Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Šampanské alebo Champagne
Pojem champagne smie byť používaný LEN na označovanie šumivého vína vyrobeného vo francúzskom regióne Champagne pomocou klasickej Méthode Champenoise. Od roku 1994 vína vyrobené touto metódou mimo regiónu Champagne nesmú pri označovaní používať termín Méthode Champenoise, môžu používať len pojem Méthode Traditionnelle.
Champagne je fenomén, ktorý našťastie nemá alternatívu.
Na rozdiel od ostatných francúzskych vín, pre šampanské existuje len jedna apelácia s názvom „Champagne“. Označenie oblasti Champagne AOC (Appellation d'Origine Contrôlée sa používa od roku 1935 a zaručuje, že hrozno pochádza výhradne z viniča v regióne Champagne.

Terroir oblasti
Pre Champagne AOC platia veľmi tvrdé pravidlá a prísna kontrola. Je napríklad presne určené, že šampanské môže byť vyrobené len z troch odrôd – Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Prvé dve sú tmavými odrodami hrozna, posledné je biele. Jednotlivé odrody prinášajú do kupáže svoj vlastný potenciál a charakter.
Chardonnay dáva šampanskému jemnosť a trvácnosť, Pinot Noir telo a senzorickú bohatosť a Pinot Meunier mu zasa prepožičiava ovocno-kvetinovú príťažlivosť prvého dojmu. Hrozno musí byť zberané ručne, lisované len v akreditovaných centrách, množstvo prešovaného muštu je limitované v pomere k objemu hrozna, ako aj minimálna doba zrenia vína 15 mesiacov či nutné osvedčenie relevatnou odbornou asociáciou.
Región sa nachádza asi 150 km severo-východne od Paríža. Je najsevernejšie položeným regiónom, kde sú ešte vinice schopné rodiť kvalitné hrozno, na napriek tomu je tu podnebie pomerne optimálne vyvážené. Celková rozloha je cca 32.000 ha viníc.
Región Champagne
Región je rozdelený na 5 hlavných oblastí: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Sézannais a Aube. Champagne je fenomén, ktorý našťastie nemá alternatívu. Z pohľadu potenciálu pre vyzrievanie sa jedná stále o veľmi lacné vína, hlavne v porovnaní s Burgundskom či Bordeaux.
Severné vinohradnícke pásmo dovoľuje pestovať odrody s vyššou aciditou. Pri sekundárnej fermentácii vo fľaši sa základné víno obohatí o proteíny, polysacharidy z kontaktu s kvasinkami a jemným perlením.
Najlepšie, teda prestížne a ročníkové vína, reflektujú terroir oblasti ako aj štýl jednotlivých domov. Okrem ušľachtilosti, noblesnosti a šarmu sú vína z oblasti Champagne jedným z mála vín vo svete, ktoré sa naozaj môžu označiť prívlastkom – autentické.
Champagne Bollinger
Klasický predstaviteľ štýlového Champagne s bohatou históriou a skvelými vínami. Aj napriek mediálnej spojitosti s filmami o Jamesovi Bondovi, spočíva jedinečnosť tohto domu v takmer tvrdohlavej prezentácii kvalitných vinohradov v jeho vlastníctve. Bollinger to robí geniálne a zároveň jednoducho – svojimi vínami, ktoré sú nadčasové a zbožňované. Popri skvelých La Grande Année alebo R.D. je vrcholom Vieilles Vignes Francaises z vinohradov vysadených ešte pred príchodom fyloxéry. Bollinger si trúfa v najlepších ročníkoch aj na vynikajúce červené La Côte aux Enfants z Aÿ.
Champagne Ayala
Podobne ako jeho vlastník Bollinger je Ayala klasickým predstaviteľom oblasti. Začiatkom 20. storočia bolo vinárstvo počas revolta takmer zničené. Bolliner neskôr revitalizoval tento dom a pritiahol pozornosť someliérov ako aj odborníkov k jeho vínam. Niet divu, Ayala patrila medzi najväčších advokátov suchého štýlu. Súčasný štýl Ayaly pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive, ktorá preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav. Navyše skvelým aj v gastronómii.
.jpg)

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



