offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Slovenské víno od Francúza. Prinášame novinku Papillon - BIO vinárstvo z Devičia

Slovenské víno od Francúza. Prinášame novinku Papillon - BIO vinárstvo z Devičia

V dedinke Devičie, ktorá leží  na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo sa zrodilo z lásky Francúza Davida a Slovenky Dariny s podporou manželov Andreja a Hildy.


Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovica. Od Davidovho priezviska – Papillon (po francúzsky – motýľ ), odvodili logo, ktoré nájdete na každej etikete vína. Od roku 2019 je Papillon certifikované ako BIO vinárstvo.

Devičianský chotár leží na rozhraní Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny. Sopečné vyvreniny neďalekej sopky Sitno sa pred miliónmi rokov rozliali na kilometre ďaleko. Do sopečnej horniny sa dali ľahko vytesať aj tufové pivnice, ktoré sú nachádzajú v obci.

Láska víno prináša

David študoval najskôr somelierstvo. Pracoval vo Francúzsku a Švajčiarsku ako somelier, kde prišiel do kontaktu s vinármi a chcel sa dozvedieť viac. Potom odišiel do Austrálie, kde pracoval vo veľkých vinárskych podnikoch, ale vrátil naspäť do Francúzska. Tam začal študovať vinárstvo. Popri tom pracoval a zbieral skúsenosti v malých ekologicky orientovaných vinárov na Loire a v Roussillone. Počas dovolenky navštívil Banskú Bystricu, kde sa zoznámil so svojou priateľkou Darinou Géciovou.  

 

Vlastné vinohrady v bio režime

„Od roku 2018 pripravujeme pozemky na výsadbu viníc v ekologickom poľnohospodárstve priamo v Devičiom,“ hovorí David. Rozbory pôdy ukázali, že táto vulkanická pôda má výborný potenciál na dopestovanie dobrého a kvalitného hrozna. „V apríli 2020 smer začali s výsadbou vinohradu. Na prvom hektári sme vysadili odrodu Devín a prvé víno budeme môcť ochutnať v roku 2023.“ 

David pozval svojho priateľa Emanuela Bourguignona, ktorý mu urobil sondy do pôdy, preskúmal jednotlivé vrstvy a zistil, že pôda má podobné vlastnosti ako v Tokaji. Odporučil mu, aby vysadil vo viniciach odrody Furmint a Svätovavrinecké. David je zástancom biodynamiky. „Vybrali sme sa ťažkou cestou ekologického vinohradníctva i vo vinárstve pre zdravšiu budúcnosť.“

Výroba vína je sústredená priamo v areáli vinárstva. Spracovanie hrozna je maximálne šetrné, využívajú princíp gravitácie, bobule hrozna sa lisujú pomaly. Používajú sklolaminátové fermentačné nádoby a betónové vajíčka pri tichých vínach.

Spolupráca vinárov

Okrem tichých vín vyrábajú i radu Bublinky, ktoré sa vyrábajú metódou pétillant naturel . To znamená, že víno sa nafľaškuje počas spontánnej prvej fermentácie. Potom sa odstrelia kaly a víno je hotové. V blízkosti vinárstva sa nachádza obnovená tufová pivnica v tvare kríža so stálou teplotou. Vína vyzrievajú vo francúzskych dubových sudoch, časť z nich je nová a časť repasovaná. Okrem červených i biele vína zrejú v sudoch. Dôležité je nájsť rovnováhu pri používaní nových a starších sudov. 

Pokiaľ vlastné vinohrady prinesú svoju prvú úrodu, David s Darinou nakupujú hrozno od svojich priateľov z Veľkého Krtíša z vinárstva Víno Natural Domin & Kušický.

„Pre nás bolo dôležité, aby hrozno bolo zdravé v bio kvalite a to sme našli u nich. Vždy sa dohodneme, vinohrady chodíme pravidelne kontrolovať. Hrozno zberáme zavčasu ráno a čo najrýchlejšie prepravíme k nám do vinárstva, kde ho spracujeme. Víno bude vždy také, aké je hrozno.“ opisuje spoluprácu Darina. 
 

Vína od Francúza

Bublinky Rosé 2020 (Eshop)
Ružové, suché, perlivé víno vyrobené metódou pét-nat z odrody Pinot Noir. Spontánna fermentácia, 6 mesiacov na kaloch, nečírené, nefiltrované, fľaškované samospádom. Degoržované 23.3.2021. Hravé a zároveň elegantné ružové bublinky s ovocným prejavom. Skvelé ku králičej paštéte s teplým toastom.

Pinot Gris 2018 limitovaná edícia (Eshop)
Lisované celé strapce, víno fermentovalo aj zrelo 8 mesiacov v betónovom vajíčku. Nečírené, nefiltrované s nízkym obsahom histamínu. V ovocnej vôni dominuje pečené jablko so škoricou a mirabelky doplnené tónmi klinčekov a byliniek. Chuť nadväzuje na vôňu, je ovocno-herbálna s jemnou hroznovou kyselinkou. Výborne ku grilovanému kuraciemu stehnu so šalviovou omáčkou na  cuketovej podstielke.  

Symposion 2019 (Eshop)
Ľahké červené víno z odrody Pinot Noir s ovocným charakterom. 5 dní macerované na šupkách, remontáž a následne 10 mesiacov zrelo v sklolaminátovej nádobe. Nečírené, nefiltrované. Atraktívna vôňa zrelých záhradných jahôd a malín, byliniek, jemne zemitá. Chuť stredne plná, ovocná a hravá s hladkými tanínmi. Skvelé víno k slanému zeleninovému provensálskemu koláču. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.