offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac

Slovenské vinobranie + víno zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Spoznajte Vitalité Frizzante z Frtus Winery

Spoznajte Vitalité Frizzante z Frtus Winery

Popularita jemne sýtených vín s označením frizzante v rámci Slovenska stúpa. Vychutnať si ich môžete s ľahkými pokrmami alebo môžu byť aj súčasťou letných drinkov. Práve teraz prichádza vinárstvo Frtus s novou dvojičkou vín v kategórii frizzante. Vína z kolekcie Vitalité v bielej a ružovej verzii. Spríjemnite si druhú polovicu leta s osviežujúcimi bublinkami od bratov Frtúsovcov z Tekova.


Svieže a ovocné Frizzante

Frtus Winery vyrába vína v kolekcii Vitalité a Verité, sekt a vína odrodové. Kolekcia Vitalité ako názov napovedá, ide o vína mladé a vitálne v kategórii frizzante, biele a ružové. Vitalité Blanc je cuvée odrôd Pesecká Leánka a Milia. Vitalité Rosé polosuché je kupáž odrôd Cabernet Sauvignon a Hron. 

Vína Vitalité Frizzante sú v dvoch verziách, v bielej z odrody Milia a v ružovej z odrôd Cabernet Sauvignon a Hron. Hrozno pochádza z vlastných vinohradov v Rybníku z honu Kostolné zeme. Vína Vitalité Frizzante sú jemne perlivé vína s ľahkosťou a sviežim, ovocným prejavom vyrobené v limitovanom množstve. Frizzante Blanc 2096 a Frizzante Rosé 2086 fliaš.

Obe vína sú skvelým spoločníkom počas letnej grilovačky. Pripravte si cuketovo kuracie špízy, marinované krevety s čili, ratatouille s grilovaným lososom, grilovaný hermelín s medom a flambovaným ovocím alebo domáce lievance s rozvarom z lesného ovocia.   

Z vín Vitalité Frizzante si môžete pripraviť i osviežujúce letné drinky: 

Limoncello Spritz 

Limoncello Spritz je typ koktailu, ktorý je obľúbený v severnom Taliansku, najmä v oblasti okolo Benátok. 

Ingrediencie

•    50 ml limoncella 
•    60 ml Vitalité Frizzante Blanc 
•    30 ml sódy
•    15 ml cukrového sirupu
•    vetvička tymiánu a koliesko citróna

Postup

Do pohára na víno pridajte ľad a všetky ingrediencie. Ozdobte kolieskom citróna a vetvičkou tymiánu. 

 

Strawberry Patch

Osviežujúca zmes limoncella, jahodového sorbetu a Vitalité Frizzante Rosé. Tento kokteil je skutočným letným, ovocným osviežením. Jahody môžete vymeniť za maliny, čučoriedky alebo dokonca mango.

Ingrediencie

•    20 ml limoncella
•    150 g jahodového sorbetu 
•    60 ml Vitalité Frizzante Rosé 
•    vetvička bazalky

Postup 

Všetky ingrediencií pridajte do mixovacej nádoby (alebo mixéra). Miešajte, kým nevznikne pena. Ozdobte vetvičkou čerstvej zelenej bazalky. 
 

 

Amaretto Fizz

Amaretto Fizz je horko-sladký koktail s chuťou mandlí a pomarančového džúsu. Amaretto sa dobre  mieša s ovocnou chuťou frizzante.

Ingrediencie

•    60 ml Amaretta
•    30 ml pomarančového džúsu
•    90 ml Vitalité Frizzante Blanc
•    pomarančová kôra

Postup

Všetky ingrediencie pridajte do šejkra a pridajte kocky ľadu. Jemne premiešajte. Nalejte do flauty a dolejte Vitalité Frizzante Blanc. Nakoniec ozdobte pomarančovou kôrou. 

Frtus Winery

Frtus Winery má svoju jasnú identitu a štýl, s akým k vínu pristupujú. Rodinné vinárstvo vzniklo v roku 2008, keď bratia Frtúsovci vyrobili svoje prvé víno. Nadviazali na históriu svojich predkov, ktorí sa venovali vinohradníctvu a výrobe vína. 

Rybník bola prvá vinohradnícka obec v Tekove. Benedektínski mnísi si ju vybrali pre polohu, ktorá sa nachádza na južnej časti svahu na úpätí Štiavnických vrchov. Z tejto vinohradníckej obce sa vozilo víno do Viedne. Bratia Frtúsovci postupne vysadili 13 ha vinohradov v bio režime v Tekovskom rajóne v obci Rybník, v blízkosti ktorých sa nachádza aj nová moderná budova vinárstva. Klimatické podmienky sú tu výborné. Terroir Tekov má jednu výnimočnosť, sú tu najväčšie rozdiely medzi nočnými a dennými teplotami. 

„Tak ako hrozno má svoju identitu danú pôdou, podnebím a vinohradníkom, rovnako víno má svojho vinára – tvorcu.“

Odrodou číslo jedna pre vinárstvo je Frtus Pesecka Leánka, ktorá bola vyšľachtená vo Veľkom Peseku pri Leviciach. Leánka je slovo prevzaté z maďarského názvu “leanyka” dievča. Pesecka Leánka je dievča z Peseku. Vo vinohradoch bratia pestujú aj Frankovku modrú a slovenské novošľachtence - Dunaj, Hron, Milia a Noria. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.