offerBox
1

22.8. - Prosecco Day

offerImage

Osviežujúce popoludnie plné chutí, hudby a skvelej atmosféry v štýlovom prostredí reštaurácie Apolka v centre Bratislavy.

Lístky
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ako urobiť sabráž

Ako urobiť sabráž

Sabráž (sabrage) je špeciálna technika otvárania fľaše šumivého vína, v ideálnom prípade takého, ktoré je vyrobené tradičnou metódou, čiže sekundárna fermentácia prebieha priamo vo fľaši.

Pri sabráži dochádza k useknutiu hrdla fľaše ostrým predmetom, najlepšie šabľou.


Sabráž pochádza z Francúzska, z čias napoleonských vojen, kedy sa nedočkaví vojaci nezdržiavali s  otváraním fľaše, ale oslavy víťazstiev sprevádzalo otvorenie fľaše šabľou.

 

V prvom rade pri sabráži musíte s fľašou opatrne zaobchádzať a netriasť s ňou. Ďalšou podmienkou je správna teplota. Pred samotným useknutím hrdla sa oplatí odstrániť pozlátky a korunku okolo korkového uzáveru fľaše. Fľašu pevne uchopte s vystretou rukou z jej spodnej strany. Držte ju naklonenú od seba asi v 30 až 40 stupňovom uhle.

 

Je potrebná zručnosť

Celý proces useknutia sa robí pohybom ostria šable smerom k rozšírenej časti hrdla, ktorá sa odlomí spolu s korkovým uzáverom. Vznikne tak čistý, ostrý zlom, ktorý spolu s tlakom sektu zaručuje, že sa vám sklenené úlomky nedostanú do vína.

Pozor! Korok po odrazení letí pomerne rýchlo do vzdialenosti 5 až 10 metrov. Natočte sa preto tak, aby ste nespôsobili škodu na zdraví ani na majetku. Okrem šable sa dá použiť aj dostatočne pevný kuchynský nôž, podšálka, stopka pohára, ale aj slovenská valaška alebo golfová palica.

TIP: Inšpirujte sa výberom šumivých vín. Nakúpite si Prosecco, slovenský sekt alebo šampanské

Efektné sekanie

Čo sa však deje so sektom pri sabráži? Jednoznačné je, že tento spôsob otvárania nie je šetrný k vínu. Zúčastnila som sa degustácie, pri ktorej som mala možnosť ochutnať a porovnať si sekt, ktorý bol otvorený klasicky a pomocou sabráže. Budete možno prekvapení, ale chuťové vlastnosti sektov boli odlišné. Sekt, ktorý bol otvorený klasicky chutil lepšie ako ten, ktorý bol otvorení šabľou. Perlenie bolo intenzívnejšie a chuť bola viac harmonická.

Arómu kvalitných šumivých vín zvýrazňuje jemné perlenie s dobrou intenzitou bubliniek. Prestížnym šumivým vínam dokonca pomáha šetrná dekantácia! Odporúčam preto pre sabráž radšej použiť sekt vyrobený klasickou metódou s jednoduchším senzorickým prejavom. Champagne je výnimočná klasika a tá si zaslúži šetrnejší spôsob otvárania.

Ak si chcete vyskúšať sabráž prvý krát, urobte ju pod dohľadom niekoho, kto má s tým skúsenosti, aby vás vedel usmerniť. V rámci Slovenska a Moravy sa konajú dokonca Majstrovstvá v sekaní sektov. Sabráž je viac menej šou. Ak si však chcete užiť chuťový zážitok Champagne a šumivých vín, uprednostnite klasiku. Na zdravie.

 
 

Správny postup sabráže

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.