Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Vianočné varené víno
Počas vianočného a zimného obdovia si na zahriatie pripravte varené víno. Tento teplý nápoj, ktorý sa ponúka v celej Európe počas sviatočného obdobia, sa najlepšie konzumuje v spoločnosti dobrých priateľov na tradičných vianočných trhoch.
Vyskúšajte ďalšie recepty na varené víno
Varené víno sa konzumuje už celé stáročia, hoci nikto nepozná jeho presný pôvod. Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie.
Prvý dodnes existujúci dokument o Glühwein – varenom víne, pochádza z roku 1420. Kedysi ho vlastnil nemecký šľachtic, gróf Ján IV. z Katzenelnbogenu, ktorý bol zhodou okolností aj prvým pestovateľom Rizlingu.

Varené víno sa vyrába z červeného vína, rôznych korenín a ovocia. Je aromatický a ľahko sa pije. Niekoľko európskych krajín má svoje vlastné verzie tohto lahodného a voňavého nápoja. Napríklad v Nemecku sa nazýva Glühwein, do ktorého sa pridáva rum. Vin Chaud je francúzska verzia vareného vína, ktoré je zvyčajne ochutené pomarančovou kôrou, medom a škoricou.
V Nórsku sa to volá gløgg, v dánčine sa to volá gløgg, zatiaľ čo vo fínčine je to glögi a vo švédčine glögg. Horúci nápoj sa zvyčajne vyrába z čiernych ríbezlí alebo hroznovej šťavy a je okorenený zázvorom, klinčekmi a škoricou. Je tiež celkom bežné, že sa do nápoja pridávajú celé hrozienka, ktoré sa konzumujú spolu s nápojom.
V Chorvátsku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore, Severnom Macedónsku a Srbsku sa varené víno - kuhano vino vyrába z červeného alebo bieleho vína, muškátového orieška, klinčekov, škorice, anízu, cukor/med, pomarančovej kôry. Často sa podáva s plátkami pomaranča alebo citróna. V Bulharsku sa nazýva greyano vino a pozostáva z červeného vína, medu a korenia. Niekedy sa môžu pridať jablká alebo citrusové plody.
V Portugalsku, hlavne v provinciách Douro a Minho, sa nazýva vinho quente a vyrába sa z madeiry a portského vína. V regióne Porto je populárnejšie Porto Quente.
Tradičný recept na varené víno
Fľaša červeného vína
Pomaranč
Klinčeky, badián, škorica, aníz
Cukor/Med
Brandy
Pomocou škrabky si olúpte kôru z pomaranča. Do hrnca na miernom ohni si pridajte cukor alebo med, kôru, šťavu z pomaranča a koreniny (klinčeky, badián, škoricu a aníz). Potom vmiešajte len toľko červeného vína, aby pokryl cukor. Necháme dusiť, kým sa cukor úplne nerozpustí v červenom víne, potom priveďte do varu. Varte asi 4 až 5 minút, alebo kým nezískate hustý sirup. Keď je sirup hotový, znížte teplotu na minimum a zvyšok vína a brandy. Víno jemne zohrejte a asi po 5 minútach, keď bude teplé, nalejte do pohárov a podávajte s plátkom pomaranča. Na zdravie.

Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.


