K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Karpatská Perla – Vína s rozhľadom
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Oslávte Veľkú noc s vínami Karpatská Perla. Každé šieste najlacnejšie víno dostane na WinePlanet.sk do 31. 3. zadarmo!
„Hrozno z našej vinice, víno z našej pivnice“
V priebehu tridsiatich rokov vybudovali 60 hektárov vlastných vinohradov, ktoré poukazujú na rozmanitosť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Od roku 2019 ošetrujú všetky vinice ekologicky a od 2022 uvádzajú na etikete, že hrozno bolo dopestované v bio kvalite. V roku 2024 dostala časť vín Karpatskej Perly certifikáciu bio.
Veľmi záleží, či sa hrozno pestuje na spraši, žule alebo bridlici. Preto vína z vinohradov Kalvária, Noviny, Suchý vrch a Nad Polankou sú odlišné. Čo poloha, to iné zloženie pôdy. Suchý vrch leží na spraši, vinohrady Noviny, Kramáre, Kalvára a Ingle sa nachádzajú na žule.
Nielen zloženie pôdy ovplyvňuje charakter vína, ale aj spôsob, akým sa na nich hospodári. Vo viniciach prebieha striekanie kontaktnými bio uznanými prípravkami, bez použitia herbicídov, pesticídov. Karpatská Perla využíva nové technické zariadenia vo vinohradoch. Jednou z nich sú 4 meteostanice, ktoré sú nainštalované podľa charakteru jednotlivých lokalít.
V pivnici pri spracovaní hrozna sa používa riadená fermentácia. „Snažíme sa využívať aj vlastné kvasinky z hrozna, obmedzujeme použitie síry vo víne metódou sur-lie zrením na jemných kvasničných kaloch. Ale veľmi dôležité, sú samozrejme poriadok a hygiena v pivnici. “ Ladislav Šebo.
Ročník 2023 prichádza na trh
„Úroda bola vo všeobecnosti nižšia ako býva v priemerných rokoch, ale hrozno dobre dozrelo, hoci kde tam má nižšiu kyselinu, ako by si sme si želali,“ prezrádza Ladislav Šebo. Ročník 2023 bude prvýkrát v histórii vinárstva ročníkom, kedy bude časť vín niesť označenie bio. Hrozno v bio kvalite bolo dopestované počas niekoľkých rokov, ale víno vyrobené v bio režime uzrie svetlo sveta až teraz.
A práve v rámci podujatia Karpatská Perla - Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa uskutoční už budúcu sobotu 23. 3. 2024, budete mať možnosť ochutnať prvé BIO BOBULO a BIO vína z nového ročníka 2023. 15. ročník prinesie okrem vína i gastronomické špeciality, masterclass a samozrejme obľúbenú súťaž v behu na rozhľadňu, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou vinárstva Karpatská Perla.
Ďalšie články
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.