Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Vianočné varené víno
Počas vianočného a zimného obdovia si na zahriatie pripravte varené víno. Tento teplý nápoj, ktorý sa ponúka v celej Európe počas sviatočného obdobia, sa najlepšie konzumuje v spoločnosti dobrých priateľov na tradičných vianočných trhoch.
Vyskúšajte ďalšie recepty na varené víno
Varené víno sa konzumuje už celé stáročia, hoci nikto nepozná jeho presný pôvod. Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie.
Prvý dodnes existujúci dokument o Glühwein – varenom víne, pochádza z roku 1420. Kedysi ho vlastnil nemecký šľachtic, gróf Ján IV. z Katzenelnbogenu, ktorý bol zhodou okolností aj prvým pestovateľom Rizlingu.
Varené víno sa vyrába z červeného vína, rôznych korenín a ovocia. Je aromatický a ľahko sa pije. Niekoľko európskych krajín má svoje vlastné verzie tohto lahodného a voňavého nápoja. Napríklad v Nemecku sa nazýva Glühwein, do ktorého sa pridáva rum. Vin Chaud je francúzska verzia vareného vína, ktoré je zvyčajne ochutené pomarančovou kôrou, medom a škoricou.
V Nórsku sa to volá gløgg, v dánčine sa to volá gløgg, zatiaľ čo vo fínčine je to glögi a vo švédčine glögg. Horúci nápoj sa zvyčajne vyrába z čiernych ríbezlí alebo hroznovej šťavy a je okorenený zázvorom, klinčekmi a škoricou. Je tiež celkom bežné, že sa do nápoja pridávajú celé hrozienka, ktoré sa konzumujú spolu s nápojom.
V Chorvátsku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore, Severnom Macedónsku a Srbsku sa varené víno - kuhano vino vyrába z červeného alebo bieleho vína, muškátového orieška, klinčekov, škorice, anízu, cukor/med, pomarančovej kôry. Často sa podáva s plátkami pomaranča alebo citróna. V Bulharsku sa nazýva greyano vino a pozostáva z červeného vína, medu a korenia. Niekedy sa môžu pridať jablká alebo citrusové plody.
V Portugalsku, hlavne v provinciách Douro a Minho, sa nazýva vinho quente a vyrába sa z madeiry a portského vína. V regióne Porto je populárnejšie Porto Quente.
Tradičný recept na varené víno
Fľaša červeného vína
Pomaranč
Klinčeky, badián, škorica, aníz
Cukor/Med
Brandy
Pomocou škrabky si olúpte kôru z pomaranča. Do hrnca na miernom ohni si pridajte cukor alebo med, kôru, šťavu z pomaranča a koreniny (klinčeky, badián, škoricu a aníz). Potom vmiešajte len toľko červeného vína, aby pokryl cukor. Necháme dusiť, kým sa cukor úplne nerozpustí v červenom víne, potom priveďte do varu. Varte asi 4 až 5 minút, alebo kým nezískate hustý sirup. Keď je sirup hotový, znížte teplotu na minimum a zvyšok vína a brandy. Víno jemne zohrejte a asi po 5 minútach, keď bude teplé, nalejte do pohárov a podávajte s plátkom pomaranča. Na zdravie.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc