Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Švajčiarsky Gin Nginious!
Švajčiarsko je známe svojou nádhernou krajinou, ktorá ukrýva poklad neoceniteľnej kvality – rôznorodé bylinky.
Oliver Ulrich a Ralph Villiger dostali skvelý nápad, ako ich využiť a vytvoriť symbol ich milovanej domoviny – gin Nginious!
Gin sa vyrába len s veľmi pomalou a dôslednou destiláciou pre dosiahnutie najlepšej možnej extrakcie.
Po mnohých výskumoch si uvedomili, že zatiaľ čo bolo k dispozícii niekoľko švajčiarskych ginov, žiaden z nich nebol dostatočne populárny na to, aby sa považoval za skutočný „švajčiarsky gin‟. Vyrobili teda gin, ktorý má typické bylinky a sviežosť, ktorú si prirodzene spojíte so Švajčiarskom. V ponuke máme 4 druhy ginov Nginious rôznych chutí.
Giny Nginious! nájdete v našom eshope.
Rôzne príchute
Vo finále mal gin 18 byliniek , ktoré boli oddelené a destilované v štyroch samostatných dávkach, následne sa zmiešali a vytvorili chutný švajčiarsky gin. Zaujímavý chuťový profil vytvorili pomocou citrónov, pomarančovej kôry, čerstvých grapefruitov, dráča, vavrínových bobúľ, senných kvetov, kvetov ďatelín, medovky, verbeny, yzopu, harmančeka, listov z čiernych ríbezlí, kosatca, bodliaka carline, kardamónu, sladkého drievka a samozrejme z najlepšieho výberu borievok.
V roku 2014 zverili produkciu do odborných rúk Hansa Erismanna z Brennerei Erismann v Eschenmosene. Majiteľovi presláveného liehovaru, ktorého malinové destiláty získali titul „Najlepší švajčiarsky "schnapps" v roku 2013 v časopise Swiss Wine Journal.
Starostlivá výroba
Zatiaľ čo Hans dohliadal na destiláciu, receptúru džinu a väčšinu prác stále vykonával Oliver. Všetko pripravuje, kým sa začne destilácia, každá dávka byliniek sa maceruje 6 až 10 hodín. Džin sa vyrába len v malých množstvách 100 – 120 litrov, veľmi pomalou a dôslednou destiláciou pre dosiahnutie najlepšej možnej extrakcie.
Výroba väčšiny ginov je týmto procesom ukončená. Oliver a Ralph chceli viac, a tak vyrábajú päť produktov rôznymi metódami, kde je ich hlavným tajomstvom blendovanie čím vznikajú nové chuťové profily.
Toto tajomstvo si uchovali a 30. 10. 2017 otvorili vlastnú destilériu s názvom Liquid Spirit Distillery, kde jedinečný gin ešte zvelebujú a už s určitosťou vieme, že sa nezastavia a donesú nášmu svetu dalšie poklady v podobe original SWISS ginu.
Ďalšie články
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.