offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Coq au vin z kuracích supreme  a TIP na víno

Coq au vin z kuracích supreme a TIP na víno

Coq au vin je výdatné francúzske jedlo. Ide o duseného kohúta (dnes sa používa kuracie mäso) na červenom víne s hubami, zeleninou a chrumkavou pancettou. Pripravte si počas tohto chladného počasia perfektný víkendový obed. Postupujte podľa Lenkinho receptu, ktorá namiesto kohúta použila kuracie supreme. A samozrejme nezabudnite na víno. Odporúčam vyskúšať k tomuto skvelému pokrmu víno Saumur-Champigny z vinárstva Domaine Langlois-Chateau.


 

Coq au vin z kuracích supreme

 

Čas prípravy: 1 hodina, 30 min, počet porcií: 2 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
600 g kuracieho supreme alebo kuracie stehná 
400 ml červeného vína
60 g masla
1x lyžica olivového oleja 
2 ks šalotky (1krát nakrájaná na kocky a 1x nakrájaná na štvrtinu)
2 ks stredne veľkej mrkvy
100 g slaniny  
2 strúčiky cesnaku 
200 ml kuracieho vývaru  
150 g šampiňónov
2 vetvičky čerstvého tymiánu 
2 PL rajčinového pretlaku  
mleté čierne korenie 
soľ  

Postup 

1.  Ako prvý krok si spravíme marinádu. Mrkvu nakrájame na väčšie kúsky, cibuľu na štvrtinu a cesnak rozpolíme.

2.  Do stredne veľkého hrnca nalejeme víno, vložíme do neho zeleninu a bylinky. Kuracie supreme osolíme, okoreníme a preložíme do hrnca.

3.  Necháme marinovať v chladničke najlepšie celú noc.

4.  Na druhý deň mäso vyberieme z marinády a osušíme. Zeleninu scedíme a ostatok vína dáme stranou.

5.  V hlbokej  panvici rozpustíme maslo spolu s olejom, rozohrejeme na miernu teplotu a kura osmažíme so všetkých strán až kým nebude zlatisté.

6.  Následne mäso vyberieme z panvice a odložíme do pekáča. V rovnakej  panvici osmažíme slaninu do chrumkava spolu s cibuľou.

7.  Šampiňóny, ktoré sme očistili a zbavili nožičiek, klobúčiky nakrájame na kúsky a mrkvu nakrájame na väčšie kúsky.

8.  Pridáme korenie, paradajkový pretlak a restujeme asi 2 minúty. Opečené mäso pridáme k zelenine. Pridáme víno, ktoré máme odložené zo scedenej marinády a horúci vývar.

9.  Priklopíme pokrievkou a dusíme pri nízkej teplote asi 1,5 hodiny. Potom nechajte pokrm 30 minút odpočívať.

10.  Servírujeme s bagetou, alebo zemiakovou kašou. 

Všeobecne samotný pojem suprême predstavuje tú najlepšiu časť z jedla. Kuracie suprême sú prsia oddelené ešte v surovom stave od kostí a kože, ide o časť kuracích pŕs s horným stehnom/kĺbikom.  

Pôvodný recept Coq au vin pochádza z Burgundska. Je to klasické jedlo, ktoré vzniklo na francúzskom vidieku a je považované za základné roľnícke jedlo. Kľúčovými zložkami Coq Au Vin sú kura od kosti, huby, slanina, cibuľa a červené víno. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Keďže červené víno je jedným z kľúčových prvkov Coq Au Vin, tou najlepšou voľbou by bolo spojenie jedla s pohárom červeného vína, ktoré sme použili i pri varení. Typicky sa Coq Au Vin podáva s Pinot Noir alebo s ľahším až stredne plným červeným vínom s dobrou kyselinkou a so zemito herbálnymi tónmi. K Coq Au vin odporúčam červené víno Saumur-Champigny 2020 z vinárstva Domaine Langlois-Chateau. Rovnako ako jedlo aj víno má výraznú, bohatú chuť a textúru. Ovocno korenistý charakter vína skvele doplní chuť silnej omáčky, šťavnatá, ovocná kyselinka odľahčí celkový dojem pokrmu. 

Odporúčanie someliérky:

Domaine Langlois-Chateau Saumur-Champigny BIO 2020

Vôňa je čarovná s tónmi kôstkového ovocia a kvetín. Osviežujúca a expresívna chuť s príjemnou ovocnou textúrou. Dlhý, mandľovo korenistý záver. Ukázať víno na eshope.

 

Domaine Langlois-Chateau 

Langlois Chateau má bohatú históriu ako jeden z popredných výrobcov vín v údolí rieky Loiry. Sídli v nádhernom hraničnom regióne s Loirou, zaradeným do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a má všetky predpoklady k výrobe vynikajúcich vín. Langlois Chateau je vinárstvo s dlhou vinohradníckou a vinárskou tradíciou, vzniklo v roku 1885. V roku 1973 rodina Bollingerovcov investovala do Langlois, pričom výrazne revitalizovala vinice a modernizovala pivnicu. Bollingera prirodzene priťahovala najmä produkcia šumivých vín a časom sa z panstva stal aj popredný výrobca kvalitných vín z oblastí Saumur, Saumur-Champigny a Sancerre. Vinárstvo dnes obhospodáruje 95ha viníc. 51ha Saumur, 11ha Saumur-Champigny a 33ha Sancerre. Od roku 2020 je 30ha vinohradov Saumur a Saumur-Champigny certifikovaných v režime organic.

Rôznorodá pôda a mierne oceánske podnebie vytvárajú dobré podmienky pre pestovanie hrozna. Hlavnými pestovanými odrodami sú Chenin Blanc (biele a šumivé vína) a Cabernet Franc (červené vína).
 

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.