offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Mladé vína Mrva & Stanko 2021

Mladé vína Mrva & Stanko 2021

Vinárstvo Mrva & Stanko prichádza na trh s mladými vínami z ročníka 2021. Vína sú výrazne ovplyvnené nádhernou dlhou a teplou jeseňou. Hrozno dokonale vyzrelo.

Ročník 2021 podľa slov Vladimíra Mrvu určite radíme medzi nadpriemerné. Zoznámte sa s vinárom – Mrva & Stanko


Ročník 2021

„I keď jar bola pomerne chladná, celá vegetácia bola posunutá, veľkú úlohu zohralo krásne slnečné počasie na jeseň. Prišlo babie leto a minimálne množstvo zrážok, čo spôsobilo, že hrozno dokonale dozrelo. Zachovalo si pomerne vyšší obsah kyselín. Biele vína sú korenisté, plné, štruktúrované, telnaté s výrazným aromatickým odrodovým profilom s dostatkom kyselín potrebných na dlhoročné zrenie vo fľaši. Ružové vína sú výrazne ovocné, svieže, pikantné s nádherným prejavom ovocných vôní a chutí. 

Kto v ročníku 2021 počkal so zberom modrých odrôd, odmenou mu bolo dokonalé vyzreté hrozno, ktoré potrebuje ešte niekoľkoročné zrenie v sudoch s veľkým sľubným potenciálom kvality. Všeobecne hodnotím ročník ako veľmi dobrý, obzvlášť tento rok prial odrodám Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Tramín červený, Pálave, Frankovke modrej, Dunaju a slovenským modrým novošľachtencom.“  hovorí vinár Vladimír Mrva. 
 

Nové etikety

Už minulý rok sa zmenil dizajn niektorých etikiet a v tomto trende vinárstvo pokračuje aj s novým ročníkom. Taktiež sa zmenilo aj označovanie vín. „Na prednej bielej etikete nájdete tie najdôležitejšie údaje a to názov vinárstva, odrodu, ročník a kategóriu, či ide o víno suché, polosuché, polosladké alebo sladké. Okrem cukornatosti kladieme dôraz hlavne na terroir, čiže odkiaľ hrozno pochádza“, pokračuje Vladimír Mrva. „Samozrejme nechýbajú ani údaje o obsahu kyselín a alkoholu.“

Vína 2021

Mladý Műller Thurgau z Mojmíroviec  disponuje intenzívnou ovocnou vôňou , najmä citrusových plodov s jemným muškátovým tónom. Chuť vína je šťavnato ovocná so sviežimi citrusovými kyselinami. Mladý, ľahký a šťavnatý.

Klasické Veltlínske zelené z Dolných Orešian s jemnou ovocnou vôňou hrušky, bieleho grepu, mandle a lúčnych kvetov. Chuť vína je lahodná, ovocná so sviežimi kyselinami a mandľovými tónmi. V závere jemne minerálne. Výborne sa hodí ku klasickému viedenskému teľaciemu rezňu. 

Netradičné spojenie dvoch odrôd i tak môžeme označiť cuvée Silvánske zelené a Sauvignon. Víno s citrusovo kvetinovou vôňou.

Zelené jablko, egreš a ružový grep s dotykom byliniek. Ľahká, svieža a ovocná chuť so šťavnatou kyselinkou. Odporúčame podávať s k špenátovej rolády s vajíčkovou plnkou s medvedím cesnakom.

Štvoricu mladých vín uzatvára Muškát žltý určený pre milovníkov sladších vín. Atraktívna vôňa ruže, medu, lúčnych kvetov a korenia. Ovocná chuť je v rovnováhe s vôňou, ju dopĺňa šťavnatá kyselinka a zvyškový cukor. Medovo muškátové.

I tento rok vinárstvo ponúka tri ružové Cabernety v suchej, polosuchej verzii a jeden v spojení s odrodou Syrah.

Suchý Cabernet Sauvignon Rosé z Vinodolu vás láka intenzívnou ovocnou vôňou lesných jahôd a malín. Chuť je šťavnato ovocná s harmonickou štruktúrou kyselín. Skvele sa hodí ku grilovanému lososovi. Polosuchý Cabernet z Jasovej má ovocno krémovú štruktúru a vyšší zvyškový cukor v závere. Cuvée Cabernet Syrah Rosé je postavené na lesnom ovocí a harmonickou krémovou štruktúrou. Príjemne osvieženie nielen počas letných dní. 

Spolu s mladými vínami prináša vinárstvo Mrva & Stanko tiež Cabernet Sauvignon 2018 z Jasovej v novom dizajne. Atraktívny Cabernet s vôňou zrelých čiernych ríbezlí, višní a malín s ľahkým dotykom vanilky. Chuť je ovocno korenistá so stredne plným telom a hladkými, mäkkými  tanínmi.

Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.