Popularita cognacu stále vo svete stúpa. Tento luxusný a rafinovaný vínny destilát sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku.
AKCIA Cognac Week -15% do 28.2.2025
Vyhrajte zlatý oscarový balíček Clarendelle. Viac info.
Vianoce máme spojené so sladkou vôňou škorice, klinčekov, medu či perníkového korenia. Ako posledný v tomto roku si pre vás Lenka pripravila recept na vianočnú perníkovú tortu. A aké víno sa k nej hodí? Odporúčam Tokajské samorodné sladké víno z vinárstva Ostrožovič.
Čas prípravy: 1 hodina/namáčanie 2hod., počet porcií: 12 ks/tortová forma priemer 22-23cm
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
1. Pripravíme si džemovú plnku. Sušené marhule si namočíme na 2 hodiny do vody.
2. Potom nakrájame na malé kúsky a zmiešame s džemom a rumom.
3. Vymiešame med s cukrom a následne pridáme kefír a roztopené maslo.
4. Ďalej pridáme vajce, múku, kakao, kypriaci prášok do pečiva a perníkové korenie. S ponorným mixérom vypracujeme cesto.
5. Polovicu cesta nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Na túto vrstvu vylejeme džemovú plnku.
6. Nakoniec nalejeme zvyšok cesta. Pečieme na 180 °C 50 - 60 minút, záleží od rúry.
7. Na vychladnutú tortu si spravíme čokoládovú polevu ganache. Dáme zovrieť smotanu, čokoládu nasekáme na kúsky.
8. Zalejeme vriacou smotanou necháme postáť 3 - 4 minúty a zamiešame. Polevu nalejeme na tortu.
9. Vrch poprášime zlatým jedlým práškom. Necháme aspoň hodinku v chladničke a môžeme podávať.
Med je sladká superpotravina, ktorá nám pomáha vo viacerých oblastiach. Má upokojujúci účinok. Pomáha pri podráždení nervového systému, vyčerpaní a pri zaspávaní. Je vysoko účinný v boji proti baktériám a má antibakteriálne, protizápalové, protiplesňové, antioxidačné účinky. Lokálne sa používa na podporu hojenia rán. Med obsahuje 22 aminokyselín, 27 minerálov a 5 000 enzýmov. Jedna polievková lyžica medu obsahuje 64 kalórií, nespôsobuje nárast cukru a zvýšené uvoľňovanie inzulínu ako biely cukor.
Tokajské vína sa veľmi dobre kombinujú k tradičným, slovenským vianočným sladkým dezertom, ktoré obsahujú med, ovocie a oriešky. Práve preto odporúčam k perníkovej torte samorodné sladké víno z Tokajskej oblasti z vinárstva Ostrožovič. Jemné pikantná marhuľová plnka medzi dvoma vrstvami krehkého perníkové cesta s tokajským vínom vytvára úžasnú kombináciu chutí. Víno vnesie sviežosť a sladkosť. So sladkou chuťou a korením víno prinesie i nádych ľahkosti.
Biele víno so zlatožltým farebným odtieňom. Vo vôni chlebovinka s tónmi po sladkých hrozienkach a po sušenom letnom ovocí. Plná extraktívna chuť po medovej kvapke s notou po lieskových orieškoch s citrusovou šupkou. Víno na eshope.
Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch - Vlčina, Chotár a Makovisko. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery 3až 6-putňové a Tokajská výberová esenciasa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vinárstvo produkuje aj skvelé reduktívne vína. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Popularita cognacu stále vo svete stúpa. Tento luxusný a rafinovaný vínny destilát sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku.
AKCIA Cognac Week -15% do 28.2.2025
Brandy a cognac sú destiláty, ktoré majú toho veľa podobné. Všetci sa zhodujú, že oba sú vynikajúce a majú svoju históriu. Victor Hugo nazval cognac „likérom bohov“. Cognac sa stal známym ako symbol francúzskeho luxusu. Každý cognac možno považovať za brandy, ale nie každé brandy je cognac.
AKCIA - Cognac Week -15% do 28. 2. 2025
Farba vám môže napovedať viac o víne, než si myslíte. Farba je prvá, čomu ľudia venujú svoju pozornosť pri víne. Pre mnohých konzumentov vína v osemdesiatych rokoch bola farba synonymom kvality. Hlboká, atramentová, nepriehľadná farba bola určite lepšia ako jasnejšia, granátová. Interpretácia farby je komplexná a je považovaná za rámec hodnotenia vína v závislosti od odrody.
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.