Vinárstvo Château du Cédre je referenciou oblasti Cahors a esenciu Malbecu. V posledných rokoch vinári v tejto časti Francúzska experimentujú aj s bielymi odrodami. Medzi najznámejších inovátorov v Cahors patrí Pascal a Jean-Marc Verhaeghe. Dňa 18. apríla v sprievode Aurore del Vitto zo Château du Cedre, Maxime Ploux z Accents-Terroirs a sommeliera Rasťa Šutáka sme mali možnosť ochutnať osem skvelých vín zo Ch. du Cédre.
Treska na masle a pyré z hokkaido tekvice - RECEPT a tip na víno
Slnečné dni posledných týždňov pomaly strieda chladné a upršané počasie, ktoré hlási príchod jesene. Jeseň je o farbách. Oranžová tekvica hokkaido, zelené fazuľky a biela treska síce skôr pripomínajú vlajku Írska, no napriek tomu som k tomuto jedlu vybrala biele portugalské víno z vinárstva Quinta do Crasto.
Treska na masle a pyré z hokkaido tekvice so zelenými fazuľkami
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 2 ks
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
POSTUP
1. Filet tresky umyjeme ,osušíme, okoreníme a nakrájame na kúsky.
2. Na rozohriatom oleji na panvici pridáme rybu a smažíme z obidvoch strán niekoľko minút, kým nie je zlatistá.
3. K hotovej rybe po vypnutí plameňa pridáme maslo, ktorým niekoľkokrát filet pomocou lyžice prelejeme.
Tekvicové pyré: Tekvicu umyjeme, stred s jadierkami vydlabeme a nakrájame ju na malé kúsky a dáme variť spolu s vývarom asi 10minút, dokedy nie je tekvica mäkká. Potom tekvicu scedíme a pridáme maslo, smotanu, zázvor, korenie a soľ podľa potreby. Rozmixujeme dohladka. Zelené fazuľky orestujeme na olivovom oleji 5 minút a dochutíme soľou. Servírujeme spolu s rybou a hokaidovým pyré. Na ozdobenie môžeme použiť bylinky.
Tekvica hokkaido má univerzálne využitie. Jej príjemná sladko oriešková chuť vynikne pri pečení a grilovaní. Vhodná je aj do prívarkov, šalátov či polievok. Okrem dužiny sa z nej dajú zužitkovať aj tekvicové semienka, sú bohaté na minerály a vitamíny. Pochádza z Ameriky a práve Krištof Kolumbus priniesol jej semienka do Európy. Obsahuje až 90% vody, vitamín C a betakarotén prospešný pre zdravie. Najväčšia vypestovaná tekvica pochádzala z Ameriky a vážila neuveriteľných 921 kg. Halloween bez poriadne vyzdobenej tekvice si dnes už nevieme predstaviť.
Someliérka odporúča vhodné víno
Tmavá treska sa často používa hlavne v portugalskej kuchyni. Portugalsko má priaznivé podmienky k rybolovu a taktiež k pestovaniu ovocia a zeleniny. K treske pripravenej na masle podávanej s pyré z tekvice hokkaido a zelenými fazuľkami som vybrala plnšie biele víno Crasto Superior Douro White 2019 z vinárstva Quinta do Crasto. Tým, že víno zrelo v sudoch, je komplexné, no zároveň neuveriteľne svieže a minerálne. Skvele sa prepojí s maslovou chuťou tresky a vyváži i sladšiu chuť tekvice hokkaido.
Odporúčanie someliérky:
Crasto Superior Douro White 2019 - Portugalsko
Biele cuvée odrôd 60% Viosinho a 40% Verdelho. Názov tohto vína je odvodený podľa miesta vinice, Douro Superior (Upper Douro) z Quinta da Cabreira. Fermentácia začína v nerezových tankoch, neskôr sa víno prečerpá do sudov. Víno vyzrievalo 6 mesiacov vo francúzskych sudoch. Francúzske sudy (50% nových) s agátovými čelami sa skladujú v regálovom systéme, ktorý umožňuje ich otáčanie. Dochádza k premiešaniu jemných kalov bez prístupu kyslíka.
Živé, transparentné a koncentrované. Zrelá broskyňa, citrusy a šupka hrozna. Veľmi pekná ovocná textúra. Plné telo plynule prechádza do dlhej, minerálnej dochuti. Pozrieť víno na eshope.
Quinta do Crasto
Vinárstvo Quinta do Crasto sa nachádza v Portugalsku, na ľavom brehu rieky Douro. Rozlieha sa na území 146 hektárov, pričom 114 hektárov tvoria vinohrady. Názov Crasto pochádza z latinského castrum, čo znamená „rímska pevnosť“. Napriek použitiu najmodernejších technológií si Quinta do Crasto stále zachovala svoju tradičnú metódu šliapania hrozna nohami, ktorá sa uskutočňuje v žulových nádržiach nazývaných lagares. V roku 1981 začali vyrábať okrem portského aj vína Douro DOC. Quinta do Crasto má dnes celý rad vín, od bielych a červených, po prémiové portské a vyrábajú aj extra panenské olivové oleje.
Ďalšie články
Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov