Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Výhody Iberskej šunky pre naše zdravie
Pyrenejská šunka je súčasťou kultúry Španielska, spôsobu stravovania a stravy. A je to oveľa kompletnejšia a prospešnejšia potravina pre naše zdravie, ako si mnohí myslia. Všeobecne povedané, je bohatá na bielkoviny, bohatá na vitamíny B1, B6, B12 a kyselinu listovú. Prečítajte si viac o zdravotných prínosoch iberskej šunky a ochutnajte našu novinku z Dehesa Baron de Ley.
1. JEJ TUK JE VO VÄČŠOM POMERE AKO KYSELINA OLEJOVÁ
Zo všetkých mastných kyselín, ktoré má 100% žaluďom kŕmená iberská šunka, ako je tá naša od Dehesa Barón de Ley, viac ako 60% tvorí kyselina olejová : druh „tuku“ prospešný pre naše zdravie . A veľmi jednoduchým spôsobom nám pomáha znižovať zlý cholesterol zvýšením hladín dobrého cholesterolu.
2. MÁ VEĽKÉ MNOŽSTVO KVALITNÝCH BIELKOVÍN
Až tak, že ide o jednu z potravín s najvyššou úrovňou koncentrácie bielkovín, aká existuje. Ak naservírujete jedlo so 100 gramami 100% iberskej šunky kŕmenej žaluďmi, zistíte, že viac ako 40 gramov sú veľmi kvalitné bielkoviny. Poďte, konzumáciu nadmerného červeného mäsa môžete dokonale nahradiť dobrým tanierom iberskej šunky. Okrem toho, ako sme už spomínali, je bohatá aj na vitamíny a minerály.
Predávame ho narezaný nožom a vákuovo zabalený v obálkach, takže stačí otvoriť a vychutnať si.
Ochutnajte Jamón Ibérico z Dehesa Barón De Ley

3. PYRENEJSKÁ ŠUNKA MÁ VEĽA ŽELEZA
Vedeli ste, že železo je najviac zastúpený minerál v iberskej šunke? A že len šošovica pred varením má viac železa ako toto jedlo ? A ako pochopíte, medzi surovou šošovicou a tanierom iberskej šunky sa nedá porovnávať.
V skutočnosti analýzy vykonané na iberských šunkách kŕmených žaluďmi a šunkami s návnadou ukazujú, že konzumácia iberskej šunky poskytuje až 45 % odporúčaného príjmu železa pre španielsku populáciu mužov a 23 % pre ženy (s vyššími potrebami. metabolizmu železa), podľa Andalúzskeho technologického centra sektora mäsa (Teica), v spolupráci s Inštitútom výživy a potravinovej technológie (INYTA) Univerzity v Granade, pripraveného v roku 2017.
4. MÁ VYSOKÚ HLADINU TRYPTOFÁNU NA ZNÍŽENIE NAPÄTIA A ÚZKOSTI
Ďalšou z jej hlavných vlastností je, že má veľmi vysoké hladiny tryptofánu (aminokyselinový prekurzor serotonínu, hormónu šťastia ), iberská šunka pôsobí ako akési „prírodné antidepresívum“, ktoré je nesmierne prospešné pre našu náladu. No, kto sa necíti trochu rozveselený tanierom dobrej 100% iberskej šunky kŕmenej žaluďmi ?
Toto sú hlavné zdravotné prínosy konzumácie iberskej šunky, ale, samozrejme, hlavný je pôžitok, ktorý nám prináša!


Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.


