UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Šieste najlacnejšie bublinky v košíku sú automaticky zadarmo. Pozrieť pravidlá. Nakúpte nad 50 € a vyhrajte Prosecco v hodnote 200 €. PROSECCO súťaž.

Perníková torta a TIP na víno Ostrožovič

Perníková torta a TIP na víno Ostrožovič

Vianoce máme spojené so sladkou vôňou škorice, klinčekov, medu či perníkového korenia. Ako posledný v tomto roku si pre vás Lenka pripravila recept na vianočnú perníkovú tortu. A aké víno sa k nej hodí? Odporúčam Tokajské samorodné sladké víno z vinárstva Ostrožovič.


 

Perníková torta

Čas prípravy: 1 hodina/namáčanie 2hod., počet porcií: 12 ks/tortová forma priemer 22-23cm

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
200 g medu
100 g trstinového cukru
250 ml kefíru alebo mlieka 
100 g masla
2 ks vajce M alebo 1 vajce L
350 g hladkej múky 
2 lyžice kakaa
1 prášok do pečiva bez fosfátov 
2 lyžičky perníkového korenia
80 g sušených marhúľ 
250 g marhuľového džemu
1 lyžička rumu 
čokoládová poleva ganache
120 g horkej čokolády 
120 ml smotany na šľahanie 
zlatý prášok na zdobenie 

Postup 

1.  Pripravíme si džemovú plnku. Sušené marhule si namočíme na 2 hodiny do vody.

2.  Potom nakrájame na malé kúsky a zmiešame s džemom a rumom. 

3.  Vymiešame med s cukrom a následne pridáme kefír a roztopené maslo.

4.  Ďalej pridáme vajce, múku, kakao, kypriaci prášok do pečiva a perníkové korenie. S ponorným mixérom vypracujeme cesto. 

5.  Polovicu cesta nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Na túto vrstvu vylejeme džemovú plnku.

6.  Nakoniec nalejeme zvyšok cesta. Pečieme na 180 °C 50 - 60 minút, záleží od rúry.

7.  Na vychladnutú tortu si spravíme čokoládovú polevu ganache. Dáme zovrieť smotanu, čokoládu nasekáme na kúsky.

8.  Zalejeme vriacou smotanou necháme postáť 3 - 4 minúty a zamiešame. Polevu nalejeme na tortu.

9.  Vrch poprášime zlatým jedlým práškom. Necháme aspoň hodinku v chladničke a môžeme podávať.

Med je sladká superpotravina, ktorá nám pomáha vo viacerých oblastiach. Má upokojujúci účinok. Pomáha pri podráždení nervového systému, vyčerpaní a pri zaspávaní. Je vysoko účinný v boji proti baktériám a má antibakteriálne, protizápalové, protiplesňové, antioxidačné účinky. Lokálne sa používa na podporu hojenia rán. Med obsahuje 22 aminokyselín, 27 minerálov a 5 000 enzýmov. Jedna polievková lyžica medu obsahuje 64 kalórií, nespôsobuje nárast cukru a zvýšené uvoľňovanie inzulínu ako biely cukor.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Tokajské vína sa veľmi dobre kombinujú k tradičným, slovenským vianočným sladkým dezertom, ktoré obsahujú med, ovocie a oriešky. Práve preto odporúčam k perníkovej torte samorodné sladké víno z Tokajskej oblasti z vinárstva Ostrožovič. Jemné pikantná marhuľová plnka medzi dvoma vrstvami krehkého perníkové cesta s tokajským vínom vytvára úžasnú kombináciu chutí. Víno vnesie sviežosť a sladkosť. So sladkou chuťou a korením víno prinesie i nádych ľahkosti.

Odporúčanie someliérky:

Ostrožovič Tokaj Samorodné sladké 2013

Biele víno so zlatožltým farebným odtieňom. Vo vôni chlebovinka s tónmi po sladkých hrozienkach a po sušenom letnom ovocí. Plná extraktívna chuť po medovej kvapke s notou po lieskových orieškoch s citrusovou šupkou.  Víno na eshope.

 

Vinárstvo Ostrožovič

Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch - Vlčina, Chotár a Makovisko. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery 3až 6-putňové a Tokajská výberová esenciasa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vinárstvo produkuje aj skvelé reduktívne vína. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.