Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Slaný koláč so špargľou a Mrva & Stanko - RECEPT a tip na víno
Prišla jar, vo vzduchu cítiť vôňu kvitnúcich stromov. Mesiac máj nám na stôl prináša nielen zelené potraviny ako je zelená špargľa, medvedí cesnak, mladá cibuľka, pažítka alebo špenát, ale i naše slovenské biele zlato – májovú bryndzu. Preto vám dnes Lenka prezradí recept na výborný, ľahký slaný koláč, ku ktorému vám ponúknem mladé víno z ročníka 2020 z vinárstva Mrva & Stanko.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Tradičný koláč quiche má svoj pôvod vo Francúzsku. Quiche lorraine pochádza zo severovýchodnej oblasti Francúzska, Alsasko a Lotrinsko a s obľubou ho jedávali aj Angličania a Nemci. Základom je skaramelizovaná cibuľka, slanina, vajce, smotana a syr.
Slaný koláč so špargľou
Čas prípravy: 1 hodína
Počet porcií: cca 12 kúskov /závisí od veľkosti formy/
Postup
1. Najprv si pripravíme krehké cesto. Zmiešame múku, soľ, na kúsky nakrájané maslo, žĺtok a pridávame postupne studenú vodu. Vypracujeme pevné cesto, pracujeme rýchlo, aby sa nám maslo úplne nerozpustilo, v ceste chceme mať kúsky masla. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na cca 30 min. do chladničky stuhnúť.
2. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Vyberieme cesto a medzi dvoma kusmi potravinovej fólie ho vyvaľkáme. Tenké, vyvaľkané cesto prenesieme do okrúhlej formy na pečenie priemer 24-25cm, cesto má byť aj na bokoch formy. Pretŕčajúce cesto orežeme nožom a popicháme s vidličkou.
3. Na cesto položíme papier na pečenie a do toho vysypeme ešte nejakú záťaž, napríklad fazule alebo ryžu... Pečieme 12 minút, vyberieme, odstránime záťaž , odstránime papier na pečenie a cesto ešte zapečieme na cca 5 min. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
4. Medzitým si pripravíme náplň. Špargľu očistíme, odrežeme tvrdé konce, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do vriacej vody. Povaríme cca 8 minút.
5. Taktiež si nakrájame slaninku na drobné kúsky a na panvici do chrumkavá opečieme, stačí 1 lyžica masti.
6. Na inej panvici zase sparíme špenátové listy. Vyšľaháme vajcia so smotanou, osolíme, okoreníme podľa chuti.
7. Na cesto dáme na kolieska pokrájanú jarnú cibuľku, opečenú slaninku, sparené špenátové listy, nadrobíme bryndzu, pridáme aj uvarenú špargľu. Zalejeme vajíčkovo-smotanovou zmesou.
8. Slaný koláč dáme piecť do rúry na cca 25-30 minút, pri teplote 190 stupňov. Necháme ho dobre vychladnúť a nakrájame.
Someliérka odporúča vhodné víno
Maslové cesto s krémovou náplňou, ktorého základ tvorí smotana a májová bryndza, spolu so špargľou, špenátom a slaninkou sa výborne hodí k ľahkým suchým šumivým vínam, ale aj k mladým, sviežim bielym vínam. Májová bryndza má svoju špecifickú chuť, rovnako ako zelená špargľa a špenát. Ja som vybrala ku koláču víno Peseckú Leánku z ročníka 2020 od Mrva & Stanko. Mladé, svieže, suché víno s citrusovo kvetinovým prejavom a s príjemnou šťavnatou kyselinkou, ktoré skvele podčiarkne chuť koláča, najmä jeho krémovú textúru.
Odporúčanie someliérky - Mrva & Stanko Pesecká Leánka 2020
Po dlhšom čase sa vinárstvo Mrva & Stanko vracia k bielej odrode Pesecká Leánka. Fetească Regală, na Slovenskú známa aj pod menom Pesecká Leánka, je rumunská odroda, ktorá pravdepodobne vznikla krížením odrôd Dievčie hrozno x Grasă de Cotnari. Pochádza z obce Daneş v Sighisoarskom rajóne. Pestuje sa najmä v Rumunsku, Moldavsku a na Ukrajine.
Na Slovensku sa pestuje na 1,32 % plochy vinohradov. Zaregistrovaná je od rolu 1974. Pred cca piatimi rokmi Pesecká Leánka zažila znovuobjavenie na slovenskej vinárskej scéne a to najmä v Tekove.
Hrozno pochádza 35 ročného vinohradu, ktorý sa nachádza v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti konkrétne z Mužle. Vo vôni je Pesecká Leánka ovocná, zelené jablko, mandľa s tónmi lúčnych kvetov. V chuti šťavnatá s dominanciou citrusov s dobrou hroznovou informáciou a kyselinkou.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Mrva & Stanko
Vinárstvo založené v roku 1997. Patrilo medzi prvé moderné vína určujúce trendy. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Ich vína sa servírovali počas oficiálnych návštev prezidentov, či predsedov vlád. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska. Špičkové sú Chardonnay a Tramín z Čachtíc, Rizlingy a Frankovka modrá z Orešian alebo Rulandské šedé z Mužle.
Vínami určenými pre náročných klientov a archiváciu sú z limitovanej kolekcie Winemaker´s Cut. Vinárstvo Mrva & Stanko je dobre etablované a dostatočne „rezonujúce“, s progresívnym zdôrazňovaním pôvodu vín, presne tak ako to funguje v eno - gastronomicky vyspelých krajinách.
Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.