UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Gérard Bertrand – „Biodynamika nielen vo vinohradoch, je to môj životný štýl“

Gérard Bertrand – „Biodynamika nielen vo vinohradoch, je to môj životný štýl“

Gérard Bertrand je so 16 vinárstvami umiestnenými na najkrajších polohách južného Francúzska stal dominantnou postavou. V roku 2012 bol vyhlásený za najlepšieho vinára roka IWC a za Európske vinárstvo roka.


Vinohrady celkovo pokrývajú 850 hektárov, ktoré sú obrábané biodynamicky. Od vysokohorských viníc v blízkosti Pyrenejí až po vulkanické pôdy Terrasses du Larzac a vinice s výhľadom na Stredozemné more. Výnimočné vinice, ktoré sú svedkom jedinečnej rozmanitosti odrôd viniča a pôd, sa nachádzajú na najkrajšom crus južného Francúzska, Corbières-Boutenac, Terrasses du Larzac, Minervois La Livinière, La Clape, Limoux, Cabrières ...  

„Vína nesú podpis svojho majiteľa v podobe vyváženosti, harmónie chuti, elegancie a čistej chuti ovocia“.

Záväzok Gérarda Bertranda k trvalo udržateľnému poľnohospodárstvu bol ocenený certifikáciou ECOCERT, ktorá zaručuje ekologickú výrobu, balenie šetrné k životnému prostrediu a nízku uhlíkovú stopu.

Château de la Soujeole, Château de Villemajou, Château des Deux Rocs, Château des Karantes, Château l´Hospitalet, Château La Sauvageonne, Château Laville Bertrou, Clos d´Ora, Clos du Temple, Domaine de Cause, Domaine de Cigalus, Domaine de l´Aigle, Domaine de l´Estagnére. 

Gérard Bertrand je lídrom vinohradníctva, ktoré sa zaviazalo k lepšej budúcnosti. S biodynamickými referenčnými ročníkmi vytvára skvelé vína so všetkými nuansami terroiru. Pre mnohých ľudí sa Gérard Bertrand stal silným mužom regiónu Languedoc. Teplý a slnečný región ťaží z chladného morského vánku, rôznych nadmorských výšok a ochrany pred Pyrenejami. Rimania si rýchlo všimli tieto dokonalé vinohradnícke podmienky a využívali Languedoc na výrobu vína pre celú ríšu. Cieľom Gerarda Bertranda je umiestniť Languedoc na mapu s pokračovaním v inovácii a produkciou rafinovaných vín výnimočnej kvality.

Každé leto ponúka Château l’Hospitalet neďaleko Narbonne jazzový festival vo vinici.Niekoľko večerov s nezabudnuteľnými koncertmi pod holým nebom. Veľká hudobná udalosť v srdci viníc.

Za posledných 20 rokov Gérard Bertrand úspešne previedol 16 svojich usadlostí v Languedoc-Roussillon na biodynamické. V skutočnosti, keďže niekoľko vín tiež získalo certifikáciu Demeter, nie je prekvapením, že jeho stratégia sa stáva meradlom v južnom Francúzsku aj mimo neho.

Pojem biodynamika bol prvýkrát predstavený v 20. rokoch 20. storočia Dr. Rudolfom Steinerom. Zjednodušene povedané, biodynamika presahuje rámec ekologického poľnohospodárstva (vylúčením všetkých chemických hnojív, herbicídov alebo pesticídov). Zaobchádza s viničom ako so sebestačným živým organizmom tým, že využíva materiály z jednej oblasti alebo organizmu na výživu tej druhej. Bertrand prvýkrát prečítal Steinerovu knihu v roku 2002 a označil ju za zjavenie.

Biodynamika

Jedným zo spôsobov je sledovať biodynamický lunárny kalendár. Rozdeľuje poľnohospodárske úlohy do štyroch dní: dni koreňa, dni kvetov, dni ovocia a dni listov. Ovocné dni sú na zber, listové dni na polievanie a koreňové dni na rez. Vinič sa necháva na kvetinových dňoch sám.

