Vianoce nám klopú pomaly na dvere. I počas adventu si môžete pripraviť recept od Lenky, pečeného lososa s bylinkovo orechovou krustou. K nemu vám odporúčam šumivé, ružové bublinky z vinárstva Perelada. Nechajte sa inšpirovať možno i na vianočnú štedrú večeru.

ADAMUS – Diamant v každej fľaši
Adamus prestavuje kombináciu toho najlepšieho z regiónu Bairrada v Portugalsku. Unikátny a inovatívny štýl super prémiových destilátov s výnimočnou kvalitou a dizajnom. Plnenie, číslovanie a balenie každej fľaše je ručne s maximálnou prísnosťou a vášňou, aby sa zabezpečilo, že každá z nich bude špeciálna a jedinečná.
Zrodený z vášne
História Destilarie Levira je od svojho vzniku v 20. rokoch minulého storočia do značnej miery spojená s umením destilácie. Adamus je klenot Destilarie Levira, ktorej takmer storočný príbeh sa venuje výrobe destilátu z hroznových výliskov. V roku 2014 sa rozhodla inovovať a vydať sa na nové trhy s privátnou značkou Adamus. Od začiatku bolo cieľom vytvoriť odlišné destiláty, čo sa odrazilo v jedinečnom imidži a vo vynikajúcej kvalite. Výber odrody hrozna Baga, typickej pre región Bairrada, sa stala hlavným odlišovacím prvkom.
Destilaria Levira je lídrom v oblasti vín, hroznových výliskov a destilácie. Tradičný výrobný proces zachováva pôvodné chute. Každý destilát Adamus je 100% ručne destilovaný v tradičných medených nádobách s priamou parou. Vykonáva sa ťahaním pary v medených stĺpoch s maximálnou prísnosťou pod dohľadom Master Distiller Nuno Morais. Po destilácii sa v laboratóriu vyberú najlepšie chuťovo aj analyticky destiláty.
Názov Adamus vznikol spojením dvoch gréckych slov. Adamas (grécky pôvod diamantu) a Adamar (synonymum slova hladký). Každá fľaša je navrhnutá a zdobená ako diamant, aby odovzdala starostlivosť, ktorá je venovaná pri výrobe destilátu. Korok, portugalský symbol, má fazetový výbrus simulujúci tvarovanie diamantu.
Dizajn a potlač fľaše odkazuje na tvar vzácneho diamantu. Jediný uzáver z korku, prezrádza portugalský pôvod značky Adamusa a dodáva fľaši prirodzený a ušľachtilý vzhľad.
Adamus vsádza na neustále inovácie, vývoj a investície spojené s desaťročiami skúseností a neustálym hľadaním rozdielov, v kombinácii s technickými znalosťami a praxou. Táto ambícia viedla k rozhodnutiu staviť na vysokokvalitný gin značky v rade Super Premium. A tak sa zrodil ADAMUS.
Ekologická certifikácia
• Zátka vyrobená zo 100% prírodného portugalského korku
• Kartónové krabice vyrobené z 80% recyklovaných a recyklovateľných materiálov
• Papier a lepenka použité v balení a sklo fľaše pochádzajú z recyklovaných materiálov
• 100% organické ingrediencie
Adamus Organic Dry Gin
Adamus je handcrafted premium gin z Portugalska. Symbolizuje všetky skúsenosti a hodnoty, zhmotnené v prémiovom organickom suchom gine. Východiskovým bodom je odroda hrozna Baga z oblasti Barraida.
Sortiment bylín použitých pri výrobe ginu pochádza zo svahoch nachádzajúcich sa medzi pohorím Buçaco a pobrežím. Perfektná kombinácia 18 rastlinných látok pochádzajúcich z ekologických fariem (borievka, ibištek, pennyroyal (druh mäty), škorica, pomaranč, citrón, kardamón, zázvor, šalvia, levanduľa a mnoho ďalších) a hrozno odrody Baga da Bairrada.
Rastlinné látky sú destilované parou, jedna po druhej, v medených stĺpcoch, vďaka čomu je chuť intenzívnejšia. V roku 2015 bol prvýkrát vyrobený Adamus Organic Dry Gin v limitovanej sérii 4448 fliaš.
Adamus Gin Signature Edition Organic 2021
Adamus Gin Signature Edition 2021 je odetý do jedinečných farieb, ktoré odrážajú charakter tejto špeciálnej edície.
Potlač bola navrhnutá a vyrobená spôsobom vo vrstvách, aby sa dal čítať zvonku i zvnútra kvet čiernej bazy. Ide o predefinovaný pôvodný vzorec organického suchého ginu pridaním výraznej rastlinnej látky, bazový kvet.
Limitovaná fľaša s podpisom Master Distillera Rui Cruza zachováva podstatu značky Adamus. Kombinuje v sebe destilát z bazových kvetov, ikonickú odrodu hrozna Baga da Bairrada’s a byliniek (ibištek, borievka, pomaranč, citrón, škorica, zázvor, kardamón, šalvia a levanduľa).
Rastlinné látky sú destilované parou, jedna po druhej, v medených stĺpcoch. Evokuje harmóniu, eleganciu a jednoduchosť prírody. Vonkajšie balenie je vyrobené zo 100% recyklovateľného a biologicky rozložiteľného papiera. Organic, vegan.
Adamus 20 years Old Wine Spirit
Adamus 20 Years Old Wine Spirit nesie silnú osobnosť vín z Bairrady. Výber vín najvyššej kvality, starostlivá destilácia, prísny výber dubových sudov (portugalské i francúzske sudy Allier) a čas vyzrievania v starej pivnici, sú znakom kvality.
V roku 2017 vznikol prvý Adamus Eau-de-vie vyrobený v limitovanom množstve 2983 fliaš. Intenzívny a originálny. Trvalo dve desaťročia, kým sa dosiahol vrchol kvality.
Adamus Organic Grape Marc Spirit
Jeho pôvod siaha do čias portugalskej histórie. Adamus Organic Grape Marc Spirit DOC Bairrada harmonizuje to najlepšie z tradičného portugalského brandy. Najlepšie hroznové výlisky získané z vinifikácie vín z odrody Baga. Niekoľko pomalých a podrobných destilácií v medených nádobách s priamou parou. Vďaka starostlivému výrobnému procesu si zachováva autentickú chuť. V roku 2014 vznikol prvý Adamus Organic Grape Marc Spirit vyrobený v limitovanom množstve 2354 fliaš.
Ďalšie články

