offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Neobjavené vína zo Sotillo de la Ribera – Félix Callejo

Neobjavené vína zo Sotillo de la Ribera – Félix Callejo

Vína z vinárstva Félix Callejo sa na trhu pomaly, ale stabilne, umiestňujú ako vysoko kvalitné alternatívy k svetovým značkám. Ide o vyhľadávané španielske vína, ktorých výroba je navyše obmedzená.

Vinárstvo venuje veľkú pozornosť  terroiru, používajú postupy ekologického poľnohospodárstva ohľaduplné k životnému prostrediu. Félix Callejo v Ribera del Duero DO vlastní aj malé, takmer tajné, 10-hektárové sídlo s názvom Finca Valderoble.


Rodina je základ

Vinárstvo Félix Callejo je rodinné vinárstvo, ktoré založili v roku 1989 manželia Félix a Pilar Callejo. V rodinnej firme spolu s nimi pracujú aj ich štyri deti. Beatriz a Cristina majú na starosti marketing. Noelia a José Félix sú enológovia. Noelia predtým pracovala vo vinárstve Araujo v Napa Valley a Vina Cobos v Mendóze. José Félix nabral skúsenosti vo vinárstve Petrus vo Francúzsku a  v Čile u rodiny Torres. 

"Našim úsilím a odhodlaním je reprezentovať Sotillo de la Ribera ako jedinečné miesto prostredníctvom našich vín. Pre ekologické vinárstvo sme sa rozhodli, aby sme sa vrátili do minulosti a  mohli sa pozrieť do budúcnosti."

Výborné podmienky

Vinárstvo leží v Sotillo de la Ribera, v provincii Burgos, na severnom okraji povodia rieky Duero. Od roku 2000 sa vo vinárstve pracuje podľa zásad ekologického poľnohospodárstva. Rešpekt vo vinici pokračuje aj vo výrobe, použitím vlastných kvasiniek. 

Félix Callejo vlastní takmer 100ha, z toho 27ha vinohradov je rozložených pozdĺž Sotillo de la Ribera. Vinice sa rozprestierajú na rôznych miestach a pôdach. Vďaka vysokej nadmorskej výške (830 - 930 m), rašeliniská najvyšších oblastí s vápencovými pôdami ustupujú.

Postupný prechod k štrkovým  a piesočnatým pôdam (staré korytá riek), ílom v dolných oblastiach. Vyššia nadmorská výška spôsobuje kontrasty teplôt medzi dňom a nocou s výkyvmi až 15 ° C.

Tieto podmienky zlepšujú dozrievanie hrozna počas dňa, zatiaľ čo nízke teploty v noci zachovávajú dobrú aciditu. Vo vinohradoch sú zastúpené odrody Tinto Fino, Garnacha, Albillo Mayor a Merlot.

Vína Callejo

Vína Félix Callejo môžeme rozdeliť  do troch kategórii: pôžitok, harmónia a a elegancia. 

Pôžitok alebo „Cnosť jednoduchých vecí“

Flores de Callejo predstavuje čistotu, sviežosť a ovocnosť odrody Tinta Fino. Má atraktívnu čerešňovú farbu s fialovými okrajmi. Vo vôni dominujú tóny lesných plodov s náznakmi škorice, korenia, fialky a balzamika. Chuť je živá, svieža a ovocná. Stredne plné telo a dlhá minerálna dochuť. Ukázať na eshope.

Harmónia alebo vína, ktoré odrážajú charakter Sotillo de la Ribera. 

3ha vinica El Lebrero sa nachádza priamo v Sotillo de la Ribera, v nadmorskej výške 920 metrov nad morom s hlinitopiesočnatými pôdami a vápencovým podložím, čo  ponúka odrode Albillo Mayor neuveriteľnú sviežosť.  Vôňa kvetinovo ovocná s nádychom mliečnej čokolády a karamelu. Noblesná a ušľachtilá chuť. Mirabelky, ananás dotyk broskyne. Vzdušná harmónia a dlhý minerálny záver. Ukázať víno na eshope.

Finca Valdelroble je víno z izolovaného vinohradu vysadeného v roku 2004 na okraji Sotillo de la Ribera v nadmorskej výške 930 metrov nad morom, v mieste zvanom Valdelroble. Ide o najvyššie položenú vinicu. Toto miesto v osemdesiatych rokoch minulého storočia Félix Callejo určil ako pristávaciu dráhu malých lietadiel, vzhľadom na výšku. Ukázať na eshope.

Vinohrad je dnes certifikovaný ako Organic vzsadený odrodami Tinto Fino a Merlot. Komplexná vôňa černíc, malín a eukalyptu. Dynamická chuť s vynikajúcou sviežosťou a plným telom. Kontrola trieslovín a extraktu. Veľmi dlhý, korenisto mandľový záver. Ročná produkcia len 3750 fliaš.

Tradíciou v Sotillo de la Ribera bolo vyrábať vína Claretes. Ide o cuvée odrôd Tinto Fino (spolu s inými červenými odrodami) a Albillo Mayor, ktoré boli nájdené vo viniciach starých rodičov. Vinárstvo chce týmto vínom obnoviť tradíciu. Viña Pilar je poctou pani Pilar, spoluzakladateľke vinárstva. Meno latinského pôvodu znamená „ona, ktorá je stĺpom alebo oporou pre svojich blízkych.“ Lososovo bledá farba. Komplexné, vyvážené a minerálne ružové víno s ovocno kvetinovou vôňou. V chuti je svieže, ovocno korenisté s výbornou aciditou a štruktúrou. Ukázať víno na eshope.


 

Elegancia - Majuelos de Callejo 

Majuelo je tradičné kastílske slovo, ktoré ľudia používali na označenie viníc, malých, nepravidelných a vždy okrajových a chudobných oblastí. Odtiaľ pochádza myšlienka výroby tohto vína z odrody Tinto Fino. Hrozno pochádza zo štrkových pôd, ktoré sú okrajovými a veľmi chudobnými, avšak poskytujú veľmi jemné a elegantné vína. Farba tmavých čerešní s fialovým okrajom.

Výrazná vôňa bobuľového ovocia a korenia. Neskôr sa pridáva belgická čokoláda a tymián. Chuť je energická s rýchlym nástupom. Plné telo nadväzuje na vôňu s bohatým ovocným prejavom, ktorý dopĺňa šťavnatý, dlhý a minerálny záver. Veľkolepé červené víno. Ukázať víno na eshope.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.