Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.

Pripravte si doma skvelý vaječný likér
Vaječný likér historicky známy aj ako mliečny punč alebo vaječný mliečny punč, je bohatý, sladený nápoj na báze mlieka. Tradične sa vyrába z mlieka, smotany, cukru, žĺtkov. Často kľúčovou zložkou je destilát ako brandy, rum, whisky alebo bourbon.
V Kanade, Spojených štátoch a niektorých európskych krajinách sa vaječný likér konzumuje počas vianočnej sezóny.
História
O pôvode a ingredienciách sa vedú diskusie. Vaječný likér pochádza z raného stredoveku. Posset, zrážaný nápoj z mlieka a vína alebo piva, bol v Británii obľúbeným nápojom, ktorý mohol byť predchodcom vaječného likéru. V stredoveku sa posset používal ako liek na prechladnutie a chrípku. Niektorí mnísi pridávali do possetu vajíčka a figy.
V Británii bol tento nápoj pôvodne populárny medzi aristokraciou. Mlieko, vajcia a sherry boli potravinami bohatých. Tí, ktorí si mohli dovoliť mlieko, vajcia a destilát, zmiešali vaječný likér s brandy, madeirou alebo sherry.
Keď sa v dôsledku americkej vojny za nezávislosť znížila dodávka rumu do Spojených štátov amerických, Američania sa obrátili na domácu whisky a nakoniec najmä na bourbon ako náhradu. A kde bol aj bourbon príliš drahý, sa do vaječného likéru pridávali domáce destiláty. Vaječný likér bol populárny na oboch stranách Atlantiku v 18. storočí. Záznamy ukazujú, že prvý americký prezident George Washington podával návštevníkom nápoj podobný vaječného likéru, ktorý obsahoval ražnú whisky, rum a sherry.
Domáci vaječný likér
Ingrediencie
• 200 ml mlieka
• 1/2 lyžičky mletej škorice
• 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
• 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
• 6 veľkých vaječných žĺtkov
• 50 g kryštálového cukru
• 100 ml hustej smotany /33 %/
• 100 ml bourbonu Koval Bourbon Whiskey Organic alebo rumu Blue Stamp (voliteľné)
• šľahačka na ozdobu
Postup
V malom hrnci na miernom ohni zmiešajte mlieko, škoricu, muškátový oriešok a vanilku. Pomaly priveďte zmes do varu. Medzitým si vo veľkej mise vyšľaháte žĺtky s cukrom, kým žĺtky nebudú mať bledú farbu. K žĺtkom po dávkach pomaly pridávajte zmes horúceho mlieka, aby sa vajíčka temperovali a šľahajte, kým sa nespoja. Vráťte zmes do hrnca a varte na strednom ohni, kým mierne nezhustne. Ak používate teplomer, zmes by mala dosiahnuť 160º C. Potom odstráňte zmes z ohňa a vmiešajte hustú smotanu a bourbon alebo rum. Dajte do chladničky, kým zmes nevychladne. Pred podávaním ozdobte šľahačkou a škoricou.
Ingrediencie a štýl podávania
Tradičný domáci vaječný likér sa vyrába z mlieka alebo smotany, cukru, surových vajec, jedného alebo viacerých destilátov a korenia, často vanilky alebo muškátového orieška a v niektorých receptoch aj klinčekov. Niektoré recepty vyžadujú okrem mlieka a smotany aj kondenzované mlieko.
Používajú sa rôzne sladidlá, ako biely cukor, hnedý cukor a javorový sirup. Vaječný likér má vďaka použitiu smotany značný obsah tuku a vysoký obsah cukru. Ingrediencie sa medzi rôznymi receptami výrazne líšia. Alkohol používaný v rôznych regionálnych verziách zahŕňa brandy, cognac, bourbon, whisky, sherry, rum a obilný alkohol. V roku 2000 boli dostupné verzie likéru s nízkym obsahom tuku a bez cukru s použitím náhrad cukru a odstredeného alebo nízkotučného mlieka.
