Zatiaľ čo pivo alebo saké sú klasické kombinácie so sushi, dobre zvolené víno môže posunúť zážitok zo sushi na ďalšiu úroveň. Či už máte radi pikantného tuniaka, chrumkavé krevety alebo klasickú kalifornskú rolku, Maria Jennifer Muir z vinárstva Villa Maria zostavila sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť perfektnú zhodu pre vaše obľúbené sushi rolky.

Castello della Sala - tradícia zo 16. storočia
Castello della Sala sa nachádza v Umbrii, kúsok od toskánskych hraníc, asi 18 kilometrov od historického mesta Orvieto. Nádherné stredoveké vinárstvo so 170 ha vinicami, leží na polceste medzi riekou Paglia a Monte Nibbio.
Hrad Castello della Sala postavil v roku 1350 Angelo Monaldeschi della Vipera, ktorého rodina prišla do Talianska v IX storočí po vojskách Karola Veľkého. V roku 1940 Marchese Niccolò Antinori, Pierov otec, vinárstvo kúpil, pričom si bol plne vedomý skutočnosti, že táto vinohradnícka oblasť má veľký potenciál pre výrobu kvalitných bielych vín.
Príbeh vína Cervaro della Salla
V lete 1979 sa ku Castello della Sala pripojil 25-ročný agronóm Renzo Cotarella. Okamžite začal pracovať na ambicióznom projekte, vyrobiť biele víno schopné časom sa zlepšovať. Začal experimentovať s odrodou Chardonnay a študovať zaujímavé vlastnosti Grechetta, odrodou schopnou dať vínu chuť a vôňu charakteristickú pre danú oblasť. Jeho snaha vyrobiť víno, ktoré vyniká svojím charakterom a osobnosťou, sa stalo posadnutosťou.
Po niekoľko ročných pokusov a omylov, v 1985 vyrobil prvé víno Cervaro della Sala, jedno z prvých talianskych vín, ktoré prešlo jablčno-mliečnou fermentáciou a zrením v barikových sudoch.
Vinohrady
Vinohrady sa nachádzajú v nadmorskej výške 220 - 470 metrov nad morom a sú vysadené tradičnými odrodami ako Procanico a Grechetto, ale aj Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sèmillon, Pinot Blanc a malým množstvom Viognier.
Región je výnimočný pestovaním bielych odrôd s jedinou výnimkou. Pinot Noir tu našiel ideálne podmienky, aby čo najlepšie vyjadril svoj potenciál.
Vinič rastie na ílovitých a vápenatých pôdach bohatých na fosílie a je dobre postavený k východu slnka s väčším rozdielom teplôt medzi dňom a nocou.
Historická pivnica zo 16. storočia sa nachádza pod stredovekou pevnosťou Castello della Sala. Pod monumentálnymi múrmi hradu si vína prirodzene udržiavajú konštantnú úroveň vlhkosti a teploty.
Cervaro della Salla
Názov vína je podctou rodiny Monaldeschi della Cervara, ktorá bola historickým vlastníkom Castello della Sala v XVI. Vína z Castello della Sala patria už dlhé roky medzi najoceňovanejšie v Taliansku. Podľa Wine-Searcher je Cervaro della Sala celosvetovo najobľúbenejším talianskym bielym vínom. Predstavuje výnimočnú kvalitu a eleganciu. Toto víno spája Chardonnay a Grechetto a ponúka jedinečný výraz regiónu. Víno: Castello Della Sala Cervaro della Sala 2022
Conte della Vipera
Conte della Vipera je poctou pôvodným majiteľom hradu. Etiketa zobrazuje ilustráciu kaplnky San Giovanni (Saint John), malej kaplnky nachádzajúcej sa vo vinárstve. Prvý ročník Conte della Vipera bol vyrobený v roku 1997. Vinice určené pre grófa Vipera sa nachádzajú vo výške od 250 do 350 metrov nad morom, v pôdach bohatých na morské fosílne sedimenty. Poňatie Antinori klasickej bielej zmesi Bordeaux, ktoré ukazuje expresívny Sauvignon podporený Semillonom. Víno: Castello Della Sala Conte della Vipera 2023
Bramito della Sala
Bramito sa vyrába z viníc obklopujúcich stredoveký hrad Castello della Sala. Vinice sú na pôdach bohatých na fosílie so žilkami ílu, ktoré dodávajú vínu minerálnosť a eleganciu. Prvý ročník Bramito della Sala bol v roku 1994. Chardonnay sa v tomto regióne veľmi darí. Bramito del Cervo je vyvážené víno so štruktúrou, svieže a krémové zároveň, čisté, s príjemne ovocným záverom. Víno: Castello Della Sala Bramito della Sala Chardonnay 2023
San Giovanni della Sala Orvieto Classico Superiore
"San Giovanni della Sala" je vynikajúce biele víno z Castello della Sala. Toto víno predstavuje súčasnú interpretáciu apelácie Orvieto Classico, ktorá spája pôvodné odrody Grechetto a Procanico s medzinárodnými odrodami Pinot Blanc a Viognier. Prvý ročník Orvieto Classico z Castello della Sala bol vyrobený v roku 1990. Víno: Castello Della Sala San Giovanni della Sala Orvieto Classico Superiore 2023
Pinot Nero della Sala
Víno je vyrobené výlučne z odrody Pinot Nero, je považované za alter ego Cervara. Prvým vyrobeným ročníkom bol 1990. Štyri hektáre s Pinot Nero ležia v nadmorskej výške 400 metrov nad morom na vápenatých pôdach bohatých na fosílie so sedimentárnymi pieskami z pliocénu.
Muffato della Sala
Zmes odrôd Sauvignon Blanc, Grechetto, Tramínu, Semillonu a Rizlingu ovplyvneného botrytídou. Ranné hmly a miestna mikroklíma podporujú rozvoj botrytídy, ktorá znižuje obsah vody v hrozne. Hrozno sa zbiera koncom októbra a začiatkom novembra. Výsledná koncentrácia cukrov a aróm dodáva Muffatu jeho osobitnú a nezameniteľnú chuť. Prvým rokom výroby bol rok 1987 a pozostával zo zmesi odrôd ako Sauvignon Blanc (50 %); Grechetto (30 %) a Drupeggio (20 %). Zloženie zmesi sa v priebehu rokov menilo.
Ďalšie články

