offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zoznámte sa s vinárom - Vinárstvo Miluron

Zoznámte sa s vinárom - Vinárstvo Miluron

Miluron, nové slovenské vinárstvo, ktoré je zamerané na výrobu exkluzívnych a kvalitných ovocných vín, sa teší medzinárodným úspechom. Čučoriedkové víno, ríbezľové víno, ale aj višňové, slivkové, broskyňové, brusnicové a dokonca rakytníkové víno môžete nájsť v portfóliu vinárstva. Ponúka naozaj konzumácia ovocného vína nášmu organizmu zdravotné benefity? Ako sa z právnika stane vinár? Rozličné zaujímavosti sa dozviete zo stretnutia s majiteľom spoločnosti Miluron – Marcelom Borisom, ktorého sme vyspovedali.


Názov Miluron vychádza zo starého a tajného vinárskeho zaklínadla, ktoré drží nad našimi vínami ochrannú ruku.

 

Pracujete ako advokát, ako ste sa dostali k výrobe ovocných vín, kedy vznikol nápad založiť si vinárstvo so zameraním na ovocné vína?

Okrem advokácie sa už roky venujem aj iným obchodným aktivitám a pracoval som externe už aj pre jedno vinárstvo, kde má práca pri výrobe vína doslova fascinovala. Emócie ľudí, ktorí ochutnali prvé vzorky našich vín Miluron, ma presvedčila o tom, že na trhu je stále dostatok priestoru na niečo nové, inovatívne, neodskúšané a zároveň medzi ľuďmi žiadané.  

Prečo práve ovocné vína? Nepremýšľali ste o výrobe vína z hrozna?

Ovocné vína sú samostatná kategória, na trhu ešte stále veľmi nepoznaná, aj keď ovocné vína sa pili už za starého Ríma. Snažíme sa vyrábať vína v najvyššej možnej kvalite, o čom nás presvedčili aj naše celosvetové úspechy a získané prvenstvá na súťažiach. Je to príjemná satisfakcia, že to, čo robíme, má zmysel a ľuďom naše vínka veľmi chutia. Hroznovým vínam sa tiež chceme postupne venovať, zatiaľ je však našou prioritou výroba ovocných vín v najvyššej možnej kvalite. 

Ovocie, ktoré používate na výrobu vín je z vlastných sadov alebo nakupuje ovocie od slovenských overených pestovateľov? Používate aj ovocie v BIO kvalite, aký je Váš názor na BIO kvalitu?

Ovocie, ktoré používame na výrobu vín nakupujeme. Vždy sa snažíme nakúpiť ovocie v najvyššej možnej kvalite a predovšetkým od slovenských pestovateľov. Osobne vždy navštevujeme našich dodávateľov ovocia a kontrolujeme jeho kvalitu pred samotným dodaním, nakoľko vysoká kvalita ovocia, vytvára základný predpoklad pre výrobu výnimočného vína.

Máme dodávateľov surovín aj v biokvalite, bohužiaľ ešte nie všetkých, no trend bio kvality medzi pestovateľmi postupne narastá, čomu sa osobne veľmi teším. Ak ide o seriózneho pestovateľa, ktorý rešpektuje normy bio pravidiel, šetrí nielen pôdu a životné prostredie, v ktorom surovinu pestuje, ale kvalita sa odzrkadľuje aj v samotnej surovine. Je predsa dokázané, aké negatívne vplyvy na ľudské zdravie majú pesticídové postreky, ktoré sa logicky premietajú aj do samotného plodu. Som jednoznačne zástancom kvality vypestovanej suroviny, ktorá následne ovplyvňuje aj kvalitu výsledného produktu. 
 

Dnes ponúkate svojim zákazníkom 10 typov ovocných vín, ktoré z nich sú najviac obľúbené?

Ťažko odpovedať na obľúbenosť, lebo chute ľudí sú rôzne, ale z pohľadu predaja je najviac obľúbené hlavne víno z čiernych ríbezlí, v tesnom závese za ním naše čučoriedkové vína a úspechy žne aj naše bazové víno. Každý zákazník sa však nájde v tom svojom.

Medzi ženami je veľmi obľúbené napríklad naše brusnicové a višňové víno, medzi vyznávačmi raw jedál a bio obchody zase naše RAKYTNÍKOVÉ víno. Teraz v letnom období bolo veľmi žiadané naše Frizzante z bazových kvetov. Do konca roka nám pribudnú ešte dva vianočné produkty.

Na Slovensku sa v poslednej dobe zvýšil dopyt po ovocných vínach a vznikajú nové firmy, ktoré sa orientujú na výrobu ovocných vín z rôznych druhov ovocia. Čím sú Vaše vína iné ako vína od konkurencie?

Rozdiel je vždy v kvalite. Sledujeme a poznáme našu konkurenciu. Samozrejme konkurencia je na trhu zdravá a udržiava nás bdelých, aby sme nezaspali na vavrínoch. Pri výrobe je vždy dôležitá dôslednosť a samozrejme neustála chuť sa zdokonaľovať.

Vyrobiť víno dnes dokáže prakticky ktokoľvek, no k výrobe nestačí len surovina a recept. Na výrobu vína, ktoré vyčarí ľuďom úsmev na tvári, na to treba láskavý prístup, a ako ja hovorievam, prihovárať sa k vínu od začiatku jeho výroby, až po jeho samotný predaj. Zákazníci sú v dnešnej dobe nároční a kvalitu následne vedia oceniť a radi sa k nám vracajú. 

Veľa sa hovorí o priaznivých účinkoch ovocných vín na ľudské zdravie. Súhlasíte s týmto tvrdením? Je ríbezľové alebo čučoriedkové víno zdravé?

Víno vo všeobecnosti a to nielen ovocné, má priaznivé účinky na ľudsky organizmus. Čiže ovocné víno rozhodne a pozitívne vplýva na ľudské telo a organizmus.

Čierne ríbezle a čučoriedkové víno má jednoznačne pozitívne účinky, už len fakt, že ríbezle sú plné C vitamínu a čučoriedky plné antioxidantov, tvoria dobrý základ predpokladu, že víno z týchto surovín nemôže ublížiť, ale naopak, ľuďom uľaviť na tele i duši.

Kvalita oboch týchto surovín premietnutá do našich vín bola ocenená aj prvenstvom na celosvetovej súťaži a s našim cuvée čučoriedka & arónia sme pre rok 2019 aj slovenským šampiónom. 

Ovocné vína sa dnes vyrábajú z najrôznejších druhov ovocia. Aké najzvláštnejšie ovocné víno i svetové, ste ochutnali? Z akého ovocia bolo vyrobené?

Mne osobne chutilo víno vyrobené z ibišteku, malo krásnu farbu, telo, chuť aj vôňu. Aj keď sa dnes vyrábajú ovocne vína z rôzneho ovocia, som názoru, že nie každé ovocie je vhodné na spracovanie a výrobu vína. Ide skôr o akési predbiehanie sa medzi vinármi, kto a akú novú kombináciu vyskúša, no osobne sa uvedeného závodu miluron nezúčastní. Naša produkcia a výroba vína v milurone je zameraná predovšetkým na vysokú kvalitu a nie kvantitu. 

Aké novinky v portfóliu môžeme u Vás očakávať v najbližšom období?

V najbližšom jesennom období pôjdu do predaja ešte dva naše nové produkty, sú nimi  vianočné šípkové víno a pripravujeme aj nové Frizzante extra dry. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.