Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Rastislav Šuták, someliér WinePlanet.sk a Corner & Co.
Vybrať desať najlepších vín zo Slovenska nie je ľahká úloha najmä preto, že vždy vychádza zo subjektívneho posudzovania vín. Skomplikovať sa to dá, ak si človek určí priority alebo kritéria, ktorým by mali podliehať. Moje kritéria som zhrnul do abecedy potenciálneho degustátora alebo someliera:

A. Trpezlivosť alebo rozvaha – V kvalitných vínach poznať trpezlivosť, nanešťastie aj uponáhľanosť. Najlepšie vína prídu časom, keď je na ne ich autor ako aj vinohrad pripravený. Chýbajúcou rozvahou si vinár môže všetko pokaziť.
B. Odvaha – Znie podobne ako rozvaha...odvážny ( nie arogantný ) vinár vie viac načúvať vinohradu –teda prírode. Opakom je alibista. Alibizmus je v spojení s vínom chybou. Odvahou môže byť aj vzoprenie sa zaužívaným postupom.
C. X Faktor – Zahŕňa spektrum viacerých vplyvov. Môže to byť jedinečnosť oblasti, kde vína vznikajú. Moderný prístup, ktorý víno nemanipuluje, ale vyzdvihuje. Charakterové vlastnosti autorov vín a ich ročníkov. Dokonca aj posadnutosť niektorými vínami alebo moment prekvapenia, ale vždy len na základe kvality.
Keď všetko funguje, príležitosť ochutnať našich 10 výnimočných vín je ako zahrať si golf na majstrovskom 27 jamkovom ihrisku v Lomnici. Poradie nesúvisí s mojou preferenciou, ale s poradím degustácie. Takže sa pohodlne usaďte a vychutnávajte tento výber.
Rodinná manufaktúra typu „hand made“ na výrobu sektov v Pezinku, ktorá vyrába svoje vína v mieste pôvodu. Všetky vína sa vyrábajú klasickou metódou sekundárnej fermentácie priamo vo fľaši. Chardonnay je odroda s najlepšími predpokladmi pre výrobu sektov. Ak sa k tomu pripočíta nízka dozáž, genius loci Malokarpatskej oblasti a láska Hacajovcov k vínu, máme skvelý sekt. Kritérium A. Víno Hacaj na eshope.
Dovolil som si vynechať ročník z dôvodu, že Rarigov Rizling z vinohradu Lorencár v Modre je v každom ročníku skvelý. Dokonca aj v komplikovaných akými boli 2010 a 2014. Hlavnou príčinou výnimočnosti tohto vína je unikátnosť vinohradu, ktorý získava na precíznosti vo fľaši. Rizling rýnsky je naša najlepšia biela odroda a toto víno je toho dôkazom. Doprajte mu 5-6 rokov aby získalo hĺbku a textúru. Kritérium C. Víno Rariga na eshope.
Prekvapenie? A prečo nie Rizling? Z môjho subjektívneho pohľadu je Veltlín od Petrecha na tej istej úrovni ako Rizling, ale ako som spomínal v kritériách, pri tomto víne funguje aj moment prekvapenia. Komplexné a prepracované víno s veľkolepým finále ako v partitúre. Mikroklimatické podmienky v Belej v kombinácii s potenciálom odrody prinášajú pôžitok z nádherného vína, ktoré by sa nestratilo ani v konkurencii s rakúskym Smaragdom. TOP GV a kritérium C. Víno Château Belá na eshope.
Znovu bez ročníka. Tramín červený je jedna z najstarších odrôd, ktoré sa u nás pestujú. Škoda, že nepatrí medzi viac obľúbené. Oproti svojím potomkom - Devíne a Pálave, disponuje bohatšou štruktúrou a charakterom. Nepatrí medzi vína s pikantnou kyselinkou, ale je nesmierne rafinovaný a nadčasový. Ku grilovanej husacej pečeni chutí geniálne. Toto víno od Domina a Kušického patrí k vrcholom umenia na tému BIO Tramín. Dokonca aj po rokoch vyzrievania. Kritérium C. Víno Domin a Kušický na eshope.
