Ako vyrobiť víno s nízkym obsahom histamínu
V zásade existujú dva spôsoby výroby. Pred fľaškovaním je možné víno ošetriť bentonitom. Bentonit je bežným číriacim činidlom vo vinárskom priemysle, ktorý sa používa na stabilizáciu bielkovín. Ak sa víno vyrába bez ohľadu na tvorbu histamínu, hladiny histamínu sú zvyčajne vysoké. V dôsledku toho je potrebné množstvo bentonitu. Týmto procesom trpí najmä červené víno, keďže bentonit odstraňuje nielen histamín, ale aj farbu a čiastočne vôňu i chuť vína.
Najväčší vplyv na tvorbu histamínu vo víne má výroba vína. Ak sa mušt spracováva na víno, je to najlepší spôsob, ako zabrániť tvorbe histamínu. Je pochopiteľné, že tých pár vinárov, ktorí vyrábajú nízkohistamínové víno, nehovorí veľa o procese vinifikácie.
Procesy, ktoré ovplyvňujú obsah histamínu vo víne
• Rýchle spracovanie hrozna
• Mimoriadne čisté a hygienické pracovné podmienky
• Monitorovaná alkoholová fermentácia na zníženie tvorby histamínu
• Hladina histamínu môže byť ovplyvnená biologickou degradáciou kyseliny
• Obsah histamínu závisí aj od druhu vína
• V akom bode a ako jemne sa víno filtruje
• Drevené sudy môžu mať vplyv na obsah histamínu
• Na tvorbu histamínu má veľký vplyv dĺžka zrenia a teplota skladovania
Aké sú príznaky histamínovej intolerancie vína?
Medzi príznaky histamínovej intolerancie vína patria:
• Hnačka
• Bolesť hlavy
• Upchatý nos
• Nízky krvný tlak
• Žihľavka / svrbenie kože
• Sčervenanie (červenanie v lícach)
Ak máte tieto príznaky po vypití malého množstva vína, môže to byť prejav neznášanlivosti. To znamená, že je vždy najlepšie porozprávať sa so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že tieto príznaky nie sú špecifické pre histamínovú intoleranciu vína. Existuje množstvo ďalších stavov, ktoré spôsobujú podobné príznaky.