Vo svete je toľko vinohradníckych oblastí, kde sa vyrába šumivé víno. Preto by sme sa nemali držať iba jednej. Poďme preskúmať víno s bublinkami z niekoľkých rôznych vinohradných oblastí a vzájomne ich porovnať.
Všetko, čo potrebujete vedieť o Proseccu
Spotrebitelia Prosecco často prirovnávajú k bežne dostupným šumivým vínam komerčnej kvality. Prosecco pochádza zo severovýchodného Talianska, hoci jeho srdcom je malý región v Benátkach Conegliano Valdobbiadene. Ani Champagne v celej svojej kráse nedokáže predbehnúť predaj Prosecca na globálnej scéne. Najmä Spojené kráľovstvo a USA majú pozitívny pomer k Proseccu, vďaka ktorému sa stalo jedným z najpredávanejších šumivých vín v oboch krajinách.
Odroda Glera
V minulosti sa hrozno používané na výrobu Prosecca nazývalo Prosecco. V roku 2009 talianske úrady požiadali o právnu ochranu názvu „Prosecco“ prekrstením odrody na „Glera“. Bol to krok podobný tomu, ako Francúzi chránia názov Champagne ako miesto pôvodu. Prosecco tvorí najmenej 85% odrody Glera v kombinácii s miestnymi a medzinárodnými odrodami vrátane Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Pinot Noir.
Glera má tendenciu k vysokým výnosom a čím je výnos vyšší, tým je výsledné víno neutrálnejšie. Výsledné vína sú ľahké až stredne plné. V závislosti od štýlu výrobcu sa obsah alkoholu môže pohybovať od 8,5 % do 12,5 %.
Prosecco DOC a DOCG
Základom pyramídy kvality je Prosecco DOC, ktoré pokrýva deväť provincií Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Ak sa hrozno zbiera a víno vyrába a plní do fliaš v provinciách Treviso, môžu byť označené ako Prosecco DOC Treviso. Prosecco DOC umožňujú vyššiu produkciu v porovnaní s prísnymi v danej oblasti DOCG. TIP: SERENA 1881 Prosecco Treviso DOC Brut Nature NV
Ako sa pyramída zužuje, najlepšie Prosecco z hľadiska charakteru a rafinovanosti pochádza z Asolo Prosecco DOCG a Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Zahŕňajú Prosecco Superiore DOCG, Superiore Rive DOCG a Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Prosecco s označením Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG sa vyrábajú výlučne na kopcoch medzi dvoma mestami Conegliano a Valdobbiadene v provincii Treviso. Conegliano bolo dlho považované za hlavné mesto kultúry. Prosecco vďačí za svoj vznik prvej vinárskej škole v meste a aj v Taliansku. TIPY: SERENA 1881 Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG NV, Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore DOCG Brut
Superiore Rive DOCG označuje Prosecco vyrobené z jednej zo 43 určených vinohradníckych lokalít. Vo všeobecnosti sú to najstrmšie vinohrady a sú považované za najlepšie, pričom ponúkajú jedinečné prejavy rôznych pôdnych typov a mikroklímy. Hrozno sa oberá ručne a na etikete je vždy uvedený ročník.