Ešte jedno Chardonnay. Táto odroda to má na Slovensku pomerne komplikované. Veľkých vín z nej je ako šafránu a v tomto prístupe ešte menej. Rodinné vinárstvo patrilo medzi prvé, ktoré definovali pojem terroir v slovenských vínach. Vína bez zbytočných zásahov či manipulácie patria medzi najdrahšie a najlepšie aj vo svete. Kasnyikovci uplatňujú svoju filozofiu prostredníctvom ich vín, neprispôsobujú sa nám. Prispôsobiť sa musíme my, navyše aj v chybnom názve! Kritérium B. Víno Kasnyik na eshope.
Frankovka je naša najlepšia modrá odroda. Najdrahšia na svete pochádza z Rakúska a alokovať si ju treba rok - dva vopred. Žiadne tmavé, husté a sladké červené v ťažkej fľaši. Najlepším marketingovým nástrojom je kvalita vín. Rodinné vinárstvo Frigyesa Botta ponúka vína tak, ako chutia z vyspelých enogastronomických krajín vo svete. K nim pridáva štipku Mužlianskej esencie a originality. Táto Frankovka je rafinovaná, decentne kvetinovo-korenistá, šarmantná a nadčasová. Láska na prvý dotyk. Kritérium A.
Bez preháňania by sa dalo povedať, že Paves je inštitúcia. V našich klimatických podmienka je červené víno na báze Cabernetu aj s potenciálom vyzrievania takmer rozprávkou. Omyl, od roku 1999 kedy vznikol prvý ročník Pavesu sa každý dobrý somelier môže oprieť o víno, ktorého prejav sa v závislosti od ročníkov mení, ale nikdy nepodlezie svoj štandard. Tí, ktorí mali možnosť v súčasnosti ochutnať napr. ročníky 2004, 2007, 2009 zisťujú, že kvalitné červené potrebuje čas. Takže jednoznačne kritérium A. Víno Pavelka na eshope.
Dve Frankovky v mojom výbere? Áno, ale úplne odlišné. Kým Frigyesova je elegantná dáma na promenáde vo Varoch, tak Frankovka z Fundusu je stále extravagantná a nespútaná. Jeho autorom bol Ján Regenda s víziou vytvoriť vína a vinárstvo v jednom z najkrajších kútov Slovenska – Priekopa. Pochádza len pár kilometrov od ukrajinských hraníc z vinohradu v Porúbke, ktorý dnes takmer nejestvuje. Navyše z ojedinelého klonu Frankovky modrej! V nových sudoch strávilo dva roky! Plnilo sa do pollitrových fliaš! Ten, kto ochutnal ročník 2005, zažil dokonalosť tejto odrody na vlastnej „koži“. Pozor, pred degustáciou potrebuje 24hodinovú dekantáciu! Za odvahu jednoznačne B. Víno Fundus Regius na eshope.
Tokajská vinohradnícka oblasť je jediná oblasť spolu so Skalickým Rubínom s presne definovanými podmienkami pre pestovanie viniča a výrobu vín. Takto vznikajú veľké vína v Burgundsku alebo Bordeaux. Samorodné suché je podceňované víno, lebo vzniká v rokoch s nižšou koncentráciou cibéb (hrozienok). Napriek tomu je nula osmička od Ostrožovičovcov geniálne víno. Ak máte radi Sherry ako ja, budete nadšení s klasickej oxidatívnej vône sušenej marhule, karamelu a lesného medu. Brilantné a prirodzené v chuti s vývojom jemných nuáns a textúry. Aj keď sa významom nedá porovnávať s Tokajskými výbermi, moja radosť s tohto vína môže byť rovnaká. Kritérium C. Víno Ostrožovič na eshope.
Jedno z najlepších prírodne sladkých vín aké som za posledné roky ochutnal alebo „hole in one“! Šebovcom a Dilongovi sa podarilo získať zo Suchého Vrchu nektár, ktorý sa dá používať po kvapkách ako parfum. Dokonalá harmónia a nekonečná dochuť. Karpatská Perla je vinárstvom, s ktorým som mentálne vyzrieval. Úroveň ich vín dosahuje vysokú kvalitu a navyše pôsobia nenútene a prirodzene. Kritérium C. Víno Karpatská Perla na eshope.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.