Burgundsko je dynamické a vyvíja sa. Na scéne sa objavujú noví pestovatelia a výrobcovia, zatiaľ čo historické vinárstva menia vedenie a obnovujú svoje vinárske postupy. K najintenzívnejšiemu vývoju došlo vo vinohradoch. Okrem prechodu na organické a biodynamické poľnohospodárstvo sa výrobcovia prispôsobujú teplejším vegetačným podmienkam pomocou nových stratégií na ochranu viniča a hrozna pred slnkom, horúčavami a suchom, nehovoriac o jarných mrazov.

64. aukciu vín Hospices de Nuits-Saint-Georges, ktorú po prvýkrát viedla popredná francúzska aukčná sieň iDealWine, sa konala v Château du Clos de Vougeot. Hoci úroda v ročníku 2024 bola kvôli komplikovaným poveternostným podmienkam historicky nízka, kvalita vín je vysoká.

Od prevzatia kontroly nad vinárstvom v roku 1966, Piero Antinori vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa sústredilo najmä na Toskánsko. Za polstoročie premenil tento toskánsky aristokrat obchod s vínom na spoločnosť ovládajúcu viac ako 7000 akrov viníc. Popri tom bol jedným z malej skupiny, ktorá celkovo zmenila tvár toskánskeho a celkovo talianskeho vína a presunula zameranie vína z kvantity na kvalitu.