Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Medzinárodný deň Chardonnay sa oslavuje každý rok vo štvrtok pred Memorial Day v USA, v tomto roku je to 27. mája 2021.
V rámci opatrení sa i tento rok bude oslavovať hlavne prostredníctvom sociálnych sietí, avšak pri ich sledovaní si môžete otvoriť fľašu dobrého Chardonnay a pripiť si na oslavu Dňa Chardonnay.
Someliérka vybrala najlepšie Chardonnay ku oslave.
Chardonnay patrí k najpopulárnejším bielym odrodám a v rebríčku pestovania jej vo svete patrí 5. miesto. I keď Chardonnay je pôvodom francúzska biela odroda, konkrétne z Burgundska, pestuje sa po celom svete, je vysadená takmer v každej vinohradníckej oblasti. Názov Chardonnay je pomenovaný podľa dediny Chardonnay v burgundskej oblasti Mâcon. Montrachet, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault a Corton-Charlemagne sú jedny z najznámejších lokalít Burgundska.
Chardonnay mánia bola fenoménom 80. a 90. rokov, na začiatku 90. rokov bola najviac vysádzanou bielou odrodou. Dopyt po Chardonnay od výrobcov vína bol niekedy oveľa väčší ako ponuka.
Väčšina vinárov dnes zo Chardonnay vyrába biele tiché vína, avšak využíva sa aj pri výrobe najlepších šumivých vín. Vo Francúzsku v Champagne spolu s modrými odrodami Pinot Noir a Pinot Meunier či Franciacorte v Taliansku. Chardonnay sa prezentuje vo viacerých štýloch, môže byť svieže a minerálne – Chablis a stredná Európa. Vína z Nového sveta /Čile – Aconcaqua Valley, Kalifornia – Central Coast, Austrália – Viktória, sú stredne plné s ovocnou štruktúrou a vyzrievaním v dubových sudoch.
Silnou stránkou Austrálie je spoľahlivá kvalita a rozmanitý štýl Chardonnay. Adelaide Hills, Yarra Valley, chladnejšie časti Nového Južného Walesu a prímorské oblasti západnej Austrálie sa osvedčili v produkcii Chardonnay najvyššej kvality. Vďaka mimoriadnemu rozmachu výsadby sa Chardonnay stalo v Kalifornii synonymom vyhľadávaného bieleho vína. Hmly pri pobreží spomaľujú proces dozrievania a predĺžia vegetačné obdobie tejto odrody.

Chardonnay sa pestuje takmer všade v Severnej Amerike, vrátane chladných vinohradníckych oblastí Kanady a štátu New York, vo Washingtone a Oregone. V posledných rokoch výrazne stúpa kvalita juhoamerických Chardonnay, najmä z chladnejších oblastí.

Klasická kombinácia je Champagne Blanc de Blancs a ustrice, ktoré sa výborne hodia aj k Chablis. Taktiež slimáky s bylinkovým maslom sú vhodným spoločníkom k dedinským burgundským vínam.
Ľahšie, svieže Chardonnay s minerálnym charakterom je ideálne ku grilovaným rybám a morským plodom, rybím a zeleninovým paštétam, grilovanému malému kuraťu, cestovinám alebo rizotu s jarnou zeleninou.
K ovocnejším verziám Chardonnay, ktoré však nevyzrievajú v sude (Slovensko, Čile, Nový Zéland, Južná Afrika) sú výbornými partnermi ryby s krémovou omáčkou. Podáva sa tiež k zeleninovým šalátom s kuracím alebo morčacím trhaným mäsom, alebo k ovocným šalátom s dominanciou manga, broskyne a orechov.
K Chardonnay, ktoré vyzrievalo v dubovom sude s plnším charakterom a krémovou štruktúrou si pripravte grilované bravčové s zemiakovým pyré, ravioli plnené tekvicovou pastou, grilovanú kambalu alebo morského vlka s feniklovým pyré.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.