Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Pečené kačacie prsia a TIP na víno Mea Grati
V tomto jesennom období si radi doprajeme pečenú hus alebo kačku s lokšami a kapustou. Lenka si však pre vás pripravila pečené kačacie prsia s netradičnou prílohou zo zelenej šošovice. Dokonalosť pokrmu doladíme s ružovým vínom Pinot Noir Rosé 2022 z vinárstva Mea Grati.
Viac o vinárstvu: MEA GRATI - vína s príbehom vďačnosti
Pečené kačacie prsia so zelenou šošovicou
Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. V hlbšej panvici necháme rozpustiť masť. Pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu, bobkový list, nové korenie, klinčeky a chvíľu restujeme.
2. Do panvice pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a jablko, opečieme. Scedíme šošovicu a pridáme do panvice.
3. Orestujeme asi 3-4 minúty a zalejeme vývarom. Okoreníme, osolíme a necháme asi 25 minút variť.
4. Polovici varenia pridáme balzamikový ocot, sójovú omáčku, med a na zahustenie postrúhame zemiak (na jemnom strúhadle ) a zamiešame.
5. Potom oheň vypneme a šošovicu necháme dôjsť.
Kačacie prsia
1. Umyté a osušené kačacie prsia narežeme zošikma na strane s kožou. Ochutíme soľou a korením.
2. Kačacie prsia restujeme na rozpálenej panvici bez použitia tuku najskôr na strane s kožou (asi 2/3 celkového času), aby sa z kože vypiekol tuk.
3. Zľahka ich pritlačíme, aby sa koža opiekla rovnomerne. Opekáme, kým koža nie je chrumkavá.
4. Potom ich otočíme a opekáme na miernom plameni ďalej. Pridáme očistené mesiačiky jablka a tuk odlejeme, prilejeme sójovú omáčku, trošku vody a med.
5. Prikryjeme pokrievkou a necháme ešte pomaličky dopiecť. Kačacie prsia zabalíme do alobalu po upečení na pár minút a potom ich nakrájame na tenké plátky.
Servírovanie - Na tanier si naservírujeme zelenú šošovicu a na vrch poukladáme plátky kačacích pŕs. Polejeme omáčkou s jablkami a ozdobíme čerstvým rozmarínom.
Zelená šošovica je jednoduchý a lacný spôsob, ako získať širokú škálu výživných látok. Žiaľ, často je nedocenená. Je plná vitamínov skupiny B, horčíka, zinku a draslíka. Obsahuje viac ako 25% bielkovín, vďaka čomu je vynikajúcou alternatívou k mäsu. Tiež je skvelým zdrojom železa, minerálu, ktorý neraz vo vegetariánskej strave chýba. Vysoký obsah vlákniny podporuje pravidelný pohyb čriev a vznik zdravých črevných baktérií. Strukoviny sú výbornou voľbou pre diabetikov. Pomáhajú stabilizovať krvný cukor. Sú bezlepkové a pochutnajú si na nich aj celiatici. Zelená šošovica je zbavená šupky a má zelenú farbu. Môžeme ju podávať ako prílohu k mäsu, pripraviť z nej nátierky alebo uvariť klasický šošovicový prívarok alebo polievku.
Someliérka odporúča vhodné víno
Kačacie mäso má výraznú a bohatú chuť. Najčastejšie sa pečená kačka dobre kombinuje s ľahkými, ovocnými, červenými vínami s kyselinkami ako sú Pinot Noir a v tomto období vína Beaujolais. U nás môžeme siahnuť po vínach ako Svätovavrinecké alebo Frankovka modrá. K pečeným kačacím prsiam so zelenou šošovicou odporúčam však vyskúšať ružovú, slovenskú verziu Pinot Noir z vinárstva Mea Grati. Plné, ružové víno s výbornou ovocnou textúrou a kyselinkou sa dokonale s kombinuje s tučnejším kačacím mäsom a zároveň zvýrazní sladko-kyselkavú, jemne zemitú chuť zelenej šošovice. Víno vytvorí ovocný a osviežujúci kontrast k pečeným kačacím prsiam so šošovicou.
Odporúčanie someliérky:
Mea Grati Pinot Noir Rosé 2022
Víno sýto ružovej farby s pôsobivou vôňou bobuľového ovocia s tónmi malín a podtónmi dozrievajúcich červených ríbezlí. Chuť vína je lahodne ovocná a osviežená harmonickou štruktúrou kyselín. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo MEA GRATI
Vinárstvo MEA GRATI leží v obci Ladmovce, na rozhraní dvoch vinohradníckych oblastí, a to Východoslovenskej a Tokajskej oblasti. Väčšia časť vinohradov spadá do Východoslovenskej (43ha) a menšia do Tokajskej vinohradníckej oblasti (11ha). Vinohrady sa rozprestierajú sa na slnečných svahoch s rozlohou 54 hektárov pri obciach Ladmovce a Viničky. Ladmovce patria do Východoslovenskej oblasti a Viničky už do Tokaja. Jedinečnosť polohy umožňuje vinárstvu dopestovať tradičné tokajské odrody Furmint, Lipovina a Muškát žltý na hone Hriadky v Tokajskej oblasti. Vo Východoslovenskej vinohradníckej oblasti na hone Hafta sa tiež pestujú tokajské, ale aj modré odrody - Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot a dokonca aj Syrah. Práve vo vinohradoch je najväčší progres a potenciál vinárstva Mea Grati.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





