia výrobou. Ak na fľaši slovenského vína je označenie Frizzante, môže isť o víno sýtené alebo perlivé. Jemné perlenie vzniká vo víne pomocou Charmant metódy, ktorá spočíva v sýtení CO2 vo veľkom nerezovom tanku. Po nasýtení víno odpočíva po dobu 10 dní, kedy sa perlenie zjemní. Vytvorený pretlak vo fľaši má hodnotu cca 1 až 2,5 baru a tým sa víno radí do perlivých vín. Táto metóda je v porovnaní s tradičnou výrobou šumivých vín výrazne rýchlejšia, lacnejšia a veľmi rozšírená u mladých, ľahkých vín.
Perlenie je možné do vína dostať aj jednoduchým pridaním plynného oxidu uhličitého. V tomto prípade sa CO2 pridáva do tichého vína pred flašovaním (podobne ako pri výrobe sódy). Táto metóda je nenáročná na čas i financie. Bublinky z vína po otvorení vyprchajú rýchlejšie a môžu mať trochu agresívny chuťový charakter. Fľaša slovenského vína Frizzante je takmer výhradne uzatvorená šróbovacím uzáverom. Takéto víno nesie označenie sýtené víno (tlak minimálne 3 bary), prípadne perlivé víno (ak je vo víne tlak od 1 do 2,5 baru).
TIP na víno: Karpatská Perla Rizling rýnsky Frizzante 2022, Karpatská Perla Pinot noir Frizzante 2022
Servis Frizzante vín
Jemne perlivé vína podávajte vždy dobre vychladené, až podchladené. Odporúča sa podávať pri teplote 6-8 °C. Víno Frizzante je s obľubou pridávané aj do sviežich letných koktailov a strikov. Vďaka nižšiemu obsahu alkoholu ide bez preháňania o drink na celý letný deň. Slovenské vína Frizzante sú sladšie s ovocnými tónmi. Vyskúšajte k nemu žltý melón so sušenou šunkou, koláč s citrónovou pusinkou, ovocný tart, či kanapky s ovocím.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.



.jpg)