Vaječný likér sa môže podávať v pohároch, hrnčekoch alebo pohárikoch na brandy ozdobený strúhaným muškátovým orieškom alebo mletou škoricou, čokoládovými hoblinami alebo vanilkovým luskom.
Potraviny s príchuťou vaječného likéru zahŕňajú zmrzlinu z vaječného likéru, koláče, rumový koláč, sušienky, francúzsky toast a vafle. Nápoje s príchuťou vaječného likéru sú latté z vaječného likéru, niektoré remeselné pivá a mliečne kokteily.
TIP: Bombardino - Tradičný taliansky vaječný likér, ktorý sa výborne hodí na prípravu teplého nápoja.
Vaječný likér vo svete
Tom a Jerry je forma horúceho vaječného likéru, ktorý bol kedysi populárny. Vynašiel ho britský novinár Pierce Egan v 20. rokoch 19. storočia s použitím brandy a rumu pridávaného do vaječného likéru zvyčajne podávaného v hrnčeku alebo miske. Je to tradičný vianočný kokteil v Spojených štátoch.
Vaječný likér sa nazýva „coquito“ v Portoriku, kde sa na jeho prípravu používa rum a čerstvá kokosová šťava alebo kokosové mlieko. Mexický vaječný likér, tiež známy ako „rompope“, bol vyvinutý v Santa Clare. Od bežného vaječného likéru sa líši použitím mexickej škorice a rumu alebo obilného alkoholu.
V Peru sa vaječný likér nazýva „biblia con pisco“ a vyrába sa z peruánskej brandy z výliskov zvanej pisco. Nemecký vaječný likér, nazývaný „biersuppe“, sa vyrába s pivom. „Eierpunsch“ je nemecká verzia vaječného likéru vyrobená z bieleho vína, vajec, cukru, klinčekov, čaju, citrónovej alebo limetkovej šťavy a škorice. Na Islande sa vaječný likér podáva ako horúci dezert.
Vegánska verzia
"Silk Nog," je vaječný likér zo sójového mlieka. Niektorí severoamerickí výrobcovia ponúkajú alternatívy na báze sójového, mandľového, ovseného, ryžového alebo kokosového mlieka pre vegánov a ľudí s alergiami na mliečne výrobky, intoleranciou laktózy alebo inými diétnymi obmedzeniami. Vaječný likér sa vyrába v nealkoholických verziách.
Podľa USDA obsahuje jedna šálka (250 ml) porcia vaječného likéru 343 kilokalórií, čo predstavuje 17 % dennej hodnoty potravinovej energie. Obsahuje 34,4 gramov sacharidov, 21,4 gramov cukru, 19 gramov tuku a 9,7 gramu bielkovín.
Ďalšie články

Vinárstvo VINIDI vlastní 50 ha vinohradov v katastri obce Báb. Prvotriedna poloha vinohradov, ktoré sa nachádzajú na svahu s južným a juhozápadným slnkom, dáva predpoklady na výrobu vín jedinečného charakteru a kvality. V roku 2024 vinárstvo prešlo reštartom a dnes prichádza na trh s novým tímom ľudí a vínami s novom dizajne. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali nového výrobného riaditeľa a enológa Petra Czaka.

Popularita cognacu stále vo svete stúpa. Tento luxusný a rafinovaný vínny destilát sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku.
AKCIA Cognac Week -15% do 28.2.2025

Brandy a cognac sú destiláty, ktoré majú toho veľa podobné. Všetci sa zhodujú, že oba sú vynikajúce a majú svoju históriu. Victor Hugo nazval cognac „likérom bohov“. Cognac sa stal známym ako symbol francúzskeho luxusu. Každý cognac možno považovať za brandy, ale nie každé brandy je cognac.
AKCIA - Cognac Week -15% do 28. 2. 2025