UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Sprievodca talianskeho vína a jedla

Sprievodca talianskeho vína a jedla

Na svete snáď neexistuje krajina, okrem Francúzska, ktorá by sa viac venovala výrobe vína ako Taliansko. Výlet do očarujúcich viníc a vinárstiev Talianska je nevyhnutnosťou na zozname každého milovníka vína. Pokiaľ ich nemôžete preskúmať osobne, prinášame vám niektoré z najlepších talianskych vín, ktoré môžete vyskúšať doma, spolu s niekoľkými odporúčaniami k talianskym pokrmom.

AKCIA - Talianske vína v akcii do 31. 3. 2025.


Sangiovese

Sangiovese, odvodené z latinčiny „Jupiterova krv“, je najpestovanejšia modrá odroda v Taliansku. Prirodzene energická odroda vyžaduje skúseného vinohradníka, aby z nej vyťažil to najlepšie. Chudobné pôdy a dostatok slnečného svitu sú ideálne podmienky a podobne ako Pinot Noir. Napriek svojmu pôvodu v Toskánsku sa Sangiovese pestuje aj v regiónoch po celom Taliansku, z ktorých všetky majú odlišné chuťové profily.

Sangiovese Grosso sa primárne pestuje v centrálnych oblastiach Talianska, najmä v Toskánsku, kde je dominantnou odrodou. Tu sa Sangiovese darí v rôznych subregiónoch, vrátane Chianti, Montalcino a Montepulciano. Bez ohľadu na to, ktoré víno vyskúšate, očakávajte, že zachytíte tóny čerešní, fialky alebo ruže. Sangiovese elegantne vyjadruje svoj pôvod, čo mu vynieslo postavenie medzi nadšencami vína po celom svete, čím sa upevnilo jeho miesto ako jedna z najcennejších odrôd v Taliansku. Sangiovese je všestranným spoločníkom mnohých jedál, ako je pizza, grilované steaky či pečená zelenina.

TIP: Tignanello Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2021LA NASCOSTA Giovesone - Orcia Riserva 2019La Braccesca Sabazio Rosso di Montepulciano 2023, Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 2019Antinori Péppoli Chianti Classico 2023

Barolo

Barolo je jedno z najprestížnejších, najhodnotnejších a zberateľských vín na svete. Barolo je víno kráľov. Je to klasický príklad synergie medzi konkrétnou odrodou hrozna (v tomto prípade Nebbiolo) a konkrétnym miestom.

Nachádza sa v Langhe, ktoré sa nachádza v provincii Cuneo v Piemonte v severnom Taliansku. Predpokladá sa, že názov Nebbiolo je odvodený od talianskeho nebbia alebo piemontského nebia, čo znamená „hmla“. Zóna Barolo je súborom rôznych mezoklím, pôdnych typov, nadmorskej výšky a expozície.

Neexistuje klasickejšia kombinácia, ako si vychutnať Barolo spolu s jednoduchým jedlom z cestovín s bielymi hľuzovkami. Ak nemáte prístup k čerstvým bielym hľuzovkám, dobre poslúži aj hľuzovkový olej alebo hľuzovková soľ. Syr Sottocenere, ktorý je posiaty kúskami čiernej hľuzovky, je lahodnou prílohou k Barolo. Tiež sa dobre hodí k hovädziemu a teľaciemu mäsu, divine, hubám v celom spektre a dokonca aj k jednoduchému tanieru údenín.

TIP: Prunotto Barolo 2020, Prunotto Bussia Barolo 2019

 

Prosecco

Pri akejkoľvek príležitosti si pripíjame Proseccom. Šumivé biele víno, ktoré sa vyrába v regiónoch Fruili a Veneto na severovýchode Talianska. Mnohí ľudia radi pijú Prosecco samotné, či už vonku v bare alebo ako aperitív pred večerou. Prosecco má vo všeobecnosti tendenciu byť o niečo sladšie ako iné šumivé vína. Je dokonalým partnerom pre mnohé talianske jedlá. Hubová omeleta na taliansky spôsob je jednoduché, ale chutné jedlo. Cestoviny s morskými plodmi spoja slanú, smotanovú chuť čerstvých morských plodov s vysoko kvalitnými cestovinami, cesnakom a citrónom a získajte ľahký letný základ, ktorý obstojí proti Proseccu.

Existuje dôvod, prečo Japonsko dováža viac Prosecca ako kedykoľvek predtým. Je to ideálny partner pre japonskú kuchyňu. Japonské jedlá obsahujú morské plody, ryžu, zeleninu, rezance, tofu a sóju. Tieto ingrediencie potrebujú to správne víno a tým je Prosecco. Takoyaki, vyprážané chobotnicové guličky sú stelesnením „umami“,, sú ideálne s Proseccom. Nigiri sushi pozostáva zo surových čerstvých rýb ležiacich na lôžku z lisovanej octovej ryže. Jemnú kyslosť ryže umocní Prosecco, ktoré pretína rybí olej a vytvára tak harmonickú rovnováhu.

TIP: SERENA 1881 Prosecco TrevisoLa Marca Prosecco Millesimato BrutSanta Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Extra Dry, Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, V8 Prosecco Spumante Millesimato 2023

Pinot Grigio

Jedno z obľúbených amerických vín. Hoci sa najčastejšie spája s Talianskom. Pinot Grigio v skutočnosti pochádza z Francúzska. Predpokladá sa, že Pinot Gris sa rozšíril do Talianska cez Švajčiarsko. Pinot Grigio sa od svojich začiatkov vo vinohradoch v Lombardii, Benátsku, Friuli, Trentine a Alto Adige stalo najobľúbenejším bielym vínom v Taliansku a čoskoro upútalo pozornosť aj iných krajín.

Vo všeobecnosti sa Pinot Grigio považuje za pomerne neutrálne, ale dobre funguje ako štartovacie víno pred začiatkom jedla, bez akýchkoľvek prehnaných chutí, ktoré by odpútali pozornosť.

Ako delikátne, neutrálne víno sa Pinot Grigio najlepšie spája s ľahkými, sviežimi chuťami ako sú šaláty, kuracie mäso a morské plody, ako aj na ľahké cestoviny a rizoto. Skvelou voľbou je krabí alebo krevetový šalát, rovnako ako grilovaný halibut, pošírovaný losos, sushi alebo kalamáre. Hodí sa k chrumkavým crudités, zeleninovým predjedlám aj k rizotu primavera alebo risi e bisi.

TIP: Torresella Pinot Grigio Venezia 2023, Santa Cristina Pinot Grigio delle Venezie 2024Elena Walch Single Vineyard Pinot Grigio Castel Ringberg 2023, Elena Walch Selezione Pinot Grigio 2024

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.