Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

BIO vína - príroda vo fľaši
Ľudstvo sa neprestajne snaží dosiahnuť vždy vyššie méty. Je prirodzenou vlastnosťou každého človeka vynikať. K tomu si pomáha prostriedkami, ktoré na prvý pohľad nemusia predstavovať najjednoduchšiu cestu. Dnes pravdepodobne nikto nespochybňuje názor, že kvalitné vína sa rodia len v zdravom vinohrade.

Nie každý vinič má rovnaké podmienky. To isté platí aj o človeku, ktorý s ním manipuluje. Ak by sme chceli pestovať ktorúkoľvek plodinu na predmestí Pekingu alebo Mexico City, bude to zásadný rozdiel v porovnaní napr. so zálivmi Hawke´s Bay na Novom Zélande alebo Walker Bay v JAR. Reflexným prvkom v hľadaní príčin tohto stavu môže byť – A kto za to môže? Tak či onak, nie je neskoro.
Vo svete vína existuje veľa myšlienkových prúdov, ktoré si obhajujú svoju pravdu. Treba priznať že o bio, organickom alebo biodynamickom hospodárení sa lepšie hovorí, ako sa reálne vykonáva. Základom každého zo zmieňovaných prístupov je rešpekt k prírode, usilovnosť ich tvorcov a veľa manuálnej práce. Nemenej podstatným aspektom je miera tolerancie zákazníkov do takýchto vín investovať.
Ako sa má bežný milovník vína orientovať v spleti týchto vín? Vrátane tých, ktoré umne využívajú služby marketingových agentúr. „Zdravé“ alebo „prírodné“ vína rozdeľujeme podľa parametrov ich vzniku do dvoch základných kategórii. Vína s oficiálnym certifikátom a vína bez certifikátu.
Certifikované vína najmä ako Bio/Organic a Biodynamic majú na každom kontinente rozdielne inštitúcie monitorujúce ich používanie.

Bio/Organic
Bio/Organic v princípe využívajú prírodnú ochranu vo vinohrade s kontrolovaným (zároveň limitovaným) používaním sírnatých a meďnatých postrekov. Základom je však udržať čo najzdravšie prostredie pri výrobe vína ako aj nízky obsah SO2 pri fľašovaní. Často sa jedná o pred- stupeň k najvyššej kategórii Biodynamic. Implementácia korešponduje s nariadením EÚ z roku 2012. USA majú vlastné a odlišné regulácie tejto skupiny vín.
Vynikajúce organické (certifikované) vína sú Víno Natural Domin & Kušický, Bodegas Felix Callejo zo Španielska, Domaine Laporte z Francúzska, Tormaresca z Talianska alebo Emiliana z Čile.
Biodynamické
Duchovne a prakticky sú vrcholom pyramídy vína, označované a certifikované ako Biodynamické (Biodynamic z gréckeho bios – život a dynamikos – sila,energia). Ich spirituálnym otcom bol rakúsky filozof Rudolf Steiner. Steiner formuloval v dvadsiatych rokoch minulého storočia myšlienky a postupy, ktoré vychádzajú z gréckych, rímskych a egyptských čias.
Jeho názory sa stali vzorom pre mnohých vinohradníkov a vinárov aj napriek tomu, že nepomenúvajú konkrétne kroky. V skratke sa jedná o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti, teda imunity. Tá by sa mala vytvárať aj na základe prírodných postupov s využívaním energie okolia ako aj cyklov života rastliny.

Rešpektuje polohu slnka a mesiaca pre obdobia vhodnejšie k jednotlivým úkonom vo vinici. Thomas Duroux zo Château Palmer hovorí: „Ak chcete aby vaše vinárstvo bolo žijúcim organizmom, je logické, že nie je inej možnosti len vyrábať vína týmto spôsobom“. Certifikát Biodynamic majú napr. Gérard Bertrand a jeho Domaine Cigalus (Demeter), Ferraton Père & Fils ( Eco Cert), Domaine Zind-Humbrecht (Biodyvin), Emiliana Coyam (Demeter).
Pomerne veľkou skupinou sú vína bez certifikátu. Medzi nimi je pozoruhodné množstvo organickych a biodynamických reprezentantov, ktorí nebazírujú na oficiálnom certifikáte. Ich vína patria k najlepším bez ohľadu na to, čo je uvedené na etikete. Napr. Ximénez-Spínola zo Španielska či Domaine du Clos-Frantin a Domaine du Pavillon (A. Bichot) z Francúzska, Fundus Regius a Strekov 1075 zo Slovenska.
Krajinou s najväčším množstvom ekologicky obhospodarovanými vinohradmi je Rakúsko. Vo Francúzsku šesť vinohradníckych oblastí má organický režim presahujúci 10% z celkovej plochy. V oblasti Bordeaux je 480 vinárstiev s certifikátom Organic (29 s Biodynamic).
Ako chutia tieto vína? Najlepšie z nich lacno nezdôrazňujú spôsob ako vznikajú. Skôr sa orientujú na vnímavých a trpezlivých obdivovateľov schopných oceniť jemné detaily a potenciál pre ich archiváciu. Mená ako Château Pontet-Canet, Château Palmer, Domaine Zind-Humbrecht, Chapoutier či Château de la Roche aux Moines hovoria za všetko.
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.