offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Vianočné varené víno

Vianočné varené víno

Počas vianočného a zimného obdovia si na zahriatie pripravte varené víno. Tento teplý nápoj, ktorý sa ponúka v celej Európe počas sviatočného obdobia, sa najlepšie konzumuje v spoločnosti dobrých priateľov na tradičných vianočných trhoch.

Vyskúšajte ďalšie recepty na varené víno


Varené víno sa konzumuje už celé stáročia, hoci nikto nepozná jeho presný pôvod. Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie.

Prvý dodnes existujúci dokument o Glühwein – varenom víne,  pochádza z roku 1420. Kedysi ho vlastnil nemecký šľachtic, gróf Ján IV. z Katzenelnbogenu, ktorý bol zhodou okolností aj prvým pestovateľom Rizlingu. 

Varené víno sa vyrába z červeného vína, rôznych korenín a ovocia. Je aromatický a ľahko sa pije. Niekoľko európskych krajín má svoje vlastné verzie tohto lahodného a voňavého nápoja. Napríklad v Nemecku sa nazýva Glühwein, do ktorého sa pridáva rum. Vin Chaud je francúzska verzia vareného vína, ktoré je zvyčajne ochutené pomarančovou kôrou, medom a škoricou. 

V Nórsku sa to volá gløgg, v dánčine sa to volá gløgg, zatiaľ čo vo fínčine je to glögi a vo švédčine glögg. Horúci nápoj sa zvyčajne vyrába z čiernych ríbezlí alebo hroznovej šťavy a je okorenený zázvorom, klinčekmi a škoricou. Je tiež celkom bežné, že sa do nápoja pridávajú celé hrozienka, ktoré sa konzumujú spolu s nápojom.

V Chorvátsku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore, Severnom Macedónsku a Srbsku sa varené víno - kuhano vino vyrába z červeného alebo bieleho vína,  muškátového orieška, klinčekov, škorice, anízu, cukor/med, pomarančovej kôry. Často sa podáva s plátkami pomaranča alebo citróna. V Bulharsku sa nazýva greyano vino a pozostáva z červeného vína, medu a korenia. Niekedy sa môžu pridať jablká alebo citrusové plody.

V Portugalsku, hlavne v provinciách Douro a Minho, sa nazýva vinho quente a vyrába sa z madeiry a portského vína. V regióne Porto je populárnejšie Porto Quente. 

Tradičný recept na varené víno 

Fľaša červeného vína
Pomaranč
Klinčeky, badián, škorica, aníz
Cukor/Med
Brandy

Pomocou škrabky si olúpte kôru z pomaranča. Do hrnca na miernom ohni si pridajte cukor alebo med, kôru, šťavu z pomaranča a koreniny (klinčeky, badián, škoricu a aníz). Potom vmiešajte len toľko červeného vína, aby pokryl cukor. Necháme dusiť, kým sa cukor úplne nerozpustí v červenom víne, potom priveďte do varu. Varte asi 4 až 5 minút, alebo kým nezískate hustý sirup. Keď je sirup hotový, znížte teplotu na minimum a zvyšok vína a brandy. Víno jemne zohrejte a asi po 5 minútach, keď bude teplé, nalejte do pohárov a podávajte s plátkom pomaranča. Na zdravie. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.