offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Špargľové rizoto – RECEPT a tip na víno

Špargľové rizoto – RECEPT a tip na víno

Máme tu máj a ten nám prináša sezónu špargle. Úprava špargle je jednoduchá, stačí si len vybrať, či uprednostníte bielu alebo zelenú. Lenka pri príprave rizota použila zelenú špargľu. Keďže špargľa je populárne hlavne v Rakúsku, kde má svoju tradíciu, voľba vína je jasná. K špargľovému rizotu vyskúšajte víno Wiener Gemischter Satz z vinárstva Stift Klosterneuburg.


Špargľové rizoto

 

Čas prípravy: 30 min 

Počet porcií: 2  

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
400 g zelenej špargle
250 g ryže Arborio   
1  šalotka
20 g masla
olivový olej  
1 liter zeleninového vývaru
parmezán
1 dcl bieleho vína 
tenká mäsová slaninka
na ozdobenie mikro bylinky hrášku

Postup 

1. Najskôr si uvaríme zeleninový vývar. Umytú špargľu porežeme na časti.

2.  Vrchné hlavičky si na panvici zvlášť opečieme do mäkka a odložíme na zdobenie. Za ten čas si v horúcej vode uvaríme špargľu.

3.  Dávame pozor, aby sme ju nerozvarili maximálne 6 minút. Uvarenú špargľu s trochou vody rozmixujeme na pyré a dáme bokom.

4. Na panvici alebo v hrnci si zohrejeme olivový olej spolu s maslom, pridáme nakrájanú šalotku. Opekáme do zlatista. Prisypeme ryžu, obalíme ju v cibuľke a opečieme približne 2 minúty.

5.  Prilejeme víno a necháme odpariť alkohol. Pridáme postupne vývar. Rozdelíme si ho na 3 až 4 časti a miešame vareškou, pokiaľ sa tekutina neabsorbuje.

6.  Pridáme druhý krát vývar, necháme absorbovať a takto pokračujeme. Tento postup by mal trvať asi 20 minút.

7.  Keď máme ryžu takmer hotovú, primiešame špargľové pyré a posledný krát vývar. Keď je ryža hotová, pridáme nastrúhaný parmezán.

8.  Vznikne nám krásne krémové rizoto. Podľa chuti osolíme a okoreníme. K rizotu si môžeme spraviť slaninový chips. Opečieme na suchej panvici tenké plátky slaniny dochrumkava. 

Servírovanie: Špargľové rizoto dozdobíme opečenými hlavičkami špargle, pridáme slaninový chips, hobliny parmezánu a dozdobíme mikro bylinkami napríklad hrášku. 

Špargľa posilňuje nervy, bráni infekcii močových ciest. Je afrodiziakum, omladzuje bunky, znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení, bojuje proti akné, zmierňuje menštruačné príznaky, pomáha liečiť príznaky epilepsie, znižuje zápal spôsobený reumatizmom. Špargľa neobsahuje tuk, má minimum kalórií a je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a stopových prvkov. Pri kúpe špargle sa zamerajte predovšetkým na jej čerstvosť. Pokiaľ je pružná a pri jej ohýbaní máte pocit že pukne, je čerstvá.
 

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Pri výbere vína nezabúdajme, že špargľa obsahuje chlorofyl, ktorý s niektorými tipmi vín môže vytvárať nepríjemnú kovovú chuť. Veľmi dobrým partnerom sú šumivé a ľahšie, svieže,  suché biele vína. Asi najpopulárnejšou, najviac používanou a najistejšou kombináciou je špargľa a Sauvignon Blanc z Nového Zélandu. Ja som sa však rozhodla pre inováciu. K špargľovému rizotu odporúčam biele víno Wiener Gemischter Satz 2020 z rakúskeho vinárstvo Stift Klosterneuburg. Víno skvele doplní krémové rizoto so špargľou, podčiarkne ľahkosť a sviežosť jedla. 

Odporúčanie someliérky:

Stift Klosterneuburg Wiener Gemischter Satz, DAC 2020  

Intenzívna vôňa pripomína citrusové ovocie a kvitnúcu čerešňu. Suchá, hroznová chuť s pikantnou kyselinkou. V dochuti svieže a príjemne korenisté. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Stift Klosterneuburg 

Klosterneuburg je jednou z najstarších vinárskych usadlostí na svete, ktorej pôvod siaha až do 12. storočia, kedy kláštor založil gróf Leopold III z Babenbergu. V roku 2014 kláštor Stift Klosterneuburg oslávil svoje 900. výročie.

Kláštor vlastní 108 hektárov vinohradov, čo z neho robí jedno z najväčších a najznámejších vinárstiev v krajine. S takmer desiatimi storočiami skúseností sa Stift Klosterneuburg venuje výrobe vín s charakterom miesta pôvodu. Tomuto cieľu slúži špecializácia na pôvodné odrody viniča a šetrná vinifikácia.

Legendárne vinice sú srdcom vinárstva. Nachádzajú  sa vo Viedni a v obciach Klosterneuburg (Wagram), Gumpoldskirchen a Tattendorf (obe v regióne Thermen). Pod kláštorom sa nachádza rozsiahla pivnica z obdobia baroka. Klenutá pivnica sa rozprestiera na štyroch úrovniach do hĺbky 36 metrov.

Minimálne zásahy pri výrobe zachováva odrodový charakter vín. V kláštore sídli a najstaršia vinohradnícka škola na svete a nachádzajú sa tu najstaršie výsadby viniča odrody St. Laurent. 
 

 

Wiener Gemischter Satz je jedným z najtradičnejších vín v Rakúsku a kúskom identity mesta Viedne. Od ročníka 2013 toto víno získalo štatút DAC a tým aj chránené označenie pôvodu. To zaisťuje, že pochádza výlučne z Viedne a jeho vysoká kvalita je a zostáva zaručená prísnymi pravidlami a kontrolami. Gemischter Satz je názov pre víno, ktoré sa skladá z rôznych odrôd viniča. Na rozdiel od cuvée je už vo vinohrade vysadených spolu až 20 rôznych odrôd, ktoré sa spolu lisujú a vinifikujú. Vzhľadom na rôzne stupne zrelosti bolo pôvodným zámerom minimalizovať riziko strát na úrode a zabezpečiť stálu kvalitu vína. Klasický a tradičný Wiener Gemischter Satz  je vyrobený z bielych odrôd viniča Veltlínske zelené, Muškát, Neuburger, Rizling rýnsky, Tramín a Rulandské biele. Vína vyrobené touto metódou sa vyznačujú osobitosťou a pôvodom. Spektrum siaha od ľahkých a ovocných až po silné a komplexné vína. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.