Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
Valentínske párovanie s vínom
Srdiečka, sviečky, ruže, hudba a romantická večera s vínom, možno pre viacerých valentínsky gýč. Možno tento rok konečne strávite Valentína oveľa krajšie a romantickejšie ako len zájsť na večeru do mesta.
Príprava špeciálneho jedla doma znamená, že sa vyhnete davom ľudí, ktorí sa správajú, ako by ešte nikdy v reštaurácii nejedli. Nehovoriac o tom, že budete len vy dvaja. Intímna večera v interiéri a špeciálna fľaša vína môžu urobiť tento deň naozaj nezabudnuteľným.
Všetky tipy na jedla a párovanie nájdete na našom blogu.
Pokiaľ ide o párovanie jedla a vína na Valentína, snažte sa zladiť atmosféru s gradáciou. Vyberte vína, ktoré vystihujú jeho alebo jej osobnosť. Večer by mal začínať aperitívom, nie však panákom niečoho ostrého. Aperitív má navodiť romantickú atmosféru a výnimočnosť večera. Siahnite po fľaši kvalitného šumivého vína, ktoré sa ideálne páruje s malými kanapkami.
Prirodzene svieži štýl šumivých vín sa perfektne hodí napríklad k čerstvým morským plodom alebo ustriciam. Ustrice a Champagne je klasické a overené afrodiziakum.
Biele a ružové víno sa hodí k rybám, k hydinovému mäsu alebo cestovinám s bielou omáčkou. Skvelá ryba si zaslúži dobré a kvalitné víno. Pripravte si napríklad grilovaného lososa so šošovicovým šalátom a k nemu svojej polovičke ponúknite Champagne Ayala Rosé. Tip na recept s lososom a párovanie
Výborná kombinácia je aj kačacia pečeň s cibuľovým chutney s toastom. Skvelým partnerom môže byť šumivé víno v kategórii brut alebo extra brut, ktoré dokáže veľmi dobre redukovať tuk. Taktiež i biele víno odrody Rizling rýnsky alebo Gewűrztraminer, nie však v sladkej verzii. Vyskúšate komplexný Gewűrztraminer Turckheim, ktorý skvele doplní jemne sladšiu chuť pečene a cibuľového chutney. Zároveň jeho kyselinka zredukuje plnosť jedla. Tip na recept s pečeňou a párovanie.
Ak má vaša polovička rada taliansku kuchyňu, môžete sa nechať inšpirovať ľahkými, rýchlymi a hlavne chutnými chuťovkami s Proseccom. Tip na recepty a párovanie s bublinkami.
Červená ako láska
Červené víno sa vo všeobecnosti najlepšie hodí k červenému mäsu. Tradične sa steaky spájajú s červenými vínami. Obsahujú taníny a alkohol, ktoré môžu pomôcť vyzdvihnúť bohatosť steaku.
Aj keď nemôžete mať rib eye steak v štýle reštaurácie, môžete si ho upiecť doma a spárovať s plným červeným vínom. Prekvapte svoju drahú polovičku a pripravte mu kvalitný steak s chimichurri omáčkou.
Najlepším spoločníkom k pripravenému jedlu je plný a bohatý Malbec s vyšším podielom trieslovín a jemnou sviežou kyselinkou napríklad z vinárstva Norton alebo Rutini. Možno si večer zatancujete i argentínske tango. Tip na recept a párovanie.
Jahody sú často spojené s romantikou. Historicky sa jahody datujú do starovekého Ríma, kde sa ovocie spájalo s Venušou, bohyňou lásky.
Vďaka svojej jasne červenej farbe sa stali lákavým dezertom na Valentína. Víno ONA z vinárstva Pavelka bude krásne ladiť s prirodzenou sladkosťou jahôd a krémom Mascarpone. Svieža kyselinka vína zvýrazní sviežosť. Tip na recept a párovanie.
Čokoláda = vášeň
Keď myslíte na Valentína, myslíte na čokoládu. Či už ide o darček alebo dezert, čokoláda symbolizuje náklonnosť, luxus, vášeň a zmyselnosť. Či ste sa narodili v 20. rokoch 20. storočia, v roku 2000 alebo kdekoľvek medzi tým, môžete nájsť ročník narodenia svojho milovaného a darovať mu ročníkové portské víno. Hustý a bohatý charakter portského vína pripomína čokoládu. Víno a čokoláda je afrodiziakum. Farba čokolády by mala ladiť s vínom, čím je čokoláda silnejšia a intenzívnejšia, tým víno musí byť plnšie. Tip na recept a párovanie.
A nezabudnite, že Valentín nemusí byť len jeden deň v roku, ale každý deň by ste mali tým najbližším povedať, že vám na nich záleží a obdarovať ich napríklad i fľašou vína z ponuky wineplanet.sk
Ďalšie články
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses