Existuje niečo viac upokojujúce počas melancholického jesenného večera ako tanier horúcej, krémovej tekvicovej polievky? V Riedli veria, že každý pokrm by mal byť zážitkom, od bohatej textúry tekvicovej polievky až po sofistikované kombinácie kvalitného vína podávaného v nádhernom skle. Plánujete príjemný večer pri ohni? Tento recept stelesňuje esenciu jesene. Pomôže vám vytvoriť pokrm, ktorý poteší vaše zmysly.
Ročník 2024 vo vinárstve Mrva & Stanko
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Karpatská Perla, Nichta, Papillon.
Vladimír Mrva: „Ročník 2024 je naozaj ročníkom plných rekordov, možno až abnormálny. Začalo to už vo februári, kedy bolo pomerne teplo. Teplota stúpala niečo cez 20 °C. Bolo to určitou predzvesťou toho, čo sa deje teraz. Prišlo suché a tropické leto. No ešte predtým, na jar bol pomerne silný infekčný tlak hubovitých chorôb, ale skúsení vinohradníci sa s tým pomerne dobre vysporiadali. No s čím sa ťažšie bojovalo, bol ľadovec. Ľadovec v niektorých lokalitách južného Slovenska najmä v okolí Strekova, Svodína alebo Duloviec spôsobil nemalé škody. Škody boli naozaj výrazné.“
„Leto bolo krásne, teplé, suché doslova tropické, čo spôsobilo to, že vo vinohradoch niektoré odrody začali dozrievať o dva až tri týždne skôr. Možno niektoré až o mesiac skôr, čo si vyžaduje naozaj nápor na logistiku zberu hrozna a zároveň aj jeho spracovania. Všetko dozrieva naraz a nepamätáme si, kedy sa 12. septembra zberal Rizling rýnsky. Hrozno, ktoré prichádza, je vo veľmi dobrom zdravotnom stave s dobrou cukornatosťou, niekedy až príliš vysokou.
Myslím si, že to bude veľmi zaujímavý ročník. Zaujímavý z toho pohľadu, že je ešte príliš skoro hodnotiť kvalitu budúceho vína. Myslím si, že to budú vína, ktoré nám prinesú chute, ktoré sme doposiaľ nepoznali. Vplyvom slnka bude najmä pre modré odrody významný posun ku kvalite vín, ale naozaj nechcem predbiehať. Myslím si, že sa máme na čo tešiť a ročník 2024, ktorý je plný abnormálnych prejavov, tak prinesie zaujímavé vína pre našich konzumentov.“
Ďalšie články
Halloween je za rohom, čo znamená, že je čas usporiadať strašidelnú párty. Pripravili sme pre vás niekoľko úžasných kokteilov inšpirovaných Halloweenom, ktoré ohromia vašich hostí. Poďte sa ponoriť do prípravy týchto šiestich jednoduchých halloweenskych koktailov pre dospelých.
Prvý októbrový štvrtok sa uskutočnil Masterclass ôsmich červených vín ročníka 2021 z Bordeaux. Ročník 2021 sa považuje za klasický. Vďaka vysokej kvalite cabernetov, vína z 2021 chutia tak, ako sme ich dlho nepoznali. Ako povedal someliér Corner & Co. a Wineplanet.sk Rasťo Šuták: „Hoci hodnotenia vín naznačujú skvelý pomer ceny a kvality, potenciál pre archiváciu bude výborný“.
Likéry sú historickí potomkovia bylinných liečiv. Vyrábali sa vo Francúzsku už v 13. storočí, často ich pripravovali mnísi. Dnes sa vyrábajú po celom svete, bežne sa podávajú čisté, s ľadom, ku káve alebo v kokteiloch.
Francúzske slovo likér je odvodené z latinského liquifacere, čo znamená „rozpustiť“.