offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Antinori - srdce Chianti

Antinori - srdce Chianti

Rodina Antinori patrí medzi najstaršie šľachtické vinárske rodiny na svete. História rodiny je spojená s vínom od roku 1385, kedy sa Giovanni di Piero Antinori stal členom „Arte Fiorentina dei Vinattieri“ čiže cechu florentských vinárov.

Přečítajte si: Rozhovor s pani Evou Horákovou, exportnou manažérkou Marchesi Antinori SPA .


Dnes slávne talianske vinárstvo vedie 26. generácia rodiny Antinori, ktorá presadzuje maximálne rešpektovanie tradícií pestovania hrozna, výroby vína a životného prostredia. Na čele vinárstva stojí Albiera Antinori, ktorá je  prezidentkou spoločnosti Marchesi Antinori spolu so sestrami  Allegra a Alessia. Ich otec Marchese Piero Antinori je súčasným čestným prezidentom spoločnosti. 

Rodina Antinori patrila medzi najvplyvnejších pri vytváraní novej a najvyššej kategórie v oblasti Chianti Classico - Gran Selezione. Stála pri zrode prestížnych vín známych ako Super Tuscan (Tignanello) a Badia a Passignano v Chianti Classico.  

Badia a Passignano

Badia a Passignano sa nachádza nad mestom Sambuca Val di Pesa, len 3 kilometre južne od usadlosti Tignanello. Nehnuteľnosť sa rozprestiera na ploche 223 hektárov, z ktorých je 65 hektárov vysadených viničom hlavne odrodou Sangiovese. Rastie v nadmorskej výške od 250 do 300 metrov nad morom na vápenatej pôde v Chianti Classico.

Historický význam panstva v regióne Chianti je dobre zdokumentovaný v stovkách zväzkov, ktoré sú uchovávané v Štátnom archíve Florencie, ktoré poskytujú popisy a podrobnosti o viniciach a miestnych plodinách v priebehu storočí. Ďalší dôkaz o tom vyšiel na svetlo v roku 1983, keď bola na pozemku okolo Badia a Passignano objavený tisícročný Vitis vinifera. Pietro Aretino v životopise San Zanobi uvádza, že arcibiskup z Florencie založil kláštor Passignano v roku 395, avšak najstaršie dokumenty kláštora sú z roku 891. V roku 1049 sa Badia stala majetkom rehole Vallombrosian, reformovanej vetvy benediktínov, ktorá sa špecializovala na vinohradníctvo a lesníctvo.
 

Badia a Passignano Gran Selezione Chianti Classico DOCG Gran Selezione

Vyrába výhradne z toho najlepšieho hrozna Sangiovese zozbieraného z historických viníc kláštora. Vinice rastú v nadmorskej výške približne 300 nad morom na pôdach bohatých na vápenec s primeraným množstvom ílu. Fascinujúce stredoveké pivnice z 10. storočia sa nachádzajú priamo pod kláštorom.

Klenuté stropy a masívne steny prirodzene udržujú vlhkosť a teplotu počas celého roka. Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione zreje v maďarských dubových sudoch a malá časť v malých francúzskych dubových sudoch v spleti chodieb týchto podzemných pivníc.

Jedno z mála vín s najvyššou klasifikáciou v Chianti. Hrozno pochádza z rovnommenej usadlosti, z parcely v centre oblasti Chianti Classico.

Víno vyzrieva 3 roky v historických pivniciach v Passignano. V chuti je to komplexné a vznešené červené víno. Vyznačuje sa štruktúrou a ovocnou textúrou najlepších Chianti. 

Tenuta Tignanello

Sídlo vinárstva Tignanello sa nachádza v srdci Chianti Classico, na mierne zvlnených svahoch medzi údoliami riek Greve a Pesa. Rozprestiera sa na ploche 319 hektárov z ktorých asi 130 je venovaných viniču. Dve z cenených viníc sú na rovnakom svahu, Tignanello a Solaia, na pôde, ktorá pochádza z morského slieňového kameňa z obdobia pliocénu bohatého na vápenec a bridlicu. Vinič si užíva horúce teploty počas dňa a chladnejšie večery počas vegetačného obdobia. V tomto jedinečnom terroir sú odrody Sangiovese, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc schopné plne vyjadriť svoje osobité osobnosti a odrážať charakteristické vlastnosti územia.

Súčasný kaštieľ zo 16. storočia bol postavený na základoch statku, kedy majetok patril Buondelmonti. V sedemnástom storočí sa panstva zmocnila kadetská vetva rodu Medici a nazvala ho Fonte dei Medici. V polovici roku 1800 získala panstvo rodina Antinori.

