Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Výhody Iberskej šunky pre naše zdravie
Pyrenejská šunka je súčasťou kultúry Španielska, spôsobu stravovania a stravy. A je to oveľa kompletnejšia a prospešnejšia potravina pre naše zdravie, ako si mnohí myslia. Všeobecne povedané, je bohatá na bielkoviny, bohatá na vitamíny B1, B6, B12 a kyselinu listovú. Prečítajte si viac o zdravotných prínosoch iberskej šunky a ochutnajte našu novinku z Dehesa Baron de Ley.
1. JEJ TUK JE VO VÄČŠOM POMERE AKO KYSELINA OLEJOVÁ
Zo všetkých mastných kyselín, ktoré má 100% žaluďom kŕmená iberská šunka, ako je tá naša od Dehesa Barón de Ley, viac ako 60% tvorí kyselina olejová : druh „tuku“ prospešný pre naše zdravie . A veľmi jednoduchým spôsobom nám pomáha znižovať zlý cholesterol zvýšením hladín dobrého cholesterolu.
2. MÁ VEĽKÉ MNOŽSTVO KVALITNÝCH BIELKOVÍN
Až tak, že ide o jednu z potravín s najvyššou úrovňou koncentrácie bielkovín, aká existuje. Ak naservírujete jedlo so 100 gramami 100% iberskej šunky kŕmenej žaluďmi, zistíte, že viac ako 40 gramov sú veľmi kvalitné bielkoviny. Poďte, konzumáciu nadmerného červeného mäsa môžete dokonale nahradiť dobrým tanierom iberskej šunky. Okrem toho, ako sme už spomínali, je bohatá aj na vitamíny a minerály.
Predávame ho narezaný nožom a vákuovo zabalený v obálkach, takže stačí otvoriť a vychutnať si.
Ochutnajte Jamón Ibérico z Dehesa Barón De Ley

3. PYRENEJSKÁ ŠUNKA MÁ VEĽA ŽELEZA
Vedeli ste, že železo je najviac zastúpený minerál v iberskej šunke? A že len šošovica pred varením má viac železa ako toto jedlo ? A ako pochopíte, medzi surovou šošovicou a tanierom iberskej šunky sa nedá porovnávať.
V skutočnosti analýzy vykonané na iberských šunkách kŕmených žaluďmi a šunkami s návnadou ukazujú, že konzumácia iberskej šunky poskytuje až 45 % odporúčaného príjmu železa pre španielsku populáciu mužov a 23 % pre ženy (s vyššími potrebami. metabolizmu železa), podľa Andalúzskeho technologického centra sektora mäsa (Teica), v spolupráci s Inštitútom výživy a potravinovej technológie (INYTA) Univerzity v Granade, pripraveného v roku 2017.
4. MÁ VYSOKÚ HLADINU TRYPTOFÁNU NA ZNÍŽENIE NAPÄTIA A ÚZKOSTI
Ďalšou z jej hlavných vlastností je, že má veľmi vysoké hladiny tryptofánu (aminokyselinový prekurzor serotonínu, hormónu šťastia ), iberská šunka pôsobí ako akési „prírodné antidepresívum“, ktoré je nesmierne prospešné pre našu náladu. No, kto sa necíti trochu rozveselený tanierom dobrej 100% iberskej šunky kŕmenej žaluďmi ?
Toto sú hlavné zdravotné prínosy konzumácie iberskej šunky, ale, samozrejme, hlavný je pôžitok, ktorý nám prináša!


Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.