Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Prišiel čas na "božolé". BEAUJOLAIS na WinePlanet v predaji!
Mladé Beaujolais Nouveau je celosvetový fenomén. Kedysi v 19. storočí sa v oblasti Beaujolais s láskou vyrábalo víno z odrody Gamay. Skorá a dokonale prispôsobená odroda miestnemu terroiru umožňuje vinohradníkom produkovať ľahké ovocné víno, ktoré je k dispozícii už počas jesene. Príležitosť ochutnať vína Albert Bichot Beaujolais Villages-Noveau a Beaujolais Noveau, najnovší ročník 2022 budete môcť už 16. novembra.
Ročník 2022
Po vlhkom roku 2021 mal ročník 2022 od januára do konce mája zrážkový deficit 87 mm, čo predstavuje zhruba mesiac a pól bez dažďa. Pokiaľ ide o teploty, zima začala pekným a suchým počasím, po ktorom nasledoval miernejší priebeh. Vinič začal pučať pomerne skoro. Rovnako ako v roku 2021 zasiahli vinice v prvých aprílových dňoch vlna mrazov. Našťastie boli mierne a spôsobili iba malé škody. Prvé vysoké teploty prišli už v máji, išlo o najteplejší máj od roku 1959. Leto bolo veľmi teplé a suché, čo viedlo k rýchlej zrelosti hrozna, bobule boli malé so silnou šupkou. Padol i teplotný rekord 4. augusta - 43,5 °C v Chazay d'Azergues (prekonaný rekord v Beaujolais bol 42,8 °C v Romanèche-Thorins v 2003). Zber začal 25. až 29. augusta a výnosy boli nižšie ako sa očakávalo, 35 hl na hektár v Beaujolais-Villages a 40 hl na hektár v Crus.
Ľudia sa stále chcú zabávať a v november toho na zábavu veľa neponúka. Len v samotnom Beaujolais sa každý rok koná viac ako sto festivalov vína. Víno Beaujolais je priateľské, úprimné, nenáročné. Ľahké, svieže, ovocné červené víno s vôňou čerešní, červených ríbezlí a lesných jahôd s dotykom fialiek. V chuti ovocné s vibrujúcou a šťavnatou kyselinkou a príjemnou hladkou a hodvábnou tanínovou štruktúrou.
Každý rok sa vypije niekoľko stotisíc hektolitrov, väčšina v priebehu jedného týždňa, počnúc tretím štvrtkom v novembri. Le Beaujolais Noveau Est Arrivé – Beaujolais Noveau prichádza do predaja 17. novembra, kvôli sviatku sme vám výnimočne umožnili nákup už 16.11.2022.
Historka o Beaujolais
Vyhláška vydaná 8. septembra 1951 zakázala predaj apelačných vín pred 15. decembrom roku zberu. Vinohradníci z Beaujolais protestovali, ich obavy rástli s pribúdajúcimi týždňami. Vína boli pripravené z jedného dňa na druhý. Oficiálne opravná vyhláška z 13. novembra 1951 umožnila predaj určitých vín pred pôvodne stanoveným termínom pod podmienkou, že na etikete bude uvedené „nové- nouveau“. Tak sa zrodilo Beaujolais Nouveau, len dva dni pred uvedením ročníka 1951. Od roku 1951 sa dátum vydania týchto vín z roka na rok menil. 15. november bol oficiálne zvolený v roku 1967. Administratívne však nie je pre vinohradníka jednoduché deklarovať svoje fľaše v čase, keď 15. pripadne na sobotu alebo nedeľu. V roku 1985 bol preto večer Beaujolais Nouveau stanovený na tretí novembrový štvrtok. Bol to šťastný dátum, pretože od chvíle, keď bol prijatý, sa festival Beaujolais Nouveau rýchlo stal skutočným fenoménom.
Dnes nová generácia vinárov zachováva tradície Beaujolais Nouveaux a zároveň prináša závan čerstvého vzduchu. Zdôrazňuje rozmanitosť terroiru, inovatívne postupy a rešpekt k životnému prostrediu. Napríklad v roku 2020 bolo viac ako 150 vinohradov v regióne certifikovaných ako organic alebo v procese konverzie.
Beaujolais je víno z rovnomennej vinohradníckej oblasti Beaujolais. Leží v údolí rieky Saôny na východe Francúzska a administratívne patrí do Burgundska. V severnej časti prevláda žula a bridlica, v južnej sú pôdy viac ílovité. Oblasť Beaujolais má tri apelačné kategórie – Beaujolais AOC, Baeujolais Villages a Beaujolais Cru.
Apelácia Beaujolais AOC je najväčšia a väčšina vín Beaujolais Nouveau pochádza práve z tejto časti. Beaujolais Villages môže mať na etikete uvedený i názov dediny, z ktorej hrozno pochádza. Víno sa vyrába z odrody Gamay.
Gamay sa spracováva semi-karbonickou maceráciou. Celé strapce hrozna sa dajú do veľkých nádrží (väčšina vinárov používa nerezové tanky, cementové nádrže a niektorí drevené kade). Spodná tretina hrozna sa pod vlastnou váhou gravitácie rozdrví a výsledný mušt začne fermentovať s kvasinkami, ktoré sa prirodzene nachádzajú na šupkách hrozna.
Uvoľňuje sa oxid uhličitý, ktorý pomáha zo šupky uvoľňovať farbivo. Neprítomnosť kyslíka zaručuje zachovávanie ovocných chutí i vôní. Po fermentácii, ktorá trvá 4 – 10 dní, sa stáča vin de gute (samotok). Celý proces výroby je veľmi rýchly a efektívny.


Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.




