K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Novinky z Graham´s - dva nové blendy
Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 sú novinky v segmente portských vín a predstavujú moderný, inovatívny prístup k portským vínam ako základ pre koktaily. Portské víno je dobré aj samo o sebe, avšak dodáva chrbtovú kosť a hĺbku rôznym kokteilom. Od jednoduchého, no príjemne osviežujúceho bieleho portského s tonikom, plátkom citróna a vetvičkou mäty, ako to robia v Portugalsku, až po zložitejšie Master at Arms. Dekadentný kokteil s tmavým rumom, grenadínou a redukciou portského vína. S Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 vytvoríte originálne a lahodné kokteily na báze portského vína.
Graham's Blend Nº5
Blend Nº5 predstavuje začiatok novej éry v Graham´s. Názov odkazuje na 5 základných surovín k príprave skvelého drinku Porto & Tonic a tiež na 5. generáciu rodiny Symington. Prvé biele portské víno určené pre barmanov k príprave koktailov. Víno tvoria predovšetkým dve portugalské biele odrody Malvasia Fina a aromatický Moscatel Galego. Hrozno je ručne zberané. Fermentácia prebieha pri nízkej teplote. Do vína sa následne pridáva brandy (77 %obj.), aby sa zastavila fermentácia a víno zostalo sladké s 19% obj. Blend Nº5 je v skutočnosti mimoriadne všestranné portské víno a prináša rozmanitosť do sveta koktailov. Polosladký štýl portského vína s dostatočnou sladkosťou na vyváženie horkosti toniku.
„Blend Nº5 vyžaruje postoj a pôvab tanečníka salsy,“ hovorí John Rogerson, asistent manažéra značky. „Keby to bola osoba, určite by to urobilo dojem, keď vojde do miestnosti."
Servis: Podáva sa vychladené samostatne alebo ako koktail Port & Tonic s tonikom, ľadom, citrónom a mätou.
Graham's Blend Nº12
Blend Nº12 dostal meno podľa doby zberu hrozna. Zbiera sa o polnoci (číslo 12) v najvyššej nadmorskej výške, aby sa zabezpečila sviežosť. Blend Nº12 predstavuje odklon od portfólia klasických rubínových portských vín. Víno je predovšetkým vyrobené z portugalskej modrej odrody Touriga Nacional. Fermentácia pri nízkej teplote prebieha pomaly, aby sa zachoval primárny, ovocný štýl. Do vína sa následne pridáva brandy (77 %obj.), aby sa zastavila fermentácia a víno zostalo sladké s 19% obj. Svieže, ľahké a aromatické portské víno.
„Nie je to prvá vec, na ktorú si v kokteile spomeniete, ale keď sa otvorí, odhalí sa vám,“ vysvetľuje John Rogerson.
Servírovanie: Podáva sa vychladené samostatne alebo ako koktail Midnight Spritz so suchým šumivým vínom, ľadom, jahodou a plátkom pomaranča.
Vinárstvo Graham´s
Graham´s vlastní jedny z najlepších viníc v údolí rieky Douro. Úplne nezávislá rodinná spoločnosť je dôležitým obchodníkom s vínom známym vo svete pre svoju kvalitu. Graham's bola jednou z prvých spoločností, ktoré investovali do vlastných viníc. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.
„Prečo vznikli Graham´s Blend No.5 a Blend Nº12 ? Videli sme potrebu omladiť značku a zaujať mladšiu generáciu zákazníkov,“ hovorí Anthony Symington, senior brand manažér.
Douro bola prvá oficiálne vymedzená vinohradnícka oblasť na svete a patrí do svetového dedičstva UNESCO. Kopcovitý terén ovplyvnený kontinentálnou klímou a riekou Douro. Pôda je tvorená zvetranou bridlicou. Táto členitá pôda uľahčuje infiltráciu dažďovej vody, ako aj prenikanie koreňov viniča do hĺbky, kde majú prístup k vode. Letné teploty nad 40 °C, neuveriteľne nízke množstvo zrážok a dobre odvodnená pôda znamená, že vinič má jedny z najnižších výnosov na svete a prináša vysoko koncentrované hrozno.
Ďalšie články
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.