Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

La Nascosta - neobjavené vína z Orcie
La Nascosta patrí slávnej talianskej rodine Mastrojanni. Vinárstvo vzniklo v roku 2011. Leží pár kilometrov od Montalcina, v srdci Val d'Orcia. Antonio Mastrojanni si uvedomil obrovský potenciál tejto oblasti. Dnes vinárstvo vedie Antonio Mastrojanni a jeho syn Luca. Spolu vytvárajú svoj nový príbeh vína.
Antonio Mastrojanni patrí medzi prvých vinárov v Montalcine, ktorý v rokoch 1980 až 2003 riadil vinárstvo Mastrojanni. Od roku 1990 až dodnes sa Mastrojanniho Brunello di Montalcino stalo jedným z referenčných vín celej apelácie. Pravidelne získava najväčšie medzinárodné ocenenia. Z rodinných dôvodov sa Antonio po smrti svojho otca Gabriela Mastrojanniho v roku 2008 spolu s rodinnými príslušníkmi rozhodli vinárstvo predať. Vinárstvo odkúpila spoločnosť „Illy Coffee Group“.
Proti prúdu
Vinárstvo sa formovalo postupne, získavaním malých parciel, ktoré kedysi obrábali dedinčania. Antonio si uvedomil, že vinohrady v Orcii sú vynikajúce pre pestovanie odrody Sangiovese Grosso, ale sú tiež vhodné najmä pre biele odrody. To ho viedlo k tomu, že popri odrodám Moscato a Malvasia vysadil i medzinárodné odrody Sauvignon blanc, Chardonnay a Gewürztraminer. Pestovanie medzinárodných odrôd bolo v rozpore s prevládajúcim myšlienkovým prúdom. Antoniova kontroverzná stratégia sa ukázala ako správna.
Každé víno je jedinečné a má nenapodobiteľnú osobnosť. Všetko je založené na kvalite hrozna, terroire, skúsenostiach, technológiách a veľkej trpezlivosti.
Terroir Orcia
Terroir tejto oblasti ovplyvňuje vplyv neaktívnej sopky Monte Amiata a blízkosť rieky Orcia. Seizmická a vulkanická činnosť Monte Amiata viedla k veľkej rozmanitosti, naprieč rôznymi parcelami, v zložení pôdy, prevažne bohatej na kamene a hlinu, ale aj na sedimenty morského pôvodu. Podnebie sa vyznačuje dlhými a suchými letami a vysokými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou. Vinice sa rozprestierajú na 52 hektároch v nadmorskej výške od 410 do 460 metrov. Jednotlivé parcely sa líšia nadmorskou výškou, expozíciou, zložením a farbou pôdy.
Členovia rodiny Mastrojanni sú zodpovední za všetky fázy výroby, od pestovania viniča až po balenie konečného produktu. Okrem rodinných príslušníkov sa La Nascosta spolieha na odbornosť enológa Gerharda Sanina, ktorý aktívne prispieva k dosahovaniu najvyšších štandardov kvality počas celého výrobného cyklu. Vo vinárstve pracuje veľa kvalifikovaných dedinských robotníkov, ktorí trávia veľa času vo vinohradoch, pričom prakticky všetky operácie vykonávajú ručne, aby sa minimalizovalo používanie chemikálií a ťažkých strojov a dosiahli sa produkty najvyššej kvality. Pracujú v súlade s prírodou.
Pivnica La Nascosta je zapustená do svahu s dlhou fasádou z kameňov pochádzajúcich zo skál vyťažených z vinohradov. Je plne integrovaná do krajiny. La Nascosta znamená „skrytý“ majetok.
Hrozno spracováva oddelene a zreje v nerezových a cementových nádobách alebo v Tonneaux (mikrovinifikácia). Pomocou moderných technológií, ako je úplná kontrola teploty a vlhkosti. Vďaka starostlivému a nepretržitému profesionálnemu sledovaniu vína dosahujú najvyššiu kvalitu. Pivnica je vybavená systémom, ktorý umožňuje presné termo-hygrometrické riadenie prostredia. La Nascosta sa po dlhej práci s medzinárodnou Tonnelerie rozhodla investovať do 500-litrových dubových sudov Tonneaux.
Okolitý vzduch, ktorý obklopuje sudy, je pravidelne upravovaný tak, aby miera vlhkosti bola optimálna pre správnu výmenu kyslíka počas celého procesu zrenia vín.
Vína La Nascosta sú elegantné, precízne s veľkým potenciálom... Tipy na vína: LA NASCOSTA Saltamacchia - Orcia DOC 2019, LA NASCOSTA Giovesone - Orcia Riserva DOC 2019,
LA NASCOSTA Saltamacchia - Orcia DOC 2018
Ďalšie články

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.