Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Bordeaux En Primeur 2022 - ako chutí?](/www/thumbnails/blog-xs/en-primeur-2021_500xf1qmt1657530497.jpg)
Bordeaux En Primeur 2022 - ako chutí?
Prvá zmena v porovnaní s predchádzajúcim rokom je, že hodnotenia vín ročníka 2022 sú veľmi vysoké. Vyzerá to tak, že o desať rokov nebude vínam stačiť 100 bodová stupnica... Oveľa dôležitejšie je pozorne čítať hodnotenia vybraných osôb, ktoré by mali vyvažovať balast. Medzi riadkami sa dajú nájsť informácie, ktoré majú podstatnejší význam.
Rastislav Šuták, someliér WinePlanet
Ale pekne po poriadku. Z pohľadu piatich atribútov definujúcich ideálny ročník bolo splnených 4 a ½. Jediným „negatívom“ môže byť nižšia úroda. V niektorých château aj o 30-40%, čo je pri produkcii napr. 300000 fliaš katastrofa! V niektorých oblastiach Bordeaux, najmä s obsahom vápenatého podložia, zostala relatívne dobrá zásoba vody, čo bolo neskôr dôležité z pohľadu dozrievania hrozna. Jarné mrazy tento krát trápili, ale nie tak, ako v 2017. Skoré pučanie a kvitnutie. Teplé počasie začalo už koncom mája a pokračovalo v júni, striedané potrebnými, občasnými zrážkami. Júl a august bol extrémne suchý a horúci, čo na jednej strane zabránilo rozširovaniu hubových chorôb, na druhej výrazne spomalilo rast viniča, veľkosť úrody a dozrievanie hrozna. Zrážky prišli v podstate až v druhej polovici augusta. Vinič mal však dostatok času prispôsobiť sa podmienkam. V ekologickom režime o to viac. Benefitom z pohľadu kvality hrozna bola nízka teplota počas noci v porovnaní s inými horúcimi ročníkmi.
Zdravotný stav hrozna pri zbere bol vynikajúci, napriek tomu, že bobuľky boli veľmi malé s hrubou šupkou a nízkym obsahom šťavy. Zber začal rekordne skoro, už koncom augusta. Pokračoval do neskorého septembra a v prípade severnejších apelácii pravého brehu do prvého týždňa októbra. Dôležitý bol podobne ako po iné roky nielen ekologický prístup pri pestovaní viniča, ale aj spracovanie hrozna. Jeho selekcia bola v tomto roku menej významná ako po iné. Vzhľadom na jeho veľkosť, bolo treba prispôsobiť extrakciu a teplotu macerácie, kvôli zachovaniu aromatických látok, čistoty a obsahu kyselín. Kvôli skoršiemu zberu bol dostatok času na uprednostnenie pomalej fermentácie pri nízkej teplote a jemnej extrakcii. Vína si na základe tohto prístupu zachovali aromatickú intenzitu a zároveň rafinovanosť, veľmi dobrý obsah kyselín, dobré pH a vysoký IPT. To isté platí aj pri bielych vínach. Samostatnou kapitolou je ako vždy Sauternes.
![](/www/files/ckfiles/image/issan.jpg)
![](/www/files/ckfiles/image/Malartic_Lagraviere.jpg)
Ak bol ročník 2021 o Cabernete, tak 2022 nemá odrodového víťaza. Jednoznačne je to ročník s charakterom terroiru. Vysoká kvalita vín bude v rámci celého Bordeaux. Biele vína prekvapivo podobne v celom spektre, určite viac tie, ktoré profitovali z vápenatého podložia. Mnohé château označujú svoje vína ako najlepšie v histórii alebo „new benchmark“. Tieto tvrdenia treba brať s rezervou... Avšak s vysokou pravdepodobnosťou budeme mať príležitosť ochutnať veľké vína a v mnohých prípadoch najlepšie, aké kedy opustili inkriminované zámky. Ale nie preto, že to napísal nejaký kritik, ale preto, že prístup k pestovaniu viniča ako aj výroba vín je na úrovni akú oblasť Bordeaux nezažilo nikdy v histórii. Čas ukáže, či tento ročník napodobní svojim potenciálom 2009 alebo 2010.
Faktom však je, že ceny zostávajú stále nižšie v dlhodobom horizonte, najmä v porovnaní so spomínanými 2009 a 2010. Dokonca podľa Liv-Ex indexu je to len tretí ročník za poslednú dekádu (predtým 2020 a 2021), ktorý svojou kvalitou (hodnotou) a hodnotením prevyšuje cenu! Zjednodušene povedané, po 2020 a 2021 iba tretí ročník, ktorý sa jednoznačne oplatí kúpiť! 2019 sa len tesne tomuto „vyhol“, avšak stále je to atraktívny a hodnotný ročník z pohľadu kvality a ceny. Najmä pri správnom výbere vín...
Ktoré vína si kúpiť?
Na základe faktov, skúseností, znalostí a odporúčania je ročník 2022 ideálnym príkladom, že vo významných ročníkoch sa uprednostňujú menej známe, ale seriózne adresy s dobrým pomerom ceny a kvality. Samozrejme pokiaľ sa nejedná o investíciu...Na základe technických parametrov sa dá uvažovať, že skvelé vína budú pochádzať najmä z pravého brehu, resp. vína, ktorých pôvod bude z vápenatého alebo vápenato-štrkového podložia. Svoju úlohu zohráva aj sympatia alebo tzv. Faktor X.
Náš výber reprezentuje čo najviac z týchto atribútov, opierajúc sa aj „istoty“, ktoré podobne ako v 2021 predstavujú skvelý a nadčasový nákup: napr. Haut-Bages Monpelou, Meyney a Batailley. Zároveň niekoľko geniálnych noviniek, ktoré na Slovensku zatiaľ takmer nikto nepozná: Corbin, de Pressac, de Ferrand. Alebo fantastické a stále klasické duo Haut-Bages Liberal / Chateau d´Issan, či nesmierne príťažlivé a moderné Malartic Lagraviere. Tajným tipom môže byť tiež kontroverzné Laroque. Podobne ako v predchádzajúcich ročníkoch nesmie chýbať dokonalé Trottevieille.
Ďalšie články
![Umenie nalievania vína](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses