offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Prípitok na Silvestra. Bude to Prosecco, slovenský sekt alebo šampanské?

Prípitok na Silvestra. Bude to Prosecco, slovenský sekt alebo šampanské?

Silvester je spojený s oslavou príchodu Nového Roka. Väčšina ľudí trávi Silvestra s rodinou alebo priateľmi v meste, na chate alebo sa vyberie stráviť tento čas mimo Slovenska.

Nech ste už kdekoľvek, o polnoci si všetci pripíjame na Nový Rok.


Podľa štatistík sa cez silvestrovskú noc vypije najviac bubliniek za celý rok. Na prvom mieste v rámci Slovenska je TOP šumivým vínom Prosecco. Ľahké, svieže, postavené na ovocí, výborne sa hodí i do koktailov. Toto talianske víno sa teší u nás veľkej popularite. Na trhu je široký výber Prosecca od rôznych výrobcov a v rôznych cenových hladinách. Dávajte si však pozor pri výber, to najlacnejšie Prosecco nemusí byť naozaj Prosecco, ale len perlivé víno z Talianska s označením Frizzante.

Najvyššie označenie pre Prosecco je DOCG a zahŕňa 2 malé oblasti - Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG /Cartizze/a Asolo Prosecco DOCG. Typ na Silvestra - Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut DOCG.

TIP: Inšpirujte sa výberom najlepších šumivých vín, sektov, prosecca a šampanského od someliérky Top výber šumivých vín a champagne.

Slovenské sekty

Ak chcete vyskúšať niečo nové z Talianska, skúste Franciacortu z oblasti Lombardia. O Franciacorte sa hovorí ako o talianskom Champagne a pomaly si získava svojich zákazníkov. Šumivé víno vyrobené tradičnou metódou hlavne z odrody Chardonnay, v menšej miere Pinot Blanc a Pinot Noir. Franciacorta je v Taliansku najobľúbenejším šumivým vínom. Odporúčam vyskúšať Ca' del Bosco Cuvée Prestige, ktorá bola v roku 2018 zaradená medzi top 10 talianskych vín. 

Najpredávanejším slovenským sektom je sladký sekt v kategórii Doux od nášho najväčšieho producenta šumivých vín a nájdete ho v každom supermarkete.  Ak ho popíjate celý večer vo väčšom množstve, ráno vám to vaše telo vráti. Vyberte si skôr sekt, ktorý je vyrobený tradičnou metódou a s nižšou dossage v kategórii extra brut alebo brut. Pomaly pribúda naozaj pár zaujímavých sektov od menších slovenských vinárov , ktoré sú vyrobené priamo u vinára vo veľmi dobrej kvalite. Vyskúšajte Hacaj Chardonnay Extra Brut 2016, Pavelka Sekt Blanc de Blancs Brut, Nichta Sekt Pesecká leánka Brut.

Ak chcete vyskúšať niečo nové z Talianska, skúste Franciacortu z oblasti Lombardia.

Silvester a champagne

Vo svete patrí k najtradičnejším prípitkom Champagne, najmä vo Francúzsku. Príchod Nového Roku si zaslúži, aby sme si aspoň raz za rok dopriali klenot medzi šumivými vínami. Určite však nekupujte hneď to najdrahšie ročníkové alebo prestížne Champagne, pokiaľ to bude Vaše prvé Champagne v živote. 

 

Na začiatok investujte radšej do základných Champagne, spoznávajte a učte sa. Svet Champagne je veľmi zaujímavý až dobrodružný. 

Champagne je oblasť vo Francúzsku, ktorá ako jediná má právo používať názov Champagne. Pre ženy odporúčam ovocno kvetinový štýl Champagne, ktorý tvorí žena, enologička Caroline Latrive - Champagne Ayala Brut Majeur Brut a pre mužov plný štýl Champagne - Champagne Bollinger Special Cuvée Brut.

Prípitok so šumivým vínom je kľúčový okamih Silvestra,  kedy sa zamyslíme nad uplynulým rokom a tešíme sa na to, čo nám prinesie ten nový, hlavne zdravie a veľa vínnych zážitkov. Lúčime sa so starým rokom a vítame ten nový 2020.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.