Ľadové víno je v mnohých ohľadoch dokonalým zimným vínom. Vplyvom globálneho otepľovania je však čoraz náročnejšie vyrobiť ľadové víno. Nie každý rok sú prírodné podmienky naklonené k jeho výrobe. Hrozno na ľadové víno sa musí zbierať zdravé a len vtedy, keď je prirodzene zamrznuté. Pri zbere musí teplota klesnúť pod -7 °C alebo nižšie.
Väčšina prírodných ľadových vín pochádza zo studených severných vinohradníckych oblastí. Kanada je najväčším svetovým producentom ľadových vín nasledované Nemeckom.

Pripúšťame, že robiť hlavné životné rozhodnutia výlučne na základe horoskopov môže byť nerozumné. Ale použiť ho pri výbere vína? Spoločnosť Cellarmasters sa zamerala na údaje o predaji, aby určila typ vín, ktoré každé znamenie uprednostňuje.
„Analýzou poznatkov našich zákazníkov a porovnaním s objednávkami za posledných 12 mesiacov sme boli schopní analyzovať, ako sa líšia preferencie vín medzi znameniami,“ hovorí Christine Rickets, riaditeľka Cellarmasters.

Najlepšie si ho vychutnáme na tradičných vianočných trhoch alebo po dni strávenom na zjazdovke. Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia. Pije sa už celé stáročia, no nikto nepozná jeho presný pôvod.
Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov. Prvý dodnes existujúci dokument o varenom víne - Glühwein pochádza z roku 1420.