offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Najpestovanejšie odrody na Slovensku

Najpestovanejšie odrody na Slovensku

Na Slovensku sa darí predovšetkým odrodám ako je Veltlínske zelené a Frankovka modrá. Avšak celková spotreba vína na obyvateľa sa v roku 2018 zvýšila iba o 0,1% na 12,7l. Pre porovnanie u našich susedov v Čechách sa vypije 20,1l vína na osobu a európsky priemer je 36l vína na obyvateľa za rok.


V roku 2018 došlo na Slovensku k miernemu poklesu plochy vinohradov. Celková plocha vinohradov /2018 podľa VÚEPP/ je 10 625ha, z čoho 75,8% je rodiacich, to znamená 8057ha. Najväčšiu rozlohu na Slovensku má Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, nasledovaná MalokarpatskouNitrianskou vinohradníckou oblasťou.

Potom nasleduje Stredoslovenská, VýchodoslovenskáTokaj. Vinohradnícky priemysel už dávno na Slovensku neexistuje a spotreba vína medziročne stagnuje. Od roku 1990 je poľnohospodárstvo na okraji záujmu každej politickej garnitúry, z čoho plynie aj nízky záujem pracovať v tomto odvetví.

Objavte s nami TOP vína podľa odrody

Biele muštové odrody

Našou najrozšírenejšou bielou muštovou odrodou je Veltlínske zelené, nasledované Rizlingom vlašským a odrodami Műller ThurgauRizling rýnsky. Sú to odrody, ktoré patria do našich vinohradov a vyhovujú im klimatické podmienky na Slovensku. Pestujú sa takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja. Zároveň sú výborným partnerom k modernej slovenskej gastronómii.

Modré muštové odrody

Čo sa týka modrých odrôd, prvenstvo stále patrí Frankovke modrej a na druhom mieste je Svätovavrinecké. Je to trochu paradox, pretože práve červené z týchto odrôd sa vytrácajú z obchodov a vínnych lístkov. Často sú nahrádzané modrými slovenskými novo-šľachtencami, ale najmä zahraničnými červenými vínami. Stále Slováci viac uprednostňujú robustné až marmeládové červené vína pred slovenskými červenými vínami s typickou kyselinkou.

V súčasnosti máme na Slovensku registrovaných 50 odrôd viniča. Množstvo registrovaných odrôd na tak malú plochu vinohradov hlavne v porovnaní s vyspelými vinohradníckymi krajinami plne postačuje. Z pohľadu ich využitia sa niektoré dokonca javia ako nadbytočné, najmä pre výrobu vysoko kvalitatívnych vín pripravených odolávať klimatickým zmenám.

Ich zastúpenie je nasledovné: 30 odrôd muštových bielych, 17 odrôd muštových modrých, 3 odrody tokajské.

Ak sa má zvýšiť spotreba vína na Slovensku, je v prvom rade potrebné podporiť slovenské vinohradníctvo.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.