offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Jednoduché letné drinky, ktoré zvládnete aj doma

Jednoduché letné drinky, ktoré zvládnete aj doma

Či už si chcete doma navodiť letnú atmosféru alebo si jednoducho dopriať  osviežujúci drink, tieto klasické letné koktaily ľahko zvládnete namiešať i sami doma.

Margarita, Mojito, Aperol Spritz, Piña Colada alebo Bellini vás príjemne schladia počas letných horúcich večerov.


Margerita

Mnoho ľudí v Mexiku si nárokovalo na originálny recept na namiešanie. Margarita je drink obľúbený medzi milovníkmi tequily, ktorá tvorí základ drinku. V roku 1938 mal Carlos „Danny“ Hererra namiešať Margaritu vo svojej reštaurácii medzi mestami Rosarito a Tijuana na požiadavku zákazníka, ktorý bol alergický na všetky klasické alkoholy okrem tequily.

O rozšírenie Margarity sa ale zaslúžil barman Albert Hernandez, ktorý tento drink začal vo veľkom ponúkať hosťom hotela La Plaza v La Jolla. Hererra tvrdil, že majiteľ hotela La Plaza, Morris Locke, bol jeho dobrým priateľom a často ho v Mexiku navštevoval. Druhý príbeh hovorí, že Margarita vznikla v Mexiku v meste Ensenada. Drink mal namiešať barman Don Carlos Orozco pre Margaritu Henkel, dcéru nemeckého veľvyslanca. Keďže bola prvá, kto tento drink pil, pomenoval ho podľa nej.

Príprava:

5cl Olmeca Blanco Tequila
2cl Triple sec
2cl limetkovej šťavy
soľ
ľad

 

Na prípravu drinku Margerita budete potrebovať shaker a sitko. Do shakera prilejte tequilu s limetkovou šťavou. Aspoň 30 sekúnd miešajte. Plátkom limetky prejdite po vonkajšej hrane pohára a následne pohár 3x namočte do soli Cez sitko nalievajte drink zo shakera do pohára, ktorý musí byť predtým vychladený ľadom. 

Mojito

Je to najpopulárnejší drink z Kuby a zároveň neodmysliteľná súčasť leta. Mojito vzniklo  z drinku menom „El Draque“ podľa mena Sir Francis Drake. Po jeho úspešnom útoku na mesto Cartagena de Indias sa jeho lode plavili do Havany, ale medzi členmi jeho posádky sa rozšíril skorbut.

Základným liekom bola Aguardiente de caña (v preklade horiaca voda, niečo ako nedokončený rum), ktorá bola doplnená o limetky, mätu a šťavu z cukrovej trstiny.

Príprava:

3cl Bacardi Superior Rum Carta Blanca 
lístky mäty
2,5cl limetkovej šťavy
1,5cl cukrového sirupu 
ľad
pol pohára sódy

Do pohára nalejte limetkovú šťavu, pridajte cukrový sirup a mätu, poriadne premiešajte. Pohár naplňte ľadom, najlepšie je použiť ľadovú drť. Prilejte rum a potom doplna zalejte sódou. Podľa chuti ešte pridajte mätové lístky, plátky limetky.

Aperol Spritz

Aperol Spritz je obľúbený taliansky miešaný drink, ktorý osvieži nie len v lete. Aperol sa začal vyrábať v roku 1919 v talianskej Padue. Dnes patrí pod svetoznámu značku Campari. Práve spoločnosť Campari sa rozhodla investovať nemalé peniaze do reklamy a marketingu.

Pôvodne bol Aperol predstavený ako ľahký likér. Obsahuje len 11 % alkoholu a bol tak akousi slabšou alternatívou k populárnemu talianskemu  Campari, ktorý je nielen silnejší (obsahuje 20 % alkoholu a viac), ale aj tmavší.

Príprava:

9cl Reya Prosecco 
3cl Aperol
1cl perlivej vody a plátky pomaranča

Aperol Spritz je známy pre svoju receptúru 3-2-1. V tom sa skrýva aj jeho príprava. Pohár na víno naplňte ľadom do ⅔ a vložte doň plátok pomaranča. Keď máte takto pohár pripravený, nalejte doň 3 diely Prosecca , krúživým pohybom vlievajte 2 diely Aperolu a napokon dolejte 1 diel sódy. A skvelý Aperol Spritz je na svete.
 

Prosecco aj Aperol na prípravu drinku Aperol Spritz teraz nájdete v zľave -15% do konca júla 2021 Vyberte si na na eshope.

Piña Colada

Letný drink, ktorý je tak populárny, že má dokonca svoju vlastnú pieseň. Prvýkrát ju vraj pili piráti, aby si zlepšili náladu.

Piña Colada bola vynájdená v hoteli Caribe Hilton v portorickom hlavnom meste San Juan v roku 1954 a sa stala oficiálnym nápojom Portorika v roku 1978. 

Príprava:

9cl ananásového džúsu
6cl Bacardi Superior Rum Carta Blanca
3cl  kokosového mlieka
kocky ľadu
plátok čerstvého ananásu na ozdobenie

Do shakera nalejte 9cl ananásového džúsu, 3cl kokosového mlieka a 6cl bieleho rumu. Pridajte pár kociek ľadu a poriadne premiešajte. Drink nalejte do poháru a v prípade, že máte k dispozícii čerstvý ananás, môžete pohár ozdobiť.

Bellini

Bellini je elegantný drink na každú príležitosť. Pripravuje sa z broskyňovej dužiny a Prosecca. V Taliansku ho označujú za najlepší koktail zo šumivého vína na svete. Určite si svojou jedinečnou osviežujúcou chuťou získa aj vás. Bellini vynašiel v rokoch 1934 až 1948 Giuseppe Cipriani, zakladateľ Harryho baru v talianskych Benátkach. Tento nápoj pomenoval Bellini, pretože jeho jedinečná ružová farba mu pripomínala tógu svätca na obraze benátskeho umelca z 15. storočia Giovanniho Belliniho.

Bellini je oficiálny koktail IBA. Má viac alternácii Puccini, kde nahradí broskyňové pyré rovnakým množstvom mandarínkovej šťavy, Rossini používa jahodové pyré alebo Tintoretto sa pripravuje zo šťavy z granátového jablka. Ak sa namiesto Prosecca použije Champagne ide o Bellini Royal. 

Príprava:

10cl Reya Prosecca
5cl broskyňové pyré a jeden plátok broskyne na ozdobu

Do vychladenej flauty nalejeme čerstvé broskyňové pyré a zalejeme Proseccom. Jemne premiešame. 

 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.