Vína z Čile
Ak sú argentínske vína bližšie milovníkom talianskych vína, tak to isté platí o čilských a francúzskych vínach. Krajina s bohatou vinohradníckou a vinárskou históriou. V rámci juhoamerického kontinentu je Čile najdôležitejším hráčom z hľadiska exportu vín. Rozlohou vinohradov je porovnateľná s JAR. 75% výsadby zaberajú modré odrody. V úzkom páse (4500 km) od severu až k Patagónii je väčšina vinohradov na neštepených, teda pravých podpníkoch. Vzhľadom na meniace sa podnebie, niektorí výrobcovia upúšťajú od zavlažovania. Vinohradníctvo sa opiera o vhodné klimatické podmienky, ktoré formuje netradičné geografické rozdelenie z východu na západ: Andes (východ), Entre Valles (centrálne údolie), Costa (západ a pobrežie). Dôležitou odrodou z hľadiska kvality je Cabernet Sauvignon (oblasti Maipo a Colchagua), Syrah (Elqui, Aconcagua), Carignan ( Maule). Z hľadiska objemu Merlot, Pais a Carmenere (najväčšie plochy na svete). Biele odrody naznačujú zmenu štýlu s jemnejším vplyvom vyzrievania v dubových sudoch. Sauvignon blanc a Chardonnay (Aconcagua, Casablanca, San Antonio) alebo šťavnatý Rizling z oblasti Bio-Bio.
Odporúčanie someliéra Čile
„Vína z Čile sú neuveriteľne konzistentné v rámci ročníkov. Až na pár výnimiek (vplyv El Niňo ) sa homogenita ročníkov nedá porovnať so žiadnou vinohradníckou krajinou amerického kontinentu. Ak k tomu pripočítame neexistujúcu fyloxéru, je voľba aj z hľadiska zdravotného stavu vinohradov bezkonkurenčná. Niektoré vinárstva prestali svoje vinohrady zavlažovať. V realite tak ušetrená vlaha z jedného vinárstva môže zabezpečiť vodu pre 20000 ľudí na jeden rok.“