Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Prosecco Mionetto - nové Prosecco v našej ponuke
V roku 1887 Francesco Mionetto založil vinárstvo Mionetto v regióne Valdobbiadene, v srdci oblasti Prosecco. Jeho láska a vášeň pre tento región sú dodnes základnou hodnotou pre toto vinárstvo. Mionetto bolo od samého začiatku moderným a inovatívnym vinárstvom, ktoré dokázalo predvídať trendy a zároveň si zachovávalo silné puto s tradíciami. Dnes je žiarivým príkladom produkcie komerčnej značky Prosecca na medzinárodnej scéne.
Využite akciu na Set Prosecco Mionetto + uzáver ZADARMO.
Oblasť Prosecco sa nachádza na severovýchode Talianska medzi regiónmi Benátky a Friuli Venezia Giulia s celkovou rozlohou 24 000 hektárov, má približne 13 000 výrobcov a 375 pivníc. Leží na pol ceste medzi Dolomitmi a Jadranským morom a je zapísaná do zoznamu UNESCO.
Dokonalé podmienky
Podnebie vo Valdobbiadene je mierne, oblasť je chránená Alpami na severe a ohrievaná vetrom od Jadranského mora na východe, čo v lete zmierňuje teplotu a vytvára zrážky, ktoré napomáhajú správnemu rastu viniča.
Na konci leta je oblasť charakteristická veľkými teplotnými výkyvmi medzi dňom a nocou a tie umožňujú vývin aromatických látok v hrozne. V oblasti sa nachádza niekoľko typov pôd od kamenistej až po ílovitú alebo piesočnatú.
V roku 1982 začalo vinárstvo používať pri výrobe Prosecca metódu Charmat, ktorá umožňuje lepšie uchovanie chutí a vôní. Po šetrnom lisovaní a prvej fermentácii, pomocou metódy Charmat prebieha druhá fermentácia pri riadenej teplote v autoklávoch..
Objavte všetky chute Prosecco Mionetto

„Úlohou vinára nie je len vyrábať kvalitné šumivé víno, ale aj udržiavať vzťahy s miestnymi farmármi, ktorí hrozno pestujú a dodávajú. Mionetto má to šťastie, že má s majiteľmi viníc dobré vzťahy, ktoré trvajú už po celé generácie.“

Rafinované Prosecco
Prosecco Mionetto je výborným aperitívom, príjemne naladí chuťové bunky. Mionetto tvorí skvelý základ pre kokteily zmiešaním s citrusovými džúsmi alebo sladkými likérmi. Výborne sa hodí k Prosciuttu, k pokrmom z morských plodov alebo pikantnej ázijskej kuchyni.
Mionetto Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG Extra Dry je inovatívne a rafinované. Slamovožltá farba s pravidelným perlením. Atraktívna vôňa s dominanciou jabĺk, broskýň a citrusov. Chuť je svieža, ovocná s jemne krémovou štruktúrou a sladším záverom.
Najklasickejšia línia spoločnosti Mionetto sa vyznačuje šikmým dizajnom etikety, ktorý je pre vinárstvo charakteristický. Šikmá etiketa s elegantným motívom sa objavuje na etikete i na hrdle fľaše.
Ružové i tradičné
Ružové ročníkové Mionetto Prosecco Rosé Millesimato 2020 Extra Dry je kupážou odrôd Glera 90% a Pinot Nero 10%. Jemná lososovo ružová farba s pravidelným perlením. Ovocná vôňa i chuť citrusov, zrelých čerešní a malín s ľahkou kyselinkou a sladším záverom.
Najpredávanejším je Mionetto Prosecco Treviso DOC z oblasti Treviso. Svetlá slamovo žltá farba s intenzívnym perlením. Vo vôni dominuje zelené jablko, zrelá broskyňa doplnená včelím medom. Chuť je svieža, ovocná, nekomplikovaná.
Prosecco Mionetto Frizzante z oblasti Treviso má slamovo žltú farbu, je sprevádzaná vôňou vistérie a agátového kvetu. Chuť je osviežujúca a temperamentná s jemnými náznakmi medu a zrelého jablka.

Ďalšie články
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.


