Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Ako urobiť sabráž
Sabráž (sabrage) je špeciálna technika otvárania fľaše šumivého vína, v ideálnom prípade takého, ktoré je vyrobené tradičnou metódou, čiže sekundárna fermentácia prebieha priamo vo fľaši.
Pri sabráži dochádza k useknutiu hrdla fľaše ostrým predmetom, najlepšie šabľou.
Sabráž pochádza z Francúzska, z čias napoleonských vojen, kedy sa nedočkaví vojaci nezdržiavali s otváraním fľaše, ale oslavy víťazstiev sprevádzalo otvorenie fľaše šabľou.
V prvom rade pri sabráži musíte s fľašou opatrne zaobchádzať a netriasť s ňou. Ďalšou podmienkou je správna teplota. Pred samotným useknutím hrdla sa oplatí odstrániť pozlátky a korunku okolo korkového uzáveru fľaše. Fľašu pevne uchopte s vystretou rukou z jej spodnej strany. Držte ju naklonenú od seba asi v 30 až 40 stupňovom uhle.

Je potrebná zručnosť
Celý proces useknutia sa robí pohybom ostria šable smerom k rozšírenej časti hrdla, ktorá sa odlomí spolu s korkovým uzáverom. Vznikne tak čistý, ostrý zlom, ktorý spolu s tlakom sektu zaručuje, že sa vám sklenené úlomky nedostanú do vína.
Pozor! Korok po odrazení letí pomerne rýchlo do vzdialenosti 5 až 10 metrov. Natočte sa preto tak, aby ste nespôsobili škodu na zdraví ani na majetku. Okrem šable sa dá použiť aj dostatočne pevný kuchynský nôž, podšálka, stopka pohára, ale aj slovenská valaška alebo golfová palica.
TIP: Inšpirujte sa výberom šumivých vín. Nakúpite si Prosecco, slovenský sekt alebo šampanské
Efektné sekanie
Čo sa však deje so sektom pri sabráži? Jednoznačné je, že tento spôsob otvárania nie je šetrný k vínu. Zúčastnila som sa degustácie, pri ktorej som mala možnosť ochutnať a porovnať si sekt, ktorý bol otvorený klasicky a pomocou sabráže. Budete možno prekvapení, ale chuťové vlastnosti sektov boli odlišné. Sekt, ktorý bol otvorený klasicky chutil lepšie ako ten, ktorý bol otvorení šabľou. Perlenie bolo intenzívnejšie a chuť bola viac harmonická.
Arómu kvalitných šumivých vín zvýrazňuje jemné perlenie s dobrou intenzitou bubliniek. Prestížnym šumivým vínam dokonca pomáha šetrná dekantácia! Odporúčam preto pre sabráž radšej použiť sekt vyrobený klasickou metódou s jednoduchším senzorickým prejavom. Champagne je výnimočná klasika a tá si zaslúži šetrnejší spôsob otvárania.
Ak si chcete vyskúšať sabráž prvý krát, urobte ju pod dohľadom niekoho, kto má s tým skúsenosti, aby vás vedel usmerniť. V rámci Slovenska a Moravy sa konajú dokonca Majstrovstvá v sekaní sektov. Sabráž je viac menej šou. Ak si však chcete užiť chuťový zážitok Champagne a šumivých vín, uprednostnite klasiku. Na zdravie.

Správny postup sabráže
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.