Tignanello a Solaia majú každý svoje vlastné exkluzívne pivnice na vinifikáciu a zrenie vín. Tento prístup zvyšuje jedinečné vlastnosti každého vína tým, že nám umožňuje vylepšiť a zdokonaliť každý jeden detail. Vinifikačná pivnica prešla v rokoch 2008 až 2009 kompletnou rekonštrukciou. Jemné oblúky tvoria klenuté stropy v pivnici Tignanello, špeciálne navrhnutej pre optimálne zrenie v sudoch. Vína, rozdelené podľa odrôd, dozrievajú vo francúzskych a maďarských dubových sudoch. 

Tradičný kamenný strop s krížovou klenbou sa týči nad starobylou pivnicou Solaia. Pôvodná budova vily a historické pivnice pochádzajú zo 16. storočia a chránia nové sudy z francúzskeho dubu, ktoré sa použijú na zrenie vína Solaia.
 

Tignanello (eshop)

Tignanello bolo prvé víno z odrody Sangiovese zrejúce v barikových sudoch, súčasne prvé červené víno s použitím netradičných odrôd (Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc) a jedno z prvých červených vín v regióne Chianti Classico, ktoré nepoužívalo biele odrody hrozna. Tignanello je míľnik. Etiketu navrhol Silvio Coppola v roku 1974 pre vydanie Tignanello 1971. Tignanello v každom ročníku ponúka vynikajúcu harmóniu. Prirodzený prejav elegancie ovocných tónov ako aj z vyzrievania v dubových sudoch.

Solaia (eshop)

Najslnečnejšia časť svahu Tignanello je domovom Solaie. To najlepšie hrozno z tej najlepšej vinice. Vinohrad Solaia má 20 hektárov s juhozápadnou expozíciou, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 350-400 metrov nad morom a s kamenistou pôdou „alberese“  a „galestro“. Rodina Antinori vyrobila Solaiu prvýkrát v roku 1978 a bola to zmes 80% Cabernet Sauvignon a 20% Cabernet Franc, vzorec sa zopakoval aj v roku 1979. V nasledujúcich rokoch bolo predstavených 20 % Sangiovese a boli vykonané určité úpravy aj v súvislosti medzi Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc, kým sa neustálila súčasná zmes. Solaia sa vyrába len vo výnimočných ročníkoch. V pivniciach sa hrozno jemne odstopkuje a bobule sa pred lisovaním starostlivo vyberú na triediacom stole. Solaia zreje 18 mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch. 

Tignanello Chianti Classico Riserva (eshop)

Marchese Antinori, historická značka rodiny Antinori vznikla  v roku 2011. Chianti Classico Riserva sa vyrába z hrozna výlučne z vinohradu Tignanello, takmer výlučne zo Sangiovese s malým percentom iných doplnkových odrôd. Víno, ktoré plne vyjadruje kvalitu a eleganciu hrozna Sangiovese v tejto vinohradníckej oblasti. Neoficiálne druhé víno Tignanella.

Pèppoli (eshop)

Pèppoli sa nachádza 5 kilometrov severovýchodne od usadlosti Tignanello s celkovou rozlohou 100 hektárov, z ktorých 50 hektárov  je vysadených vinohradmi. Je domovom Peppoli Chianti Classico DOCG. Pèppoli má dlhodobú tradíciu výroby extra panenského olivového oleja a červeného vínneho octu vyrábaných premenou vína Pèppoli na ocot pomocou tradičných metód. Napriek nezvyčajnej východnej/severovýchodnej expozícii vinohradov je mikroklíma ideálna. Malé okolité údolie udržuje oblasť v teple a jej štrkové pôdy sú bohaté na minerály, ktoré dodávajú hroznu Sangiovese živý ovocný charakter. Od roku 2013 prebieha vinifikácia vín Pèppoli v pivniciach v Antinori Chianti Classico. Zrenie prebieha v tradičných veľkých sudoch zo slavónskeho dubu a malá časť produkcie v nerezových tankoch.

Prvými majiteľmi boli Gondiovci a potom Cerchiovci, ktorí v 16. storočí postavili malú kaplnku zasvätenú ich predkovi svätej Umiliane. Kaplnka bola nedávno obnovená do pôvodnej nádhery. Marchesi Antinori vlastní panstvo od roku 1985. O vinohrady sa už od stredoveku starali mnísi z Vallombrosia.

Pèppoli je víno, ktoré si treba vychutnať a oceniť ako dokonalé vyjadrenie územia Chianti Classico, jeho histórie a tradičných odrôd hrozna prostredníctvom charakteristických kvetinových a ovocných vôní.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.