Christmas Special Miluron - Akcia len 1 deň!

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Všetko, čo potrebujete vedieť o Proseccu

Všetko, čo potrebujete vedieť o Proseccu

Spotrebitelia Prosecco často prirovnávajú k bežne dostupným šumivým vínam komerčnej kvality. Prosecco pochádza zo severovýchodného Talianska, hoci jeho srdcom je malý región v Benátkach Conegliano Valdobbiadene. Ani Champagne v celej svojej kráse nedokáže predbehnúť predaj Prosecca na globálnej scéne. Najmä Spojené kráľovstvo a USA majú pozitívny pomer k Proseccu, vďaka ktorému sa stalo jedným z najpredávanejších šumivých vín v oboch krajinách.


Odroda Glera

V minulosti sa hrozno používané na výrobu Prosecca nazývalo Prosecco. V roku 2009 talianske úrady požiadali o právnu ochranu názvu „Prosecco“ prekrstením odrody na „Glera“. Bol to krok podobný tomu, ako Francúzi chránia názov Champagne ako miesto pôvodu. Prosecco tvorí najmenej 85% odrody Glera v kombinácii s miestnymi a medzinárodnými odrodami vrátane Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Pinot Noir.

Glera má tendenciu k vysokým výnosom a čím je výnos vyšší, tým je výsledné víno neutrálnejšie. Výsledné vína sú ľahké až stredne plné. V závislosti od štýlu výrobcu sa obsah alkoholu môže pohybovať od 8,5 % do 12,5 %. 

Prosecco DOC a DOCG

Základom pyramídy kvality je Prosecco DOC, ktoré pokrýva deväť provincií Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Ak sa hrozno zbiera a víno vyrába a plní do fliaš v provinciách Treviso, môžu byť označené ako Prosecco DOC Treviso. Prosecco DOC umožňujú vyššiu produkciu v porovnaní s prísnymi v danej oblasti DOCG. TIP: SERENA 1881 Prosecco Treviso DOC Brut Nature NV

Ako sa pyramída zužuje, najlepšie Prosecco z hľadiska charakteru a rafinovanosti pochádza z Asolo Prosecco DOCG a Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Zahŕňajú Prosecco Superiore DOCG, Superiore Rive DOCG a Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Prosecco s označením Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG sa vyrábajú výlučne na kopcoch medzi dvoma mestami Conegliano a Valdobbiadene v provincii Treviso. Conegliano bolo dlho považované za hlavné mesto kultúry. Prosecco vďačí za svoj vznik prvej vinárskej škole v meste a aj v Taliansku. TIPY: SERENA 1881 Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG NVSanta Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore DOCG Brut

Superiore Rive DOCG označuje Prosecco vyrobené z jednej zo 43 určených vinohradníckych lokalít. Vo všeobecnosti sú to najstrmšie vinohrady a sú považované za najlepšie, pričom ponúkajú jedinečné prejavy rôznych pôdnych typov a mikroklímy. Hrozno sa oberá ručne a na etikete je vždy uvedený ročník.

Prosecco Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG je na vrchole pyramídy. Prosecco pochádza z podzóny vo Valdobbiadene Cartizze, ktorá má svoj vlastný súbor predpisov od roku 1969. Má najvyššiu cenu, výrobcovia môžu získať až 75 dolárov za fľašu. TIPY: V8 Prosecco di Valdobbiadene Superiore Di CartizzeLa Marca Prosecco Conegliano Valdobbiadene Di Cartizze Dry

Štýl Prosecca

Prosecco má zvyčajne označenie Frizzante (perlivé) alebo Spumante (šumivé). Prosecco Frizzante má nižší atmosférický tlak (1–2,5 barov) a často stojí menej ako Prosecco Spumante (5 barov), ktoré sa snaží byť cenovo dostupnou alternatívou Champagne. TIP: SERENA 1881 Prosecco Frizzante NV

Aký je rozdiel medzi Champagne a Proseccom

Jedným z najväčších rozdielov medzi Proseccom a Champagne je spôsob jeho výroby. Všetky šumivé vína prechádzajú sekundárnou fermentáciou, pri ktorej vznikajú bublinky oxidu uhličitého (CO2). Sekundárne kvasenie prebieha vo fľaši u vín vyrobených tradičnou metódou. Naproti tomu Prosecco prechádza sekundárnou fermentáciou v tanku predtým, ako je víno filtrované a fľašované. Prevažná väčšina Prosecca sa vyrába metódou Charmat, známa ako „tanková metóda“. Táto metóda zvýrazňuje sviežosť a ovocnosť odrody Glera, výsledkom čoho je ľahké a ovocné šumivé víno. Tento proces výroby zahŕňa sekundárnu fermentáciu vo veľkých nádržiach (autoklávy). Táto fermentácia je zvyčajne rýchla, trvá približne jeden mesiac. Prosecco je preto cenovo dostupnejšie ako Champagne.

Kategórie Prosecca

Prosecco DOC môže byť v štyroch úrovniach. Od najsuchšieho po najsladšie: Brut, Extra Dry, Dry a Demi-Sec. Prosecco Superiore DOCG len v prvých troch.

• Brut  do 12 g/l
• Extra Dry 12-17 g/l
• Dry 17-32 g/l
• Demi-sec, Semi-seco 32-50 g/l

Prosecco Rosé 

Dňa 13. augusta 2020 prijalo Ministerstvo poľnohospodárstva v Taliansku zákon s povolením vyrábať Prosecco Rosé podľa stanovených prísnych pravidiel, ktoré sú: nižší výnos vo vinici, hrozno musí pochádzať z oblasti Treviso DOC a Prosecco DOC Rosé musí byť vyrobené z 85-90% odrody Glera a 10-15 % Pinot Nero DOC (nie IGT).  Zákon vyžaduje dĺžku fermentácie minimálne 60 dní. Prosecco DOC Rosé môže byť vyrobené len v kategóriách Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry a na fľaši musí byť deklarovaný ročník. TIPY: SERENA 1881 Prosecco Rosé 2023La Marca Prosecco Rosé 2022

Food Pairing

Jedným z faktorov, ktorý prispel k úspechu Prosecca, je bezpochyby jeho všestrannosť. Prosecco Brut a Extra Brut sú ideálne k predjedlám, najmä na báze rýb, mäkkýšov alebo morských plodov. Verzia Extra Dry, ktorá je o niečo sladšia, je skvelým k aperitívom, ale možno ju ľahko kombinovať s pokrmy z bieleho mäsa a ľahkým zeleninovým chodom. Verzia Dry je ideálna pre syry. Prosecco Demi-Sec je jediné vhodné k dezertom a ovocným šalátom. Prosecco býva súčasťou kokteilov. Vyskúšajte Aperol, Hugo Spritz, Mimosa a Bellini.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.