Varené víno sa vyrába z červeného vína, rôznych korenín a ovocia. Je aromatický a ľahko sa pije. Niekoľko európskych krajín má svoje vlastné verzie tohto lahodného a voňavého nápoja. Napríklad v Nemecku sa nazýva Glühwein, do ktorého sa pridáva rum. Vin Chaud je francúzska verzia vareného vína, ktoré je zvyčajne ochutené pomarančovou kôrou, medom a škoricou.
V Nórsku sa to volá gløgg, v dánčine sa to volá gløgg, zatiaľ čo vo fínčine je to glögi a vo švédčine glögg. Horúci nápoj sa zvyčajne vyrába z čiernych ríbezlí alebo hroznovej šťavy a je okorenený zázvorom, klinčekmi a škoricou. Je tiež celkom bežné, že sa do nápoja pridávajú celé hrozienka, ktoré sa konzumujú spolu s nápojom.
V Chorvátsku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore, Severnom Macedónsku a Srbsku sa varené víno - kuhano vino vyrába z červeného alebo bieleho vína, muškátového orieška, klinčekov, škorice, anízu, cukor/med, pomarančovej kôry. Často sa podáva s plátkami pomaranča alebo citróna. V Bulharsku sa nazýva greyano vino a pozostáva z červeného vína, medu a korenia. Niekedy sa môžu pridať jablká alebo citrusové plody.
V Portugalsku, hlavne v provinciách Douro a Minho, sa nazýva vinho quente a vyrába sa z madeiry a portského vína. V regióne Porto je populárnejšie Porto Quente.