Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Vianočné varené víno
Počas vianočného a zimného obdovia si na zahriatie pripravte varené víno. Tento teplý nápoj, ktorý sa ponúka v celej Európe počas sviatočného obdobia, sa najlepšie konzumuje v spoločnosti dobrých priateľov na tradičných vianočných trhoch.
Vyskúšajte ďalšie recepty na varené víno
Varené víno sa konzumuje už celé stáročia, hoci nikto nepozná jeho presný pôvod. Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie.
Prvý dodnes existujúci dokument o Glühwein – varenom víne, pochádza z roku 1420. Kedysi ho vlastnil nemecký šľachtic, gróf Ján IV. z Katzenelnbogenu, ktorý bol zhodou okolností aj prvým pestovateľom Rizlingu.

Varené víno sa vyrába z červeného vína, rôznych korenín a ovocia. Je aromatický a ľahko sa pije. Niekoľko európskych krajín má svoje vlastné verzie tohto lahodného a voňavého nápoja. Napríklad v Nemecku sa nazýva Glühwein, do ktorého sa pridáva rum. Vin Chaud je francúzska verzia vareného vína, ktoré je zvyčajne ochutené pomarančovou kôrou, medom a škoricou.
V Nórsku sa to volá gløgg, v dánčine sa to volá gløgg, zatiaľ čo vo fínčine je to glögi a vo švédčine glögg. Horúci nápoj sa zvyčajne vyrába z čiernych ríbezlí alebo hroznovej šťavy a je okorenený zázvorom, klinčekmi a škoricou. Je tiež celkom bežné, že sa do nápoja pridávajú celé hrozienka, ktoré sa konzumujú spolu s nápojom.
V Chorvátsku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore, Severnom Macedónsku a Srbsku sa varené víno - kuhano vino vyrába z červeného alebo bieleho vína, muškátového orieška, klinčekov, škorice, anízu, cukor/med, pomarančovej kôry. Často sa podáva s plátkami pomaranča alebo citróna. V Bulharsku sa nazýva greyano vino a pozostáva z červeného vína, medu a korenia. Niekedy sa môžu pridať jablká alebo citrusové plody.
V Portugalsku, hlavne v provinciách Douro a Minho, sa nazýva vinho quente a vyrába sa z madeiry a portského vína. V regióne Porto je populárnejšie Porto Quente.
Tradičný recept na varené víno
Fľaša červeného vína
Pomaranč
Klinčeky, badián, škorica, aníz
Cukor/Med
Brandy
Pomocou škrabky si olúpte kôru z pomaranča. Do hrnca na miernom ohni si pridajte cukor alebo med, kôru, šťavu z pomaranča a koreniny (klinčeky, badián, škoricu a aníz). Potom vmiešajte len toľko červeného vína, aby pokryl cukor. Necháme dusiť, kým sa cukor úplne nerozpustí v červenom víne, potom priveďte do varu. Varte asi 4 až 5 minút, alebo kým nezískate hustý sirup. Keď je sirup hotový, znížte teplotu na minimum a zvyšok vína a brandy. Víno jemne zohrejte a asi po 5 minútach, keď bude teplé, nalejte do pohárov a podávajte s plátkom pomaranča. Na zdravie.

Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.