Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Nové vinárstvo z údolia Loiry - Langlois Chateau
Langlois Chateau má bohatú históriu ako jeden z popredných výrobcov vín v údolí rieky Loiry. Vinárstvo sídli v nádhernom hraničnom regióne s Loirou, zaradeným do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a má všetky predpoklady k výrobe vynikajúcich vín. Ich Crémanty dokonca presahujú štandardy AOC Champagne.
História
Langlois Chateau je vinárstvo s dlhou vinohradníckou a vinárskou tradíciou, vzniklo v roku 1885. Barón de Bodman (majiteľ zámku Château de St. Florent a priľahlého vinohradu) predáva zámok v roku 1912 Edouardovi Langloisovi a jeho manželke Jeanne Chateau, podľa ktorých je pomenovaný. V roku 1973 rodina Bollingerovcov investovala do Langlois, pričom výrazne revitalizovala vinice a modernizovala pivnicu. Bollingera prirodzene priťahovala najmä produkcia šumivých vín a časom sa z panstva stal aj popredný výrobca kvalitných vín z oblastí Saumur, Saumur-Champigny a Sancerre.
Vinohrady
Vinárstvo dnes obhospodáruje 95 ha viníc. 51 ha Saumur (15 ha Clos Saint Florent, 31 ha Montreuil, 5 ha Vaudelnay) , 11 ha Saumur-Champigny (8 ha Dampierre, 1,5 ha Montsorreau, 1 ha Chacé, 0,5 ha Varrains) a 33 ha Sancerre (Ch. de Fontaine-Audon, Ch. de Thauvenay).
Langlois-Chateau je veľmi aktívne vo vinohradníckom výskume, pričom vo svojich viniciach vždy uprednostňuje prírodné metódy a rešpektuje životné prostredie, a to najmä vďaka využívaniu integrovanej ochrany proti škodcom. Bolo jedným z prvých vinárstiev, ktoré získalo označenie Terra Vitis. Od roku 2020, 30ha vinohradov Saumur a Saumur-Champigny je certifikovaných v režime organic.
Rôznorodá pôda, väčšinou vápencová (miestnym názvom „tuffeau“) a mierne oceánske podnebie vytvárajú dobré podmienky pre pestovanie hrozna. Hlavnými pestovanými odrodami sú Chenin Blanc (biele a šumivé vína) a Cabernet Franc (červené vína).
Crémant de Loire Blanc Brut Réserve 2015
Cuvée 60% Chenin, 20% Chardonnay a 20% Cabernet Franc z ročníka 2015. Hrozno pochádza výlučne zo 6 terroir, najmä zo Saumur, ktoré vinárstvo považuje za svoje „crus“ (vysokokvalitné vinice).
Z každej polohy sa hrozno spracováva oddelene a následne sa vína zmiešajú, aby zosobňoval ich štýl, sviežosť a elegancia.
Hrozno sa zbiera ručne do malých nádob, jemné lisovanie, sekundárna fermentácia vo fľaši. Crémant Brut Réserve vyzrieva najmenej 36 mesiacov na jemných kaloch.
Víno nájdete na eshope.
Saumur
Vinica Saumur bola jednou z prvých vo Francúzsku, ktorá získala certifikáciu Terra Vitis. Tá zaručuje pestovanie viniča a výrobu vín s maximálnym rešpektom k prírode a životnému prostrediu. V roku 1982 Bernard Leroux vyrobil prvý ročník vín Saumur. Odvtedy, v dôsledku ich úspechu, Langlois-Chateau zvýšil počet svojich vinohradov v oblasti Saumur.
Saumur Blanc 2019
100% Chenin Blanc. Hrozno pochádza z viníc Bron a St. Florent (spolu 22 hektárov). Zber ručný, hrozno zbierané do malých 25 kg debničiek. Fermentácia prebieha v nerezových tankoch pri teplote 18 až 20 stupňov, aby sa zachovala aróma. Zrenie na jemných kaloch 6 mesiacov s batonážou až do jarného stáčania. Víno nájdete na eshope.
Saumur Blanc Vieilles Vignes 2018
100% Chenin Blanc. Vieilles Vignes sa vyrába z dvoch 1,5 ha viníc Clos Saint-Florent a Dampierre-sur-Loire, pričom obe majú viac ako 35 rokov. Pôda je charakteristickou „saumurskou“ zmesou piesku a vápenca s vysokým obsahom vápnika životne dôležitým pre zachovanie acidity, a to umožňuje dlhšie zrenie.
Hrozno sa zbiera ručne, jemné lisovanie. Víno fermentuje v 228l burgundských dubových sudoch (30% nových). Víno zreje 12 mesiacov v sudoch, ktoré dodávajú vínu bohatosť a orieškový charakter. Víno nájdete na eshope.
Saumur-Champigny
Saumur-Champigny pochádza z latinského „Campus-Ignis“, čo znamená „ohnivé pole“. Táto kremičito-vápencová pôda ponúka vína s jemnými a hodvábnymi trieslovinami, ktoré sa úplne líšia od označenia Saumur, predovšetkým z ílovito-vápencových pôd.
Saumur-Champigny 2017
100% Cabernet Franc. Hrozno pochádza z viníc v Dampierre-sur-Loire, kde pôdu tvorí piesok a krieda. Hrozno sa zbiera mechanicky s integrovaným triediacim stolom. Vinifikácia, macerácia a fermentácia v termo regulovaných nerezových tankoch ,kde víno zostáva až do plnenia do fliaš. Ročník 2018 nájdete na eshope.
Saumur-Champigny Vieilles Vignes 2017
Toto víno sa považuje za vlajkovú loď apelácie Saumur-Champigny. 100% Cabernet Franc. Hrozno sa zberá z 5 ha viníc, z vinohradov starších viac ako 35 rokov ležiacich v 4 rôznych oblastiach (Pavignolle Haut a Saint-Vincent v Dampierre, Les Poyeux vo Varrains a Le Bourg v Chacé). Ručný zber a triedenie. Studená macerácia po dobu 3 až 4 dni. Malolaktická fermentácia 3 až 4 týždne v malých sudoch.
Víno následne vyzrieva v 228 litrových sudoch z francúzskeho duba z Burgundska (30% nových) 12 mesiacov. Výber vín a miešanie z najlepších sudov. Víno nájdete na eshope.

Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.