Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Novinka z Provence - „Estandon – ružové vína, o ktoré sa treba podeliť"
Vína Estandon sú autentické ružové vína z Provence. Zrodili sa z dlhej histórie krajiny, ktorá sa nepodobá žiadnej inej a jedinečného podnebia. Už viac ako 50 rokov v Estandon spájajú know-how a znalosti o terroire, aby vyjadrili spôsob provensálskeho života vo forme vín, ktoré ponúkajú potešenie z pitia. V každom víne Estandon nájdete lásku k prírode.
Všetko začalo v roku 1947, keď Jean Bagnis, priekopník a vizionár, narodený v rodine provensálskych negociantov, prišiel s nápadom predávať svoje víno nie vo veľkom, ako to vtedy robili všetci obchodníci ale víno v peknej fľaši, ktorú označil ako Estandon. Bol to okamžitý hit a fľaše vinárstva Estandon čoskoro zdobili najprestížnejšie stoly v reštauráciach na Azúrovom pobreží. V roku 1973 vinohradníci z družstiev vo Vare vytvorili Zväz družstiev, v ktorom spojili svoje odborné znalosti. V priebehu nasledujúcich rokov sa k skupine pridali ďalšie vinárstva v oblastiach Var a Bouches-du-Rhône, ktoré prijali značku Le Cellier de Saint Louis. V roku 2005 sa do Únie Vignerons des Caves de Provence pripojili majitelia značky Estandon, čím vznikol „Cercle des Vignerons de Provence“, ktorý v tom čase predstavoval 10 % produkcie vína Provence. Či už sú to vinohradníci, zamestnanci alebo obchodní partneri, každý sa dnes podieľa na raste vinárstva Estandon.
Estandon nie je len najstaršie a najrenomovanejšie družstvo v Provence, je to tiež líder kategórie a najväčší výrobca vín v Provence, ktorý zahŕňa viac ako 20 vinárstiev. „Rovnako ako naše družstvo, aj naša krajina je rozmanitá a jedinečná“.
V Provensálsku sa vinice harmonicky prelínajú s cabanonmi (vinohradníckymi prístreškami), mandľovníkmi, olivovníkmi, levanduľovými hájmi a borovicami. Každý rok vyrába Estandon biele, ružové a červené vína z viac ako 3 000 hektárov viníc v provinciách Provence AOC (Côtes de Provence, Coteaux Varois en Provence, Coteaux d'Aix-en-Provence) a Var, Alpilles a Mediterranée IGP. Vinohrady sa nachádzajú v najlepších častiach Côtes de Provence s plytkými bridlicovými a hlinitými pôdami v blízkosti pohoria Maures, na svahoch kopcov neďaleko Flayosc, na prahu Verdonu.
Tieto staré vinice rastú na vidieckych kopcoch vedľa olivovníkov a dubov Holm. Ostatné vinice, ktoré sa nachádzajú v o niečo nižšej nadmorskej výške, na hlinito-vápencových svahoch obce Le Thoronet (domov slávneho cistercitského opátstva z 12. storočia) a pestrej pieskovcovej pôde obce Cannet des Maures, sú vyhrievané stredomorským slnkom a zmietané známym vetrom Mistral.
Odrody Cinsault, Grenache, Syrah a Rolle patria medzi najčastejšie pestované vo viniciach.
Hrozno sa oberá v optimálnej zrelosti, aby sa zabezpečila ideálna rovnováha medzi alkoholom a aciditou. Zber prebieha mechanicky skoro ráno, aby sa zabránilo akémukoľvek znehodnoteniu hrozna, ktoré sa potom prepravuje do vinárstva pri nízkej teplote. Pred lisovaním sa vykoná krátka macerácia na šupkách. Fermentácia je regulovaná teplotou bez jablčno-mliečnej. Vinifikácia prebieha tradičným spôsobom v nerezových tankoch s regulovanou teplotou alebo v dubových sudoch.
Dnes Estandon patrí k špičkovým výrobcom bio vín v regióne Provence. Výsadba stromov vo vinohradoch a využívanie rastlinného krytu patria k environmentálnym opatreniam, ktoré pomáhajú zachovať živú pôdu a biodiverzitu. Vo vinárstve sa používajú ľahké fľaše a korkové zátky vyrobených z provensálskeho korku.
Kapsule sú vyrobené z biomateriálov, etikety sú ľahšie a kartóny sú vyrobené z udržateľne obhospodarovaných lesov. Estandon podporuje výsadbu korkového dubu v Provensálsku. Ročná produkcia je viac ako 2 milióny fliaš. Od roku 2009 je Estandon certifikovaný na najvyššej úrovni IFS (International Food Standard). Hodnotenie AFAQ 26000 tiež zaručuje, že Estadon je zaviazaný k sociálnej, environmentálnej a ekonomickej zodpovednosti.
Zárukou kvality vín Estandon je kvalita viníc a pivníc spolu so všetkými ľuďmi, ktorí vo firme pracujú, ale aj inováciami, ktoré zaraďujú do výrobného procesu, pričom vždy rešpektujú životné prostredie. Konzistentnosť, kvalita a služby vždy boli a sú strategické zložky, vďaka ktorým je Estandon úspešný.
TIPY na vína: Estandon Saint Louis de Provence, AOC, Côtes de Provence 2022, Estandon Impressions AOP Côtes de Provence 2022, Estandon Zénith, AOP, Côtes de Provence 2022, Estandon Légende, AOP, Côtes de Provence, 2018
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



