Keď sa tradícia snúbi s vášňou, vzniká najlepšie víno na svete. Bez vína by nebolo Francúzsko a bez Francúzska by nebolo víno - krajina galského kohúta je jedným z najväčších a najznámejších producentov vína na svete.
Gérard Bertrand – „Biodynamika nielen vo vinohradoch, je to môj životný štýl“
Gérard Bertrand je so 16 vinárstvami umiestnenými na najkrajších polohách južného Francúzska stal dominantnou postavou. V roku 2012 bol vyhlásený za najlepšieho vinára roka IWC a za Európske vinárstvo roka.
Vinohrady celkovo pokrývajú 850 hektárov, ktoré sú obrábané biodynamicky. Od vysokohorských viníc v blízkosti Pyrenejí až po vulkanické pôdy Terrasses du Larzac a vinice s výhľadom na Stredozemné more. Výnimočné vinice, ktoré sú svedkom jedinečnej rozmanitosti odrôd viniča a pôd, sa nachádzajú na najkrajšom crus južného Francúzska, Corbières-Boutenac, Terrasses du Larzac, Minervois La Livinière, La Clape, Limoux, Cabrières ...
„Vína nesú podpis svojho majiteľa v podobe vyváženosti, harmónie chuti, elegancie a čistej chuti ovocia“.
Záväzok Gérarda Bertranda k trvalo udržateľnému poľnohospodárstvu bol ocenený certifikáciou ECOCERT, ktorá zaručuje ekologickú výrobu, balenie šetrné k životnému prostrediu a nízku uhlíkovú stopu.
Château de la Soujeole, Château de Villemajou, Château des Deux Rocs, Château des Karantes, Château l´Hospitalet, Château La Sauvageonne, Château Laville Bertrou, Clos d´Ora, Clos du Temple, Domaine de Cause, Domaine de Cigalus, Domaine de l´Aigle, Domaine de l´Estagnére.
Gérard Bertrand je lídrom vinohradníctva, ktoré sa zaviazalo k lepšej budúcnosti. S biodynamickými referenčnými ročníkmi vytvára skvelé vína so všetkými nuansami terroiru. Pre mnohých ľudí sa Gérard Bertrand stal silným mužom regiónu Languedoc. Teplý a slnečný región ťaží z chladného morského vánku, rôznych nadmorských výšok a ochrany pred Pyrenejami. Rimania si rýchlo všimli tieto dokonalé vinohradnícke podmienky a využívali Languedoc na výrobu vína pre celú ríšu. Cieľom Gerarda Bertranda je umiestniť Languedoc na mapu s pokračovaním v inovácii a produkciou rafinovaných vín výnimočnej kvality.
Každé leto ponúka Château l’Hospitalet neďaleko Narbonne jazzový festival vo vinici.Niekoľko večerov s nezabudnuteľnými koncertmi pod holým nebom. Veľká hudobná udalosť v srdci viníc.
Za posledných 20 rokov Gérard Bertrand úspešne previedol 16 svojich usadlostí v Languedoc-Roussillon na biodynamické. V skutočnosti, keďže niekoľko vín tiež získalo certifikáciu Demeter, nie je prekvapením, že jeho stratégia sa stáva meradlom v južnom Francúzsku aj mimo neho.
Pojem biodynamika bol prvýkrát predstavený v 20. rokoch 20. storočia Dr. Rudolfom Steinerom. Zjednodušene povedané, biodynamika presahuje rámec ekologického poľnohospodárstva (vylúčením všetkých chemických hnojív, herbicídov alebo pesticídov). Zaobchádza s viničom ako so sebestačným živým organizmom tým, že využíva materiály z jednej oblasti alebo organizmu na výživu tej druhej. Bertrand prvýkrát prečítal Steinerovu knihu v roku 2002 a označil ju za zjavenie.
Biodynamika
Jedným zo spôsobov je sledovať biodynamický lunárny kalendár. Rozdeľuje poľnohospodárske úlohy do štyroch dní: dni koreňa, dni kvetov, dni ovocia a dni listov. Ovocné dni sú na zber, listové dni na polievanie a koreňové dni na rez. Vinič sa necháva na kvetinových dňoch sám.
