Otázka, ktorá sa objavuje veľmi pravidelne. Treba povedať, že etikety vín, úprimne povedané, nepomáhajú spotrebiteľovi zorientovať sa... AB , HVE , Terra Vitis , Biodyvin , Demeter, čo tieto označenia vlastne znamenajú?
Šumivé vína v lete?
Prečo sú šumivé vína najviac populárne v lete? Počas leta býva teplota vysoká a prirodzene siahame po chladených nápojoch hoci aj s bublinkami. Človek má pocit, že ho nápoj ochladí. Môže to byť aj celkom príjemný partner na neformálnej Garden Party.
Sekt je označenie šumivých vín, ktorý sa používa u nás na Slovensku, v Čechách, v Rakúsku, Nemecku.
Či sa rozhodnete pre sekt, Prosecco, Franciacortu, Cavu, francúzsky Crémant alebo Champagne, dôležitá je teplota podávania a dossage (teda úroveň sladkosti) v šumivom víne. Stále si väčšina ľudí myslí, že keď je uvedené na etikete kategória Extra Dry, znamená to, že šumivé víno je extra suché. Omyl.
Teplota podávania sa líši od štýlu šumivého vína. Šumivé vína vyrobené metódou Charmat /väčšinou Prosecco alebo Sekt/ sa servírujú pri teplote 8-10 °C. Šumivé vína vyrobené klasickou metódou /je to uvedené na etikete/ sa podávajú pri teplote 9-11 °C, ročníkové a prestížne Champagne pri vyššej teplote 10-12 °C. Platí pravidlo: čím je vyššia dossage, tým by teplota podávania mala byť nižšia.
Kategórie šumivých vín
Názov/dossage | 0-3 g/l | ˂6g/l | ˂12g/l | 12-17g/l | 17-32g/l | 32-50g/l | ˃50g/l |
Champagne | Brut nature | Extra Brut | Brut |
Extra Dry Extra-Sec |
Sec | Demi-Sec | Doux |
Prosecco | Brut nature | Extra Brut | Brut 3g/l tolerancia | Extra Dry 3g/l tolerancia | Dry | Semi-Seco | Dolce |
Franciacorta | Nature ˃2g/l | Extra Brut ˃6g/l | Brut ˃15g/l |
Extra Dry 12-20g/l |
Sec 17-35g/l |
Demi-Sec 33-50g/l |
|
Cava | Brut nature | Extra Brut | Brut | Extra-Seco | Seco | Semi-Seco | Dulce |
Sekt (Nemecko) |
Naturherb |
Extra Herb | Herb/Brut | Extra Trocken | Trocken | Halbtrocken | Mild |
Sekt (Slovensko) |
Brut nature | Extra Brut | Brut | Extra Dry | Sec | Demi-Sec | Doux |
Francúzske šumivé vína
Na výrobu Champagne sa používajú odrody Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc, Pinot gris. Neročníkové Champagne vyzrievajú 15 mesiacov a ročníkové minimálne 36 mesiacov.
Väčšina z nich oveľa dlhšie, hlavne prestížne cuvée. Ak majú označené Blanc de Blancs ide o 100% Chardonnay a ak Blanc de Noir na výrobu boli použité len modré odrody. Ostatné šumivé vína, ktoré sa vyrábajú vo Francúzsku, sa označujú Crémant. Môžete ho ochutnať v Alsasku – Pierre Sparr Crémant d'Alsace Le Clos Sainte Odile, v Burgundsku – Albert Bichot Pure, v Bordeaux, na Loire, Jure, Savojsku, v oblasti Languedoc-Roussilon (Crémant de Limoux) aj na Rhone (Crémant de Die). Oproti Champagne má jemnejšie perlenie, pretože vo fľaši je nižší tlak.
Taliani majú svoje Prosecco
Nie len v Taliansku je veľmi populárne Prosecco, ktoré pochádza z oblasti Veneto. Vyrába sa najmä z odrody Glera. V ponuke máme vlastné Prosecco Reya. Klasifikáciu Prosecco Superiore DOCG majú len dve apelácie Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG a menšia Asolo Prosecco Superiore DOCG. Prosecco s nižším pretlakom vo fľaši sa volá frizzante. Podľa zákona sa musí predávať výhradne nafľašované. Často krát je zamieňané s lacnejšou verziou Bianco Spumante, ktoré pochádza mimo regiónu Prosecco.
Franciacorta
V tieni Prosecca (z hľadiska predaja) je šumivé víno Franciacorta, ktorá sa vyrába v Lombardii s označením Franciacorta DOCG. Jedná sa o veľmi kvalitné šumivé víno, ktoré je postavené na odrode Chardonnay, môže sa použiť Pinot Nero a Pinot Bianco.
Ak má označenie Blanc de blancs ide o 100% Chardonnay a označuje sa Satèn. Má prísne pravidlá. Neročníková Franciacorta zreje 17 mesiacov a ročníková minimálne 37 (z toho 30 mesiacov na jemných kaloch). Na stránke Wineplanet nájdete jedného z najlepších výrobcov Franciacorty - Ca´del Bosco.
V oblastiach Emiliana-Romagna a Lombardia sa produkuje skvelé šumivé víno Lambrusco, v Piemonte Alta Langa alebo populárne Moscato d´Asti. V Alto Adige vynikajúce Trento a vo Friuli Venezia šumivé Collio.
Katalánska Cava
95% Cavy sa vyrába v oblasti Penedès klasickou metódou z troch tradičných odrôd Macabeo, Parellada a Xarel-lo, môžu byť použité i Chardonnay, Pinot Noir, Garnacha, Trepat a Monastrell. Má štyri kategórie Cava, ktorá musí vyzrievať minimálne 9 mesiacov, Cava Reserva 15 mesiacov, Cava Gran Reserva 30 mesiacov a najvyššia je Cava de Paraje Calificado, vyzrieva minimálne 36 mesiacov musí byť v kategórii Brut Nature, Extra Brut a Brut. V našej ponuke nájdete Cavy z vinárstva Freixenet, základné Cordon Negro Brut, Vintage Reserva Brut Nature, Excelencia Kosher, Cavu z odrody Trepat a Malvasia a radu Freixenet Elyssia.
Sekt
Sekt je označenie šumivých vín, ktorý sa používa u nás na Slovensku, v Čechách, v Rakúsku, Nemecku. Vyrába sa klasickou metódou, Charmat, Transvals a metóda Asti. Unikátom je šumivá Baga z portugalskej oblasti Bairrada. Za ochutnanie stoja Crémanty z Luxemburska a Belgicka. Šťukou vo svete šumivých vín je Veľká Británia s rastúcim počtom prestížnych šumivých vín.
Najväčším producentom slovenských sektov je spoločnosť Hubert. Čo sa týka menších vinárov, na trhu môžete nájsť sekty Hacaj, Karpatská Perla, Pavelka, Mrva & Stanko, Fedor Malík & Syn a iní. Ochutnali ste už niekedy moselský sekt vyrobený z odrody Riesling z vinárstva Max Ferdinand Richter? Ako tirážny likér sa používa ľadové víno!
Šumivé vína v pozoruhodnej kvalite pochádzajú zo viacerých častí sveta. V Severnej Amerike hlavne z Kalifornie, Kanada už niekoľko rokov vyrába zaujímavé vína z Nového Škótska, podobne aj Argentína z či Čile, Južná Afrika so svojím Cap Classic alebo Austrália so šumivým z Tasmánie.
Šumivé vína sú vhodné aj na výrobu letných koktailov (samozrejme tie lacnejšie). Klasický Kir Royal na báze Champagne a Creme de Cassis. Margret River /šumivé víno a Campari/, Bellini /broskyňová šťava a šumivé víno/, Mimosa /šumivé víno a pomarančový džús/, Aperol Spritz /Prosecco, Aperol/, ružový sekt + jahody a medovka... Fantázií sa medze nekladú.
Ďalšie články
Silvester je známy ako posledná noc v roku, kedy mnohí ľudia očakávajú, že nový rok začnú oslavami. Je bežné, že 31. decembra od skorej noci sa začiatok nového roka očakáva so vzrušením. Silvester sa oslavuje na mnohých miestach po celom svete, zvyčajne začína v skorých nočných hodinách a končí na úsvite 1. januára s pohárom bubliniek.
Prípitok so šumivým vínom je kľúčový okamih Silvestra, kedy sa zamyslíme nad uplynulým rokom a tešíme sa na to, čo nám prinesie ten Nový 2025.
Posledný tohtoročný MasterClass bol venovaný bielym vínam z Burgundska ročníka 2022. MasterClass viedol somelier Rasťo Šuták. Ročník 2022 bol podľa jeho slov kvalitatívne veľmi vyrovnaný. V rámci večera sme mali možnosť ochutnať 8 vín od troch producentov, z piatich apelácií, medzi nimi dve Grand Cru.
TIP: V januári 2025 sa uskutoční Degustácia „Rarity z archívu“.
Champagne Bollinger s potešením oznamuje, že jeho veličenstvo kráľ Charles III. sa rozhodol udeliť kráľovský dekrét domu Bollinger, ktorý už 140 rokov nepretržite zásobuje kráľovskú domácnosť Champagne. K dnešnému dňu je to jediný šampanský dom, ktorý môže dodávať Champagne na kráľovský dvor už viac ako storočie.