Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Nové vinárstvo z údolia Loiry - Langlois Chateau
Langlois Chateau má bohatú históriu ako jeden z popredných výrobcov vín v údolí rieky Loiry. Vinárstvo sídli v nádhernom hraničnom regióne s Loirou, zaradeným do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a má všetky predpoklady k výrobe vynikajúcich vín. Ich Crémanty dokonca presahujú štandardy AOC Champagne.
História
Langlois Chateau je vinárstvo s dlhou vinohradníckou a vinárskou tradíciou, vzniklo v roku 1885. Barón de Bodman (majiteľ zámku Château de St. Florent a priľahlého vinohradu) predáva zámok v roku 1912 Edouardovi Langloisovi a jeho manželke Jeanne Chateau, podľa ktorých je pomenovaný. V roku 1973 rodina Bollingerovcov investovala do Langlois, pričom výrazne revitalizovala vinice a modernizovala pivnicu. Bollingera prirodzene priťahovala najmä produkcia šumivých vín a časom sa z panstva stal aj popredný výrobca kvalitných vín z oblastí Saumur, Saumur-Champigny a Sancerre.
Vinohrady
Vinárstvo dnes obhospodáruje 95 ha viníc. 51 ha Saumur (15 ha Clos Saint Florent, 31 ha Montreuil, 5 ha Vaudelnay) , 11 ha Saumur-Champigny (8 ha Dampierre, 1,5 ha Montsorreau, 1 ha Chacé, 0,5 ha Varrains) a 33 ha Sancerre (Ch. de Fontaine-Audon, Ch. de Thauvenay).
Langlois-Chateau je veľmi aktívne vo vinohradníckom výskume, pričom vo svojich viniciach vždy uprednostňuje prírodné metódy a rešpektuje životné prostredie, a to najmä vďaka využívaniu integrovanej ochrany proti škodcom. Bolo jedným z prvých vinárstiev, ktoré získalo označenie Terra Vitis. Od roku 2020, 30ha vinohradov Saumur a Saumur-Champigny je certifikovaných v režime organic.
Rôznorodá pôda, väčšinou vápencová (miestnym názvom „tuffeau“) a mierne oceánske podnebie vytvárajú dobré podmienky pre pestovanie hrozna. Hlavnými pestovanými odrodami sú Chenin Blanc (biele a šumivé vína) a Cabernet Franc (červené vína).
Crémant de Loire Blanc Brut Réserve 2015
Cuvée 60% Chenin, 20% Chardonnay a 20% Cabernet Franc z ročníka 2015. Hrozno pochádza výlučne zo 6 terroir, najmä zo Saumur, ktoré vinárstvo považuje za svoje „crus“ (vysokokvalitné vinice).
Z každej polohy sa hrozno spracováva oddelene a následne sa vína zmiešajú, aby zosobňoval ich štýl, sviežosť a elegancia.
Hrozno sa zbiera ručne do malých nádob, jemné lisovanie, sekundárna fermentácia vo fľaši. Crémant Brut Réserve vyzrieva najmenej 36 mesiacov na jemných kaloch.
Víno nájdete na eshope.
Saumur
Vinica Saumur bola jednou z prvých vo Francúzsku, ktorá získala certifikáciu Terra Vitis. Tá zaručuje pestovanie viniča a výrobu vín s maximálnym rešpektom k prírode a životnému prostrediu. V roku 1982 Bernard Leroux vyrobil prvý ročník vín Saumur. Odvtedy, v dôsledku ich úspechu, Langlois-Chateau zvýšil počet svojich vinohradov v oblasti Saumur.
Saumur Blanc 2019
100% Chenin Blanc. Hrozno pochádza z viníc Bron a St. Florent (spolu 22 hektárov). Zber ručný, hrozno zbierané do malých 25 kg debničiek. Fermentácia prebieha v nerezových tankoch pri teplote 18 až 20 stupňov, aby sa zachovala aróma. Zrenie na jemných kaloch 6 mesiacov s batonážou až do jarného stáčania. Víno nájdete na eshope.
Saumur Blanc Vieilles Vignes 2018
100% Chenin Blanc. Vieilles Vignes sa vyrába z dvoch 1,5 ha viníc Clos Saint-Florent a Dampierre-sur-Loire, pričom obe majú viac ako 35 rokov. Pôda je charakteristickou „saumurskou“ zmesou piesku a vápenca s vysokým obsahom vápnika životne dôležitým pre zachovanie acidity, a to umožňuje dlhšie zrenie.
Hrozno sa zbiera ručne, jemné lisovanie. Víno fermentuje v 228l burgundských dubových sudoch (30% nových). Víno zreje 12 mesiacov v sudoch, ktoré dodávajú vínu bohatosť a orieškový charakter. Víno nájdete na eshope.
Saumur-Champigny
Saumur-Champigny pochádza z latinského „Campus-Ignis“, čo znamená „ohnivé pole“. Táto kremičito-vápencová pôda ponúka vína s jemnými a hodvábnymi trieslovinami, ktoré sa úplne líšia od označenia Saumur, predovšetkým z ílovito-vápencových pôd.
Saumur-Champigny 2017
100% Cabernet Franc. Hrozno pochádza z viníc v Dampierre-sur-Loire, kde pôdu tvorí piesok a krieda. Hrozno sa zbiera mechanicky s integrovaným triediacim stolom. Vinifikácia, macerácia a fermentácia v termo regulovaných nerezových tankoch ,kde víno zostáva až do plnenia do fliaš. Ročník 2018 nájdete na eshope.
Saumur-Champigny Vieilles Vignes 2017
Toto víno sa považuje za vlajkovú loď apelácie Saumur-Champigny. 100% Cabernet Franc. Hrozno sa zberá z 5 ha viníc, z vinohradov starších viac ako 35 rokov ležiacich v 4 rôznych oblastiach (Pavignolle Haut a Saint-Vincent v Dampierre, Les Poyeux vo Varrains a Le Bourg v Chacé). Ručný zber a triedenie. Studená macerácia po dobu 3 až 4 dni. Malolaktická fermentácia 3 až 4 týždne v malých sudoch.
Víno následne vyzrieva v 228 litrových sudoch z francúzskeho duba z Burgundska (30% nových) 12 mesiacov. Výber vín a miešanie z najlepších sudov. Víno nájdete na eshope.

Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.