offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Valentínske párovanie s vínom

Valentínske párovanie s vínom

Srdiečka, sviečky, ruže, hudba a  romantická večera s vínom, možno pre viacerých valentínsky gýč. Možno tento rok konečne strávite Valentína oveľa krajšie a romantickejšie ako len zájsť na večeru do mesta.

Príprava špeciálneho jedla doma znamená, že sa vyhnete davom ľudí, ktorí sa správajú, ako by ešte nikdy v reštaurácii nejedli. Nehovoriac o tom, že budete len vy dvaja. Intímna večera v interiéri a špeciálna fľaša vína môžu urobiť tento deň naozaj nezabudnuteľným.

Všetky tipy na jedla a párovanie nájdete na našom blogu.


 

Pokiaľ ide o párovanie jedla a vína na Valentína, snažte sa zladiť atmosféru s gradáciou. Vyberte vína, ktoré vystihujú jeho alebo jej osobnosť. Večer by mal začínať aperitívom, nie však panákom niečoho ostrého. Aperitív má navodiť romantickú atmosféru a výnimočnosť večera. Siahnite po fľaši kvalitného šumivého vína, ktoré sa ideálne páruje s malými kanapkami. 

Prirodzene svieži štýl šumivých vín sa perfektne hodí napríklad k čerstvým morským plodom alebo ustriciam. Ustrice a Champagne je klasické a overené afrodiziakum. 

Biele a ružové víno sa hodí k rybám, k hydinovému mäsu alebo cestovinám s bielou omáčkou. Skvelá ryba si zaslúži dobré a kvalitné víno. Pripravte si napríklad grilovaného lososa so šošovicovým šalátom a k nemu svojej polovičke ponúknite Champagne Ayala Rosé. Tip na recept s lososom a párovanie

Výborná kombinácia je aj kačacia pečeň s cibuľovým chutney s toastom. Skvelým partnerom môže byť šumivé víno v kategórii brut alebo extra brut, ktoré dokáže veľmi dobre redukovať  tuk. Taktiež  i biele víno odrody Rizling rýnsky alebo Gewűrztraminer, nie však v sladkej verzii. Vyskúšate komplexný Gewűrztraminer Turckheim, ktorý skvele doplní jemne sladšiu chuť pečene a cibuľového chutney. Zároveň jeho kyselinka zredukuje plnosť jedla. Tip na recept s pečeňou a párovanie.

Ak má vaša polovička rada taliansku kuchyňu, môžete sa nechať inšpirovať ľahkými, rýchlymi a hlavne chutnými chuťovkami s Proseccom. Tip na recepty a párovanie s bublinkami.

Červená ako láska

Červené víno sa vo všeobecnosti najlepšie hodí k červenému mäsu. Tradične sa steaky spájajú s červenými vínami. Obsahujú taníny a alkohol, ktoré môžu pomôcť vyzdvihnúť bohatosť steaku.

Aj keď nemôžete mať rib eye steak v štýle reštaurácie, môžete si ho upiecť doma a spárovať s plným červeným vínom. Prekvapte svoju drahú polovičku a pripravte mu kvalitný steak s chimichurri omáčkou.

Najlepším spoločníkom k pripravenému jedlu je plný a bohatý Malbec s vyšším podielom trieslovín a jemnou sviežou kyselinkou napríklad z vinárstva Norton alebo Rutini. Možno si večer zatancujete i argentínske tango. Tip na recept a párovanie.

Jahody sú často spojené s romantikou. Historicky sa jahody datujú do starovekého Ríma, kde sa ovocie spájalo s Venušou, bohyňou lásky.

Vďaka svojej jasne červenej farbe sa stali lákavým dezertom na Valentína. Víno ONA z vinárstva Pavelka bude krásne ladiť s prirodzenou sladkosťou jahôd a krémom Mascarpone. Svieža kyselinka vína zvýrazní sviežosť. Tip na recept a párovanie.
 

Čokoláda = vášeň

Keď myslíte na Valentína, myslíte na čokoládu. Či už ide o darček alebo dezert, čokoláda symbolizuje náklonnosť, luxus, vášeň a zmyselnosť. Či ste sa narodili v 20. rokoch 20. storočia, v roku 2000 alebo kdekoľvek medzi tým, môžete nájsť ročník narodenia svojho milovaného a darovať mu ročníkové portské víno. Hustý a bohatý charakter portského vína pripomína čokoládu. Víno a čokoláda je afrodiziakum. Farba čokolády by mala ladiť s vínom, čím je čokoláda silnejšia a intenzívnejšia, tým víno musí byť plnšie. Tip na recept a párovanie.

A nezabudnite, že Valentín nemusí byť len jeden deň v roku, ale každý deň by ste mali tým najbližším povedať, že vám na nich záleží a obdarovať ich napríklad i fľašou vína z ponuky wineplanet.sk  

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.