Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Je ružové víno len pre dámy?
Ružové víno sa v strednej Európe vyrába už stovky rokov a po celý čas si ho obľúbili muži aj ženy. Svieže, ľahké a živé je skvelou voľbou dámskeho večera, no rýchlo sa udomácňuje aj medzi mužmi.
Existujú dva dôvody, prečo sa ružové víno spája so ženami:
Ženy si na spoločenských stretnutiach radšej vyberú víno ako iný alkoholický nápoj. Naopak, muži majú tendenciu voliť pivo alebo destiláty.
Muži sú od mladého veku podmienení tým, že ružová je spojená so ženami a modrá s mužmi. V skutočnosti neexistuje žiadny racionálny dôvod, prečo si ženy nemôžu užívať modré veci a muži ružové víno. Neexistuje žiadny dobrý dôvod, prečo by si muži nemohli vychutnať ružové víno.
Aké sú zdravotné prínosy pitia ružového vína?
Už roky je všeobecne známe, že pohár vína je dobrý pre telo, myseľ a najmä dušu. Štúdia z roku 2015 publikovaná Národným centrom pre biotechnológiu zistila, že resveratrol môže spomaliť rozpad buniek, čím obmedzuje účinky sekundárneho poškodenia mozgu po poranení centrálneho nervového systému, mŕtvici alebo nástupe neurodegeneratívnych porúch, ako je demencia. Jedným zo známych účinkov alkoholu je rednutie krvi, čo znie trochu strašidelne, ale môže to byť dobré, pretože pomáha predchádzať zrážaniu krvi. Štúdia z roku 2012 navyše uviedla, že polyfenoly v ružovom víne môžu znížiť lipoproteín s nízkou hustotou, negatívnu formu cholesterolu v krvi. American Heart Association tvrdí, že resveratrol v rosé môže skutočne zvýšiť HDL (dobrý cholesterol) v obehovom systéme, čo znamená, že dúšok ružového vína sem a tam môže pomôcť odvrátiť infarkt.
Ružové suché víno obsahuje menej kalórií ako červené aj biele víno a niet pochýb o tom, že by malo byť obľúbeným tipom pre dietológov. Navyše, vďaka ľahkému telu a ovocnému charakteru sa dobre kombinuje s chudými a zdravými jedlami, ako sú ryby, morské plody, hydina, jahňacie mäso s čerstvým zeleninovým šalátom.
Hoci sa ružové víno spájalo s najmä s južným Francúzskom a vyrábalo sa prevažne z odrody Grenache, Syrah, Cinsault. V minulom roku vzrástla spotreba rosé vo Francúzsku o 22 %. V súčasnosti každá krajina vyrábajúca ružové vína má svoju vlastnú verziu.
Ako sa vyrába ružové víno
Ružové víno vzniká, keď sa šupky modrého hrozna dotknú muštu len na krátky čas. Niektoré červené vína kvasia celé týždne na šupkách, ružové vína sa sfarbia do ružova počas niekoľkých hodín. Vinár musí mať úplnú kontrolu nad farbou vína a keď víno dosiahne požadovanú farbu, odstráni šupky, čiže zdroj červeného pigmentu. Čím dlhšie sú šupky v kontakte so šťavou, tým intenzívnejšia je farba výsledného vína.
Ďalšie články

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Výherca vyžrebujeme 3. 11. 2025.

Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.