Farba vám môže napovedať viac o víne, než si myslíte. Farba je prvá, čomu ľudia venujú svoju pozornosť pri víne. Pre mnohých konzumentov vína v osemdesiatych rokoch bola farba synonymom kvality. Hlboká, atramentová, nepriehľadná farba bola určite lepšia ako jasnejšia, granátová. Interpretácia farby je komplexná a je považovaná za rámec hodnotenia vína v závislosti od odrody.
![Nové vinárstvo z údolia Loiry - Langlois Chateau](/www/thumbnails/blog-xs/lamnglois-long_500xf1qmt1634041242.jpg)
Nové vinárstvo z údolia Loiry - Langlois Chateau
Langlois Chateau má bohatú históriu ako jeden z popredných výrobcov vín v údolí rieky Loiry. Vinárstvo sídli v nádhernom hraničnom regióne s Loirou, zaradeným do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a má všetky predpoklady k výrobe vynikajúcich vín. Ich Crémanty dokonca presahujú štandardy AOC Champagne.
História
Langlois Chateau je vinárstvo s dlhou vinohradníckou a vinárskou tradíciou, vzniklo v roku 1885. Barón de Bodman (majiteľ zámku Château de St. Florent a priľahlého vinohradu) predáva zámok v roku 1912 Edouardovi Langloisovi a jeho manželke Jeanne Chateau, podľa ktorých je pomenovaný. V roku 1973 rodina Bollingerovcov investovala do Langlois, pričom výrazne revitalizovala vinice a modernizovala pivnicu. Bollingera prirodzene priťahovala najmä produkcia šumivých vín a časom sa z panstva stal aj popredný výrobca kvalitných vín z oblastí Saumur, Saumur-Champigny a Sancerre.
Vinohrady
Vinárstvo dnes obhospodáruje 95 ha viníc. 51 ha Saumur (15 ha Clos Saint Florent, 31 ha Montreuil, 5 ha Vaudelnay) , 11 ha Saumur-Champigny (8 ha Dampierre, 1,5 ha Montsorreau, 1 ha Chacé, 0,5 ha Varrains) a 33 ha Sancerre (Ch. de Fontaine-Audon, Ch. de Thauvenay).
Langlois-Chateau je veľmi aktívne vo vinohradníckom výskume, pričom vo svojich viniciach vždy uprednostňuje prírodné metódy a rešpektuje životné prostredie, a to najmä vďaka využívaniu integrovanej ochrany proti škodcom. Bolo jedným z prvých vinárstiev, ktoré získalo označenie Terra Vitis. Od roku 2020, 30ha vinohradov Saumur a Saumur-Champigny je certifikovaných v režime organic.
Rôznorodá pôda, väčšinou vápencová (miestnym názvom „tuffeau“) a mierne oceánske podnebie vytvárajú dobré podmienky pre pestovanie hrozna. Hlavnými pestovanými odrodami sú Chenin Blanc (biele a šumivé vína) a Cabernet Franc (červené vína).
Crémant de Loire Blanc Brut Réserve 2015
Cuvée 60% Chenin, 20% Chardonnay a 20% Cabernet Franc z ročníka 2015. Hrozno pochádza výlučne zo 6 terroir, najmä zo Saumur, ktoré vinárstvo považuje za svoje „crus“ (vysokokvalitné vinice).
Z každej polohy sa hrozno spracováva oddelene a následne sa vína zmiešajú, aby zosobňoval ich štýl, sviežosť a elegancia.
Hrozno sa zbiera ručne do malých nádob, jemné lisovanie, sekundárna fermentácia vo fľaši. Crémant Brut Réserve vyzrieva najmenej 36 mesiacov na jemných kaloch.
Víno nájdete na eshope.
Saumur
Vinica Saumur bola jednou z prvých vo Francúzsku, ktorá získala certifikáciu Terra Vitis. Tá zaručuje pestovanie viniča a výrobu vín s maximálnym rešpektom k prírode a životnému prostrediu. V roku 1982 Bernard Leroux vyrobil prvý ročník vín Saumur. Odvtedy, v dôsledku ich úspechu, Langlois-Chateau zvýšil počet svojich vinohradov v oblasti Saumur.
Saumur Blanc 2019
100% Chenin Blanc. Hrozno pochádza z viníc Bron a St. Florent (spolu 22 hektárov). Zber ručný, hrozno zbierané do malých 25 kg debničiek. Fermentácia prebieha v nerezových tankoch pri teplote 18 až 20 stupňov, aby sa zachovala aróma. Zrenie na jemných kaloch 6 mesiacov s batonážou až do jarného stáčania. Víno nájdete na eshope.
Saumur Blanc Vieilles Vignes 2018
100% Chenin Blanc. Vieilles Vignes sa vyrába z dvoch 1,5 ha viníc Clos Saint-Florent a Dampierre-sur-Loire, pričom obe majú viac ako 35 rokov. Pôda je charakteristickou „saumurskou“ zmesou piesku a vápenca s vysokým obsahom vápnika životne dôležitým pre zachovanie acidity, a to umožňuje dlhšie zrenie.
Hrozno sa zbiera ručne, jemné lisovanie. Víno fermentuje v 228l burgundských dubových sudoch (30% nových). Víno zreje 12 mesiacov v sudoch, ktoré dodávajú vínu bohatosť a orieškový charakter. Víno nájdete na eshope.
Saumur-Champigny
Saumur-Champigny pochádza z latinského „Campus-Ignis“, čo znamená „ohnivé pole“. Táto kremičito-vápencová pôda ponúka vína s jemnými a hodvábnymi trieslovinami, ktoré sa úplne líšia od označenia Saumur, predovšetkým z ílovito-vápencových pôd.
Saumur-Champigny 2017
100% Cabernet Franc. Hrozno pochádza z viníc v Dampierre-sur-Loire, kde pôdu tvorí piesok a krieda. Hrozno sa zbiera mechanicky s integrovaným triediacim stolom. Vinifikácia, macerácia a fermentácia v termo regulovaných nerezových tankoch ,kde víno zostáva až do plnenia do fliaš. Ročník 2018 nájdete na eshope.
Saumur-Champigny Vieilles Vignes 2017
Toto víno sa považuje za vlajkovú loď apelácie Saumur-Champigny. 100% Cabernet Franc. Hrozno sa zberá z 5 ha viníc, z vinohradov starších viac ako 35 rokov ležiacich v 4 rôznych oblastiach (Pavignolle Haut a Saint-Vincent v Dampierre, Les Poyeux vo Varrains a Le Bourg v Chacé). Ručný zber a triedenie. Studená macerácia po dobu 3 až 4 dni. Malolaktická fermentácia 3 až 4 týždne v malých sudoch.
Víno následne vyzrieva v 228 litrových sudoch z francúzskeho duba z Burgundska (30% nových) 12 mesiacov. Výber vín a miešanie z najlepších sudov. Víno nájdete na eshope.
![](/www/files/ckfiles/image/langlois-vinarstvo.jpg)
Ďalšie články
![Dom Pérignon - luxusné šampanské](/www/thumbnails/article-box/dom-1440x550_x250f1q80mt1739269548.jpg)
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.