Jedným z konkrétnych konceptov je použitie kravských rohov vo vinohrade na údajne stimuláciu klíčenia semien a mikrobiálnej aktivity a rozpúšťanie minerálov. Výrobcovia vín sa obrátia na Asociáciu Demeter so žiadosťou o biodynamickú certifikáciu. Je to nezisková organizácia, ktorá dohliada na poverenia v 65 krajinách. Združenie nielen potvrdzuje, že výsledná plodina je Demeter Certified Biodynamic®, ale aj to, že výsledný produkt je vyrobený v súlade so štandardom spracovania Demeter Biodynamic®.
Château de Villemajou
Château de Villemajou sa nachádza v srdci drsného regiónu Corbières, hneď za dedinou Boutenac. Gérard tu zažil svoje prvé úrody, keď pracoval po boku svojho otca Georgesa. Odkedy prevzal vedenie po náhlej smrti svojho otca v roku 1987, panstvo sa rozrástlo na obrovských 200 hektárov a rozprestieralo sa okolo 14 kilometrov okolo zámku. Christophe Sournier dohliada na pestovanie viniča a v pivnici pracuje Arnaud Saulnier . Masív des Corbières je ovplyvnený horami aj morom a silným vetrom, ktorý poskytuje prirodzenú ochranu proti chorobám. „Galets roulés“, okrúhle kamienky ležia najprv nad vrstvou vápencovej hliny a potom nad vrstvou melasy, ktorá vyzerá ako mäkký pieskovec a bridlica, ale v skutočnosti je tvrdá ako cement. Mnohé vinice sú staré, niektoré viac ako storočie, často ide o charakteristické voľne stojace kríky „gobelet“, ktoré sú symbolom Corbières. V pivnici vinárstva používajú pri macerácii a vinifikácii cementové vajíčka na dozrievanie červeného vína. TIP somelierky: Gérard Bertrand Château de Villemajou Corbieres Boutenac 2017
Château La Soujeole
Gérard Bertrand prevzal vinárstvo v roku 2015, avšak má dlhú históriu výroby vína od roku 1740. Soujeole sa nachádza v Malepère, malej apelácii z roku 2007, ktorá vyrába iba červené a ružové vína. Vinohrady sú vysadené iba tromi odrodami a to Merlotom, Cabernet Francom a malé percento Malbecu. Pôdne a klimatické podmienky uprednostňujú pestovanie kabernetových odrôd. Každá parcela vinohradu je vinifikovaná samostatne, aby sa zachovali rôzne prejavy pôdy a expozície. Vinič sa obhospodaruje v biodynamickom režime. TIP somelierky: Gérard Bertrand Château de La Soujeole, Malepére, BIO 2018
Domaine de Cigalus
Gérard Bertrand získal usadlosť v roku 1995, tu prvýkrát experimentoval s biodynamikou. Domaine de Cigalus sa nachádza v odľahlom údolí Corbières, v terroir Fontfroide alebo „studených prameňov“. Cigalus je certifikovaný Demeter od roku 2010. Pôdy sú na vrstve pieskovca, ktorý dopĺňa íl. Ten zadržiava vodu. Podnebie v Domaine de Cigalus je stredomorské s horúcimi letami a miernymi zimami. 75 hektárov viniča tvorí jeden pozemok obklopujúci usadlosť a je vysadená širokou škálou odrôd hrozna: Chardonnay , Viognier a Sauvignon Blanc pre biele, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Grenache , Carignan a Caladoc pre červené vína. Vína zo Cigalusu hrajú so svojou slobodou mimo vychodených koľají. Toto nezaraditeľné grand cru je dostupné v červenej a bielej farbe. TIP somelierky: Gérard Bertrand Cigalus BIO 2020, Gérard Bertrand Cigalus BIO 2020
Ďalšie články
Rakúsko pokračuje v stanovovaní meradiel v ekologicky uvedomelom vinohradníctve. V súlade s rozsiahlym a nezávisle kontrolovaným vinohradníckym programom „Udržateľné Rakúsko“ sa v súčasnosti vinič pestuje takmer 12 000 hektárov viníc, čo zodpovedá 27 % celkovej plochy v Rakúsku. Ide o pozoruhodný vývoj vzhľadom na to, že certifikačný program bol spustený len pred desiatimi rokmi.
Keď prvýkrát ochutnáte nealkoholický gin, je to ako otvoriť dvere do paralelného vesmíru. Vaša ďalšia otázka je ako sa vyrába nealkoholický gin? Dodržiava sa pri výrobe rovnaký postup ako pri tradičnej výrobe ginu a alkohol sa potom jednoducho odstráni?