Prosecco Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG je na vrchole pyramídy. Prosecco pochádza z podzóny vo Valdobbiadene Cartizze, ktorá má svoj vlastný súbor predpisov od roku 1969. Má najvyššiu cenu, výrobcovia môžu získať až 75 dolárov za fľašu. TIPY: V8 Prosecco di Valdobbiadene Superiore Di Cartizze, La Marca Prosecco Conegliano Valdobbiadene Di Cartizze Dry
Štýl Prosecca
Prosecco má zvyčajne označenie Frizzante (perlivé) alebo Spumante (šumivé). Prosecco Frizzante má nižší atmosférický tlak (1–2,5 barov) a často stojí menej ako Prosecco Spumante (5 barov), ktoré sa snaží byť cenovo dostupnou alternatívou Champagne. TIP: SERENA 1881 Prosecco Frizzante NV
Aký je rozdiel medzi Champagne a Proseccom
Jedným z najväčších rozdielov medzi Proseccom a Champagne je spôsob jeho výroby. Všetky šumivé vína prechádzajú sekundárnou fermentáciou, pri ktorej vznikajú bublinky oxidu uhličitého (CO2). Sekundárne kvasenie prebieha vo fľaši u vín vyrobených tradičnou metódou. Naproti tomu Prosecco prechádza sekundárnou fermentáciou v tanku predtým, ako je víno filtrované a fľašované. Prevažná väčšina Prosecca sa vyrába metódou Charmat, známa ako „tanková metóda“. Táto metóda zvýrazňuje sviežosť a ovocnosť odrody Glera, výsledkom čoho je ľahké a ovocné šumivé víno. Tento proces výroby zahŕňa sekundárnu fermentáciu vo veľkých nádržiach (autoklávy). Táto fermentácia je zvyčajne rýchla, trvá približne jeden mesiac. Prosecco je preto cenovo dostupnejšie ako Champagne.
Kategórie Prosecca
Prosecco DOC môže byť v štyroch úrovniach. Od najsuchšieho po najsladšie: Brut, Extra Dry, Dry a Demi-Sec. Prosecco Superiore DOCG len v prvých troch.
• Brut do 12 g/l
• Extra Dry 12-17 g/l
• Dry 17-32 g/l
• Demi-sec, Semi-seco 32-50 g/l
Prosecco Rosé
Dňa 13. augusta 2020 prijalo Ministerstvo poľnohospodárstva v Taliansku zákon s povolením vyrábať Prosecco Rosé podľa stanovených prísnych pravidiel, ktoré sú: nižší výnos vo vinici, hrozno musí pochádzať z oblasti Treviso DOC a Prosecco DOC Rosé musí byť vyrobené z 85-90% odrody Glera a 10-15 % Pinot Nero DOC (nie IGT). Zákon vyžaduje dĺžku fermentácie minimálne 60 dní. Prosecco DOC Rosé môže byť vyrobené len v kategóriách Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry a na fľaši musí byť deklarovaný ročník. TIPY: SERENA 1881 Prosecco Rosé 2023, La Marca Prosecco Rosé 2022
Food Pairing
Jedným z faktorov, ktorý prispel k úspechu Prosecca, je bezpochyby jeho všestrannosť. Prosecco Brut a Extra Brut sú ideálne k predjedlám, najmä na báze rýb, mäkkýšov alebo morských plodov. Verzia Extra Dry, ktorá je o niečo sladšia, je skvelým k aperitívom, ale možno ju ľahko kombinovať s pokrmy z bieleho mäsa a ľahkým zeleninovým chodom. Verzia Dry je ideálna pre syry. Prosecco Demi-Sec je jediné vhodné k dezertom a ovocným šalátom. Prosecco býva súčasťou kokteilov. Vyskúšajte Aperol, Hugo Spritz, Mimosa a Bellini.
Ďalšie články
Keď sa tradícia snúbi s vášňou, vzniká najlepšie víno na svete. Bez vína by nebolo Francúzsko a bez Francúzska by nebolo víno - krajina galského kohúta je jedným z najväčších a najznámejších producentov vína na svete.
Rakúsko pokračuje v stanovovaní meradiel v ekologicky uvedomelom vinohradníctve. V súlade s rozsiahlym a nezávisle kontrolovaným vinohradníckym programom „Udržateľné Rakúsko“ sa v súčasnosti vinič pestuje takmer 12 000 hektárov viníc, čo zodpovedá 27 % celkovej plochy v Rakúsku. Ide o pozoruhodný vývoj vzhľadom na to, že certifikačný program bol spustený len pred desiatimi rokmi.
Keď prvýkrát ochutnáte nealkoholický gin, je to ako otvoriť dvere do paralelného vesmíru. Vaša ďalšia otázka je ako sa vyrába nealkoholický gin? Dodržiava sa pri výrobe rovnaký postup ako pri tradičnej výrobe ginu a alkohol sa potom jednoducho odstráni?