Jedným z konkrétnych konceptov je použitie kravských rohov vo vinohrade na údajne stimuláciu klíčenia semien a mikrobiálnej aktivity a rozpúšťanie minerálov. Výrobcovia vín sa obrátia na Asociáciu Demeter so žiadosťou o biodynamickú certifikáciu. Je to nezisková organizácia, ktorá dohliada na poverenia v 65 krajinách. Združenie nielen potvrdzuje, že výsledná plodina je Demeter Certified Biodynamic®, ale aj to, že výsledný produkt je vyrobený v súlade so štandardom spracovania Demeter Biodynamic®. 
 

Château de Villemajou

Château de Villemajou sa nachádza v srdci drsného regiónu Corbières, hneď za dedinou Boutenac. Gérard tu zažil svoje prvé úrody, keď pracoval po boku svojho otca Georgesa. Odkedy prevzal vedenie po náhlej smrti svojho otca v roku 1987, panstvo sa rozrástlo na obrovských 200 hektárov a rozprestieralo sa okolo 14 kilometrov okolo zámku. Christophe Sournier dohliada na pestovanie viniča a v pivnici pracuje Arnaud Saulnier . Masív des Corbières je ovplyvnený horami aj morom a silným vetrom, ktorý poskytuje prirodzenú ochranu proti chorobám. „Galets roulés“, okrúhle kamienky ležia najprv nad vrstvou vápencovej hliny a potom nad vrstvou melasy, ktorá vyzerá ako mäkký pieskovec a bridlica, ale v skutočnosti je tvrdá ako cement. Mnohé vinice sú staré, niektoré viac ako storočie, často ide o charakteristické voľne stojace kríky „gobelet“, ktoré sú symbolom Corbières. V pivnici vinárstva používajú pri macerácii a vinifikácii cementové vajíčka na dozrievanie červeného vína.  TIP somelierky: Gérard Bertrand Château de Villemajou Corbieres Boutenac 2017

Château La Soujeole

Gérard Bertrand prevzal vinárstvo v roku 2015, avšak má dlhú históriu výroby vína od roku 1740. Soujeole sa nachádza v Malepère, malej apelácii z roku 2007, ktorá vyrába iba červené a ružové vína. Vinohrady sú vysadené iba tromi odrodami a to Merlotom, Cabernet Francom a malé percento Malbecu. Pôdne a klimatické podmienky uprednostňujú pestovanie kabernetových odrôd. Každá parcela vinohradu je vinifikovaná samostatne, aby sa zachovali rôzne prejavy pôdy a expozície. Vinič sa obhospodaruje v biodynamickom režime. TIP somelierky:  Gérard Bertrand Château de La Soujeole, Malepére, BIO 2018

Domaine de Cigalus

Gérard Bertrand získal usadlosť v roku 1995, tu prvýkrát experimentoval s biodynamikou. Domaine de Cigalus sa nachádza v odľahlom údolí Corbières, v terroir Fontfroide alebo „studených prameňov“. Cigalus je certifikovaný Demeter od roku 2010. Pôdy sú na vrstve pieskovca, ktorý dopĺňa íl. Ten zadržiava vodu. Podnebie v Domaine de Cigalus je stredomorské s horúcimi letami a miernymi zimami. 75 hektárov viniča tvorí jeden pozemok obklopujúci usadlosť a je vysadená širokou škálou odrôd hrozna: Chardonnay , Viognier a Sauvignon Blanc pre biele, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Grenache , Carignan a Caladoc pre červené vína. Vína zo Cigalusu hrajú so svojou slobodou mimo vychodených koľají. Toto nezaraditeľné grand cru je dostupné v červenej a bielej farbe. TIP somelierky: Gérard Bertrand Cigalus BIO 2020, Gérard Bertrand Cigalus BIO 2020
 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.