Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Mladé vína Mrva & Stanko 2021
Vinárstvo Mrva & Stanko prichádza na trh s mladými vínami z ročníka 2021. Vína sú výrazne ovplyvnené nádhernou dlhou a teplou jeseňou. Hrozno dokonale vyzrelo.
Ročník 2021 podľa slov Vladimíra Mrvu určite radíme medzi nadpriemerné. Zoznámte sa s vinárom – Mrva & Stanko
Ročník 2021
„I keď jar bola pomerne chladná, celá vegetácia bola posunutá, veľkú úlohu zohralo krásne slnečné počasie na jeseň. Prišlo babie leto a minimálne množstvo zrážok, čo spôsobilo, že hrozno dokonale dozrelo. Zachovalo si pomerne vyšší obsah kyselín. Biele vína sú korenisté, plné, štruktúrované, telnaté s výrazným aromatickým odrodovým profilom s dostatkom kyselín potrebných na dlhoročné zrenie vo fľaši. Ružové vína sú výrazne ovocné, svieže, pikantné s nádherným prejavom ovocných vôní a chutí.
Kto v ročníku 2021 počkal so zberom modrých odrôd, odmenou mu bolo dokonalé vyzreté hrozno, ktoré potrebuje ešte niekoľkoročné zrenie v sudoch s veľkým sľubným potenciálom kvality. Všeobecne hodnotím ročník ako veľmi dobrý, obzvlášť tento rok prial odrodám Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Tramín červený, Pálave, Frankovke modrej, Dunaju a slovenským modrým novošľachtencom.“ hovorí vinár Vladimír Mrva.
Nové etikety
Už minulý rok sa zmenil dizajn niektorých etikiet a v tomto trende vinárstvo pokračuje aj s novým ročníkom. Taktiež sa zmenilo aj označovanie vín. „Na prednej bielej etikete nájdete tie najdôležitejšie údaje a to názov vinárstva, odrodu, ročník a kategóriu, či ide o víno suché, polosuché, polosladké alebo sladké. Okrem cukornatosti kladieme dôraz hlavne na terroir, čiže odkiaľ hrozno pochádza“, pokračuje Vladimír Mrva. „Samozrejme nechýbajú ani údaje o obsahu kyselín a alkoholu.“
Vína 2021
Mladý Műller Thurgau z Mojmíroviec disponuje intenzívnou ovocnou vôňou , najmä citrusových plodov s jemným muškátovým tónom. Chuť vína je šťavnato ovocná so sviežimi citrusovými kyselinami. Mladý, ľahký a šťavnatý.
Klasické Veltlínske zelené z Dolných Orešian s jemnou ovocnou vôňou hrušky, bieleho grepu, mandle a lúčnych kvetov. Chuť vína je lahodná, ovocná so sviežimi kyselinami a mandľovými tónmi. V závere jemne minerálne. Výborne sa hodí ku klasickému viedenskému teľaciemu rezňu.
Netradičné spojenie dvoch odrôd i tak môžeme označiť cuvée Silvánske zelené a Sauvignon. Víno s citrusovo kvetinovou vôňou.
Zelené jablko, egreš a ružový grep s dotykom byliniek. Ľahká, svieža a ovocná chuť so šťavnatou kyselinkou. Odporúčame podávať s k špenátovej rolády s vajíčkovou plnkou s medvedím cesnakom.
Štvoricu mladých vín uzatvára Muškát žltý určený pre milovníkov sladších vín. Atraktívna vôňa ruže, medu, lúčnych kvetov a korenia. Ovocná chuť je v rovnováhe s vôňou, ju dopĺňa šťavnatá kyselinka a zvyškový cukor. Medovo muškátové.
I tento rok vinárstvo ponúka tri ružové Cabernety v suchej, polosuchej verzii a jeden v spojení s odrodou Syrah.
Suchý Cabernet Sauvignon Rosé z Vinodolu vás láka intenzívnou ovocnou vôňou lesných jahôd a malín. Chuť je šťavnato ovocná s harmonickou štruktúrou kyselín. Skvele sa hodí ku grilovanému lososovi. Polosuchý Cabernet z Jasovej má ovocno krémovú štruktúru a vyšší zvyškový cukor v závere. Cuvée Cabernet Syrah Rosé je postavené na lesnom ovocí a harmonickou krémovou štruktúrou. Príjemne osvieženie nielen počas letných dní.
Spolu s mladými vínami prináša vinárstvo Mrva & Stanko tiež Cabernet Sauvignon 2018 z Jasovej v novom dizajne. Atraktívny Cabernet s vôňou zrelých čiernych ríbezlí, višní a malín s ľahkým dotykom vanilky. Chuť je ovocno korenistá so stredne plným telom a hladkými, mäkkými tanínmi.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





